Tükörcsattogó még nem volt ilyen gyors: 15 kép/mp-et tudhat a Nikon D5

Egyelőre még nagyon keveset sejtenek a szakik (és a pletyka gyárosok) az új dSLR zászlóshajóról, ami jövő januárban, a CES-re érkezhet. Ha azonban beigazolódik, hogy a D5 valóban képes lesz ilyen gyors tükörmozgatásra, akkor az már rekordgyanús lehet! Míg a tükör nélküli rendszerkompaktoknál még a középkategória is képes a 10-12 kép/mp sorozatfelvételi sebességre, úgy egy tükörreflexes fotómasinánál már komoly tervezői munkára, meg nagyon jó minőségű (értsd: drága) anyagokra van szükség, ha ilyen sebességet szeretnénk elérni. A D5 nagy valószínűséggel a Nikon D4s vázát fogja megkapni, esetleg itt-ott finomítanak rajta, de alapvető átrajzolást nem tudok elképzelni (aztán ki tudja, a D3s is már nagyon „ott volt a szeren”, mégis elrondították..).

Nikon-D5-DSLR-camera-logo

De ez még nem minden, hiszen nem csak a csúcskategória frissítése áll a küszöbön. A Nikon szakemberei egy új, „nagyszenzoros” Coolpix (tehát kompakt) gépen is dolgoznak, azaz pontosabban kettőn, ha hinni lehet a forrásnak. Mivel a nagy konkurens ebben a szegmensben a Sony, akinek több, 1”-os lapkával szerelt terméke van, ezért nagy az esélye annak, hogy a Nikon Coolpix A utódjában is az APS-C helyére 1”-os szenzor kerül – cserébe fényerősebb, mégis kisebb (esetleg zoom) objektív kerülhet a lapka elé. De a DX érzékelős irány sem marad utód nélkül, azonban erről, csakúgy mint a másikról, semmi konkrétum nem található a neten.

Nikon-Coolpix-logo

A Nikon 1 MILC szériájának hívei is örülhetnek, ugyanis új objektívek mellett (pl. a már korábban prototípusként bemutatott makró) az 1 V4 is várható. Ez utóbbi idén év vége felé, illetve jövő év elején érkezhet meg. De mi van az FX lapkás Nikon MILC gépekkel? A kérdés azért merül fel, mert már láthattunk korábban egy szabadalmat, ami egy 28-80 mm F3.5-5.6 VR lencserendszert ábrázol. És ha már az optikáknál tartunk: elvileg az AF-S Nikkor 24-70 mm F2.8G utódja is „már a kapuk előtt áll”. Ez azonban – állítólag – 500 dollárral drágább lesz a mostaninál, cserébe viszont lesz beépített képstabilizátor. A forrásban említenek még egy 200 mm F4-et, egy 16 mm F2.8-at, egy 24 mm F1.8-at, és egy „fényerős” DX zoomot is.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...