Élménybeszámoló: Mikroszkóppal jó móka makrózni! (Frissítve)

Nem is olyan rég beszereztem „különféle célokra” egy BTC STM-7T trinokuláris, sztereó képet adó mikroszkópot, amely – mint neve is mondja – rendelkezik egy harmadik fényúttal, amelyre a megfelelő adapter és közgyűrű segítségével fényképezőgépet illeszthetünk. A mikroszkóp 7-45-szörös nagyításra képes az alapszettben található WF10x szemlencsepárossal (WF5x és WF25x köztiekkel és többszöröző közlencsékkel is növelhető a nagyítás). A szemlencséken egymástól függetlenül állíthatjuk a dioptriát, ami hatalmas piros pontot érdemlő kényelmi részletmegoldás. Egy csúszkával kapcsolhatunk fényképezőgép/lencsepáros közt, de ha fényképezőgépre váltunk, a jobb oldali szemlencse továbbra is aktív marad, így az élességállítás vagy a megfigyelendő részlet beállítása miatt nem kell állandóan ide-oda kapcsolgatni. Sajnos, az én adaptereimmel és a m4/3-os kamerarendszer miatt nem egyformán mozog az élességi sík, így amit a szemlencsén élesen látok, azt a kamera homályosan mutatja. De ez nem probléma, hiszen egy kihajtható, elforgatható kijelzős fényképezőgépet használok fotózáshoz, aminek az élőképét kinagyítva állítok élességet a mikroszkópon.

A BTC STM-7T bevetésre készen

Ahhoz, hogy lássunk is valamit a tárgyfelületen, szükségünk lesz megfelelő megvilágításra, ami esetemben egy hálózati adapteres LED körlámpa (beépített világítást ugyanis nem tartalmaz az STM-7T). Ennek a darabnak fokozatmentesen lehet állítani a fényerejét, ami a különböző nagyítások használatakor jöhet jól; ha kisebb nagyítást választok, akkor lejjebb, ha nagyobbat, akkor feljebb veszem a LED-ek fényét, a fényképezőgép expozíciós értékeihez nem kell nyúlnom.

Ez volt a vizsgálódásom tárgya

Megtaláltam számítógépem házának érdekes mintázatú kitakaró-lemezét (méhsejt-rács dróthálóval), amin kézben fogva semmi különlegeset nem láttam; a mikroszkóp alatt viszont elképesztő látvány tárult elém, de erről majd kicsit lentebb. Amint növeljük a nagyítást, sajnos, úgy gyengül a képminőség: előjönnek a színi hibák, lágyul, „mosódik” a kép. Erre felkészültem, hiszen ez egy alsókategóriás mikroszkóp, sima, bevonat nélküli akromatikus üveglencsékkel (az igazi „nagyágyúk” apokromatikus, többszörös bevonattal ellátott, precízen megmunkált és összeállított optikával akár több millió forintba is kerülhetnek – és ezek még mindig csak „sima”, optikai mikroszkópok!). Szerencsére a CA az utómunka során eltávolítható, a kontraszt és a képélesség (valamelyest) növelhető. Maradjunk annyiban, hogy céljaimnak tökéletesen megfelel ez az eszköz is, és vizuálisan használva hihetetlen jó érzés „térben” bejárni a megfigyelt tárgyat (ezért akartam igazi sztereó mikroszkópot, nem csak kétszemes, de közös fényúttal rendelkező, ál-sztereó változatot).

No, lássuk a medvét, hogyan fest a kitakaró a mikroszkóp tárgyasztalán!

Kattints a kis képekre!

A fenti képeket különböző nagyításokkal készítettem, a fényképezőgépet (Panasonic DMC-G6) ehhez manuális módban használtam. Ahhoz, hogy az elektronikus kontaktusokkal nem rendelkező konverterrel fotózni lehessen, a G6 menüjében át kellett állítanom az „Egyéni Beállítások” nyolcadik oldalán a „Kiold. obj. nélkül” paraméterét „On” állásba. Praktikus a kézi élességállításkor kinagyítható fókuszterület, így pontosan lehetett beállítani a részletek élességét.

Az, hogy mennyivel gyengébb a mikroszkóp képminősége, mint mondjuk az Olympus M.Zuiko Digital 60 mm f/2.8 makró objektívé, az a lentebbi képeken látszik. Viszont a makró objektívvel legfeljebb 1:1 nagyítást érhetünk el, ami sehol sincs a mikroszkóp akár 110-szeres (vagy még nagyobb) leképezéséhez! Igaz, cserébe a kép mindenhol éles, kontrasztos, CA és geometriai torzításoktól mentes (mindkét esetben 100%-os képkivágást töltöttem fel, hogy érezhető legyen a nagyítás mértéke):

Ilyen az Olympus makrójának képe

Remélhetőleg tavasszal majd növényeken és rovarokon is ki tudom próbálni ezt a remek szórakozást. Ajánlom, hogy aki teheti, mindenképp próbáljon ki maga is egy (jó minőségű sztereó) mikroszkópot, a látvány feledhetetlen lesz akár már egy sima hajszál vizsgálódása során is! És végül álljon itt egy háttérkép 2560 x 1440 pixeles méretben:

Katt!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...