Nero Trigger: egy kioldó mindenek fölött

A fényképészeten belül vannak nagyon szép és nagyon érdekes szakterületek, melyek nem az inspiráció, az érdeklődés, vagy az erőfeszítések hiánya, hanem sokkal inkább a műszaki feltételek nehézkes előteremtése miatt maradnak elzárva a nagyközönség elől. A fotózás a digitális fotógépek piacra kerülése óta egyre szélesebb körben terjed. Anno, az „analóg világban” sokan azért nem kezdtek el fotózni, vagy azért nem merültek el mélyebben a témában, mert túl macerásnak és költségesnek tartották az egész folyamatot (filmet venni, azt befűzni a gépbe, ügyelni azonnal a helyes expozícióra, elvinni a filmet hívatni, várni a hívásra stb.). Manapság elkattintjuk a gépet és máris láthatjuk az eredményt a készülék hátoldalán található kijelzőn – nem vagyunk 24 vagy 36 képkockára lekorlátozva, akár 100-200 képes sorozatot is lőhetünk. A korlátozó tényező tehát már nem maga a fényképezőgép és/vagy a film, hanem a körítés, ami például villámok, elpukkanó léggömbök, vagy mondjuk egy a kompozícióba belépő, vadon élő állat fotózásához kell. És itt jön képbe a Nero Trigger, ami sokakat ösztönözhet olyan fotós szakterületek kipróbálására, amikkel korábban meggyűlt volna a bajunk.

nt_main

A Nero Trigger egy 94 x 62 x 22 milliméteres dobozka, amely a vakusaruba csúsztatva, vezetéken keresztül kommunikál fényképezőgépünkkel. A kezelőfelület kialakítása ettől egyszerűbb már nem is lehetne: van egy kis színes kijelző, egy menü, egy start és négy kurzorgombunk.

nt_setup1

Az egyik oldalon a bekapcsoló és a külső érzékelő bemenete látható, míg a másik oldalra a vaku és a fényképezőgép felé irányuló portok kerültek. A hátoldalon az eszköz rögzítését szolgáló cold shoe és az akku/elem tárolója kapott helyet. Maga a Nero Trigger két darab AAA méretű elemmel (vagy akkuval) működtethető.

nt_views

A kis dobozka tetején egy érzékelő/lézer dióda található, ami egyes funkciók ellátásához szükséges (mindjárt erre is kitérek).

nt_laser

A Nero Trigger használata semmiféle útmutatást nem igényel: csúsztassuk be a vezérelni kívánt fényképezőgép vakusarujába, kössük össze a dobozkát a megfelelő vezeték segítségével fotógépünkkel, majd kapcsoljuk be, és válasszuk ki a megfelelő módot, ami lehet „Lightning” (villámlás), „Sound” (hang), „Timelapse” (időeltolásos felvétel), „Laser” (a kibocsátott lézerfény megszakítása kioldja a fényképezőgépet), „HDR” (nagy dinamikatartományú felvétel), „DIY” (egyéni jelforrás a bemeneten keresztül).

nt_modes

Kattints!

Ha megvan a témának megfelelő mód, a start gomb megnyomásával (vagy a lefelé mutató kurzorral) lépjünk be annak menüjébe, majd állítsuk be a paramétereket a kívánt értékekre (a jobbra-balra kurzorokkal), és végül nyomjuk meg újra a startot. A Nero Trigger az energiatakarékosság végett három másodpercen belül kikapcsolja a kijelzőjét, és elindul a szolgáltatás. A megszakításhoz nyomjuk meg a menüt (ezzel a gombbal tudunk mindig visszalépni egy-egy lépcsőt a menüben).

nt_menu

Villámlás módban az érzékenységet 0-99 között lehet megadni, a megfelelő értéket a helyszínen kell kitapasztalni, de általában a középérték megfelelő szokott lenni. A hangra való kioldásnál az érzékenység 0-999 közötti értékkel rendelkezhet, a késleltetés 0-999 ms közti lehet. Timelapse módban az egyes kioldások közti intervallumot (max. 59p 59mp), a kioldás záridejét (max. 59p 59mp) és az expozíciók számát (max. 9999) lehet megadni. Itt kissé zavaró, hogy csak a balra-jobbra nyilakkal lehet értéket megadni, mert egyrészt lassú (9999-ig eltekerni majdnem fél percet vett igénybe), másrészt pontatlan, azaz esetleg többszöri ide-oda nyomkodást igényel a kívánt érték beállítása. Lézeres módban a késleltetés (max. 999 milliszekundum) mellett az elkészítendő képkockák száma (max. 999) és a küszöbérték (max. 999) is beállítható. HDR módban legfeljebb 7 képkocka készülhet, melyek közt 1/3, 1/2, 1 FÉ lehet a különbség, a középső képkocka pedig 1/15-15 mp közötti időtartammal rendelkezhet. Végül az egyéni jelforrásnál a küszöbértéket, a késleltetést és a módot (eső, emelkedő, változás) állíthatjuk igényünk szerint.

nt_shot

Kattints!

nt_villam

A Nero Trigger kétségkívül egy rendkívül hasznos kiegészítő, amivel a korábban szinte lehetetlennek vélt feladatok is „könnyen megoldhatóvá” válnak, de gyakorlat és saját fényképezőgépünk beható ismerete nélkül vele sem fogunk túl sokra menni. A megfelelő technikai eszköz csupán szerszám kezünkben, amely nem helyettesítheti a tudást; nem árt, ha beleássuk magunkat abba a szakterületbe (pl. villámfotózás), amit ki szeretnénk próbálni, hogy terepre menetelkor már csak a kompozícióval és a megfelelő expozíciós értékek beállításával kelljen foglalkozni!

A Nero Trigger kamerához való összeállítástól függően bruttó 63 830 és 66 630 forint közötti áron vásárolható meg a Tripont fotós szaküzletben.

jofele

Nero Trigger

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...