Nero Trigger: egy kioldó mindenek fölött

A fényképészeten belül vannak nagyon szép és nagyon érdekes szakterületek, melyek nem az inspiráció, az érdeklődés, vagy az erőfeszítések hiánya, hanem sokkal inkább a műszaki feltételek nehézkes előteremtése miatt maradnak elzárva a nagyközönség elől. A fotózás a digitális fotógépek piacra kerülése óta egyre szélesebb körben terjed. Anno, az „analóg világban” sokan azért nem kezdtek el fotózni, vagy azért nem merültek el mélyebben a témában, mert túl macerásnak és költségesnek tartották az egész folyamatot (filmet venni, azt befűzni a gépbe, ügyelni azonnal a helyes expozícióra, elvinni a filmet hívatni, várni a hívásra stb.). Manapság elkattintjuk a gépet és máris láthatjuk az eredményt a készülék hátoldalán található kijelzőn – nem vagyunk 24 vagy 36 képkockára lekorlátozva, akár 100-200 képes sorozatot is lőhetünk. A korlátozó tényező tehát már nem maga a fényképezőgép és/vagy a film, hanem a körítés, ami például villámok, elpukkanó léggömbök, vagy mondjuk egy a kompozícióba belépő, vadon élő állat fotózásához kell. És itt jön képbe a Nero Trigger, ami sokakat ösztönözhet olyan fotós szakterületek kipróbálására, amikkel korábban meggyűlt volna a bajunk.

nt_main

A Nero Trigger egy 94 x 62 x 22 milliméteres dobozka, amely a vakusaruba csúsztatva, vezetéken keresztül kommunikál fényképezőgépünkkel. A kezelőfelület kialakítása ettől egyszerűbb már nem is lehetne: van egy kis színes kijelző, egy menü, egy start és négy kurzorgombunk.

nt_setup1

Az egyik oldalon a bekapcsoló és a külső érzékelő bemenete látható, míg a másik oldalra a vaku és a fényképezőgép felé irányuló portok kerültek. A hátoldalon az eszköz rögzítését szolgáló cold shoe és az akku/elem tárolója kapott helyet. Maga a Nero Trigger két darab AAA méretű elemmel (vagy akkuval) működtethető.

nt_views

A kis dobozka tetején egy érzékelő/lézer dióda található, ami egyes funkciók ellátásához szükséges (mindjárt erre is kitérek).

nt_laser

A Nero Trigger használata semmiféle útmutatást nem igényel: csúsztassuk be a vezérelni kívánt fényképezőgép vakusarujába, kössük össze a dobozkát a megfelelő vezeték segítségével fotógépünkkel, majd kapcsoljuk be, és válasszuk ki a megfelelő módot, ami lehet „Lightning” (villámlás), „Sound” (hang), „Timelapse” (időeltolásos felvétel), „Laser” (a kibocsátott lézerfény megszakítása kioldja a fényképezőgépet), „HDR” (nagy dinamikatartományú felvétel), „DIY” (egyéni jelforrás a bemeneten keresztül).

nt_modes

Kattints!

Ha megvan a témának megfelelő mód, a start gomb megnyomásával (vagy a lefelé mutató kurzorral) lépjünk be annak menüjébe, majd állítsuk be a paramétereket a kívánt értékekre (a jobbra-balra kurzorokkal), és végül nyomjuk meg újra a startot. A Nero Trigger az energiatakarékosság végett három másodpercen belül kikapcsolja a kijelzőjét, és elindul a szolgáltatás. A megszakításhoz nyomjuk meg a menüt (ezzel a gombbal tudunk mindig visszalépni egy-egy lépcsőt a menüben).

nt_menu

Villámlás módban az érzékenységet 0-99 között lehet megadni, a megfelelő értéket a helyszínen kell kitapasztalni, de általában a középérték megfelelő szokott lenni. A hangra való kioldásnál az érzékenység 0-999 közötti értékkel rendelkezhet, a késleltetés 0-999 ms közti lehet. Timelapse módban az egyes kioldások közti intervallumot (max. 59p 59mp), a kioldás záridejét (max. 59p 59mp) és az expozíciók számát (max. 9999) lehet megadni. Itt kissé zavaró, hogy csak a balra-jobbra nyilakkal lehet értéket megadni, mert egyrészt lassú (9999-ig eltekerni majdnem fél percet vett igénybe), másrészt pontatlan, azaz esetleg többszöri ide-oda nyomkodást igényel a kívánt érték beállítása. Lézeres módban a késleltetés (max. 999 milliszekundum) mellett az elkészítendő képkockák száma (max. 999) és a küszöbérték (max. 999) is beállítható. HDR módban legfeljebb 7 képkocka készülhet, melyek közt 1/3, 1/2, 1 FÉ lehet a különbség, a középső képkocka pedig 1/15-15 mp közötti időtartammal rendelkezhet. Végül az egyéni jelforrásnál a küszöbértéket, a késleltetést és a módot (eső, emelkedő, változás) állíthatjuk igényünk szerint.

nt_shot

Kattints!

nt_villam

A Nero Trigger kétségkívül egy rendkívül hasznos kiegészítő, amivel a korábban szinte lehetetlennek vélt feladatok is „könnyen megoldhatóvá” válnak, de gyakorlat és saját fényképezőgépünk beható ismerete nélkül vele sem fogunk túl sokra menni. A megfelelő technikai eszköz csupán szerszám kezünkben, amely nem helyettesítheti a tudást; nem árt, ha beleássuk magunkat abba a szakterületbe (pl. villámfotózás), amit ki szeretnénk próbálni, hogy terepre menetelkor már csak a kompozícióval és a megfelelő expozíciós értékek beállításával kelljen foglalkozni!

A Nero Trigger kamerához való összeállítástól függően bruttó 63 830 és 66 630 forint közötti áron vásárolható meg a Tripont fotós szaküzletben.

jofele

Nero Trigger

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Boti

  Az ilyen fajta kioldoknal soha nem ertettem egy dolgot: Mi van a zar kesesevel? A kioldo altal kiadott jel es a tenyleges exponalas kozott eltelt ido az 0 ms?

  • Ajtay Zoltan

   Termeszetesen nem 0 msec. Barmely kioldo csak egy jelet (rovidzarat) ad a vaznak, es a tenyleges kep a fenykepezogepre jellemzo kesleltetessel (shutter lag) fog elkeszulni.
   Tehat a puskagolyo a kepen nem ott lesz, ahol pl. megszakitotta a lezersugarat, de ez nem gond, hiszen a ket parameter, a lovedek sebessege es a zar kesleltetese birtokaban
   az elteres konnyen szamolhato, de ha valamelyiket (vagy akar mindkettot) nem tudjuk, akkor probalkozassal is konnyen celt lehet erni (felteve, hogy nem valtozik a lovedek sebessege).

   • Boti

    Ok, de hogy nez ki ez a gyakorlatban? tegyuk fel, hogy a lag 200 ms. Hogyan fotozzuk le a golyot, vagy hogyan kapjuk el a villamot?

    • mlzphoto

     hát, egyiket se kézzel 😀 ezek nem olyan egyszerű dolgok, külön cikkeket lehet erről írni.

     • Boti

      Nem a hosszu zaridos megoldasra gondolok, mert az tiszta. A kioldo ha eszleli a villamot, leadja a jelet, de mire a dslr “eszbe kap” mar csak a kovetkezo villamot kaphatna el.

     • mlzphoto

      ha mondjuk elég sűrű a villámlás, akkor felcsapott tükörrel állnék neki a felvételnek, úgy már a tükörmechanika lagja elkerülhető. nyáron nekiesek, addig nem nagyon tudok nyilatkozni saját tapasztalatból.

    • Ajtay Zoltan

     A golyo lefotozasa nem gond, mivel az meg “meglesz” a valos zarkioldaskor is, csak kicsit (?) tavolabb. Mint fentebb irtam, ez szamolhato: ha a lovedek pl. hangsebesseggel megy (~ 330 m/ sec.), akkor 1 msec. alatt 33 cm-t tesz meg. Ha jol emlekszem, akkor a jobb profi riportergepeknel “shutter lag” 45-50 msec koruli (ez tipusfuggo), az altagos DSLR-eknel ez az ido nagyobb. Ez csak annyibol gond, hogy a peldanknal maradva a hangsebesseggel kilott golyot fotozni eleg hosszu hely kell, 50 msec.-hez ugyanis 16,5 m tartozik, ha a triggerjelet a puska csovenel helyezzuk el. Ezert (feltetelezem) nem is igy csinaljak, hanem allithato kesleltetest hasznalnak a fegyver elsutese es a fenykepezogep vezerlese koze (es feltetelezzuk, hogy a fegyver allando kesleltetessel bir), vagy nem DSLR-t hasznalnak, hanem olyan fenykepezogepet, ahol a kesleltetes minimalis (vagy 10 eve (?), amikor a bridge gepeknel ez az ido meg fel masodpercnel is tobb volt, a Casio (mint a piacon kivulallokent uj megjeleno) 1 ezredmasodpercet ! irt egy kompakt kis gepere; iert is ne, hoszen az info mar ott volt a gepben folyamatosan, csak epp el kellett menteni az adott pillanatban, mozgo alaktresz nelkul)
     De a gyors golyo fotozasaval a gond nem itt lesz, hanem a vaku villanasi idejevel. Ugyanis 1 mikroszekundum (egymilliomod masodperc!) alatt is tobb, mint 0,3 mm-t tesz meg, es az igazan eles kephez meg ennel is rovidebb ido kellene.
     Az atlag rendszervakuk meg a legkisebb teljesitmenyen (1/128) is meg sem kozelitik ezt az erteket, ehhez specialisan erre az celra epitett vaku kell, szinten nem atlagos villanocsovel es kondenzatorokkal.
     A villamok fotozasanal vaku gondunk nincs, viszont lemaradunk a villam “elejerol”, de mivel altalaban egy villamlas eleg sokaig tart, akar masodpercekig is, igy szep kepeket rogzithetunk villamkioldokkal es DSLR-ekkel. Ha a zarat tovabbtartjuk nyitva, akkor esetleg a kovetkezo villamokat is elkaphatjuk, csak a hatterfenyekbol is tobb lesz a kepen, ami nem baj, ha nem lesz a kep tul vilagos.