Tudtad, hogy az eredeti szelfi-rúd már elmúlt 30 éves?

Gondoltad volna, hogy a szelfi-rudat az 1980-as években találták fel? Noha, az elképzelés már bő 30 éves, a konkrét termék csak az okostelefonok elterjedése óta vette be a piacot. Az eredeti eszközt egy japán úriember, Hiroshi Ueda találta fel, aki a Minoltának dolgozott. S hogy mi volt az ösztönzése? Állandóan bosszankodnia kellett, hogy ha elment vakációra családjával, mindig meg kellett kérnie egy idegent, hogy fényképezze le őket. Ráadásul az elkészített fotók általában csapnivaló minőségűek voltak (kompozíció és technikai oldalról), így Ueda úgy döntött, a szó szoros értelmében véve is saját kezébe veszi a dolgokat.

uead1

Tervezésének végeredménye egy kihúzható, fém rúd volt, aminek az egyik végén egy állványmenettel ellátott foglalat volt, hogy a fényképezőgépet fel lehessen rá csavarni. Ezen a foglalaton egy apró tükör is el lett helyezve – ennek segítségével tudta a fotós beállítani a megfelelő pózt és a kompozíciót az önarcképhez. Fenti képen a szelfi-rúddal készült első felvételek egyike látható, amit Ueda önmagáról és családjáról készített. A szabadalmi hivatalba kérelmét 1983-ban nyújtotta be a mérnök, végül 1985-ben, azaz 30 évvel ezelőtt jegyezték be az Amerikai Szabadalmi Hivatalnál mint „Telescopic extender for supporting compact camera” („Kihúzható hosszabbító rúd kompakt fényképezőgépek megtámasztásához”).

uead2

A szabadalmi bejegyzés további érdekessége, hogy valószínűleg ott volt látható a világ első olyan illusztrációja, ami a szelfizést bemutatta. Sajnos, Ueda eredeti ötlete nem vált be; bár a Minolta kiadta, mint megvásárolható, kereskedelmi terméket, de olyan keveset adtak el belőle, hogy sosem lett átütő siker. Azonban azóta, ahogyan fejlődött az okostelefonok és a digitális fényképezőgépek ipara többször „újra feltalálták” ezt a segédeszközt. S bár Ueda nem lett milliárdos az eredeti ötletével, mégis csak ő mondhatja el magáról, hogy ő a szelfizés nagyapja. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...