Gyakorlatilag új AF rendszert kaphat majd a Fuji X-T1 egy firmware frissítéssel

A FujiFilm bejelentette 4.00 számot viselő vezérlőszoftverét az X-T1 tükör nélküli rendszerkompaktjához, amelynek ezáltal megtáltosodhat az autofókusz rendszere. Júniusban válik majd elérhetővé a Fuji X-gépsorozatának zászlóshajójához való új firmware, aminek köszönhetően a gyártó sokkal jobb, gyorsabb és pontosabb – no, meg érzékenyebb – AF működést ígér: új AF módok válnak elérhetővé, mint például a zóna AF, a nagy lefedésű/követő AF, ahol a fotós választhat 3 x 3, 5 x 3 vagy akár 5 x 5 mezős csoportokat. Ezekkel nem csak kétdimenzionális, hanem a háromdimenzionális mozgások, tehát a közeledő, illetve a távolodó témák is pontosabban követhetőek lesznek.

xt1

Kevesebb fényben, illetve kontrasztszegény környezetben is sikeresebb lehet az automatikus élességállítás: a fázisérzékelők kisebb leosztásának köszönhetően finomabb tónusérzékeléssel, és 2,5 FÉ-ről 0,5 FÉ-re csökkentett érzékenységgel száll a ringbe a rendszer. Kapunk még szemérzékelést (Eye Detection AF), és a közeli felvételekhez használt makró mód is automatikusan fog aktiválódni, nem lesz szükségünk többé a „MACRO” feliratú gombra, így azt nyugodt szívvel más funkciókhoz rendelhetjük majd (Auto Macro Mode).

Persze, a 4.00-ás „szuper-firmware” nem merül ki ennyiben, az X-T1 kap majd más bővítéseket is, mint például a finomabb segédrácsot (a téma így majd jobban látszik), expozíció kompenzációt M manuális módban (automatikus ISO előválasztással lesz lehetséges ez a funkció), vagy a záridő előválasztó tárcsának továbbfejlesztett működési módját.

A frissítést majd ezen az oldalon kell keresni, de mint fentebb írtam, majd csak júniustól válik esedékessé.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • JetFly

  “és 2,5 FÉ-ről 0,5 FÉ-re csökkentett érzékenységgel”
  hogy értendő ez? az újabb masinák – akár tükrös, akár tükör nélküli – érzékenysége -1 és -4 közé esik, emez (0,5) pedig még mindig pozitív szám. másképp számolnak fujiéknál, vagy mi a szösz?

  • mlzphoto

   dslr-nél külön af modul van, itt meg a képérzékelőn vannak pdaf szenzorok. pontosan mi van mögötte, azt nem tudom.

  • Nátrium-tioszulfát

   Egy DSLR-en külön AF szenzor van, aminek a főszenzortól külön is lehet szabályozni a jelerősítését. A Fujifilm (meg az összes kontraszt + fázis hibrid AF gép) esetén a főszenzor méri a fázist, ami jelenleg még korlátokat jelent. De ez csak azt jelenti, hogy 0,5 EV alá esve lekapcsol a fázis AF és onnantól csak a kontraszt AF működik egyedül.

   No, itt jön ki a különbség egy pro DSLR váz meg a jelenlegi MILC technológia között, legalábbis ami a sportfotózást jelenti.

   • mlzphoto

    na, ezt nem tudtam, köszi!

   • JetFly

    no, ez így már világos, thx!