Portréágyúk ötödik rész: Venus Optics Laowa STF 105 mm F2 (T3.2)

Portréágyúk cikksorozatom első, második, harmadik és negyedik részét a szavakra kattintva olvashatjátok el!

Pont egy évvel ezelőtt jelentette be a Venus Optics a Laowa 105 mm F2 (T3.2) Smooth Trans Focus jelölésű, teljesen manuális objektívjét, aminek különlegessége egyrészt az apodizációs szűrő (ez a diffraktív lépcsők fokozatos csökkentéséért felel, így szemrevalóbbak, „krémesebbek”, azaz lágyabbak lesznek a háttérben elmosott tárgyak élvonalai), másrészt a két írisz, ahol az egyik a hagyományos, F-érték jelölést, míg a másik a T-értéket jelző feliratozást kapta. Az F-értéket teljes FÉ-nként, progresszív módon csökkenő forgásmennyiséggel lehet állítani átmenetesen (értékenként kattan), míg a T-érték gyűrűje lineárisan, átmenetmentesen működik (az értékek közti távolság ugyanannyi). De megint gyorsabban jár a kezem, mint kéne..

A Laowa 105 mm F2 (T3.2) Smooth Trans Focus tubusa fémből készült, a benne fellelhető lencsék pedig üvegből (11 lencsetag 8 csoportba rendezve, melyek közül 1 db apodizációs, 1 db különösen magas refrakciós indexű, 3 db pedig alacsony szórású) – mind ez a termék tömegén meg is látszik: 745 grammot nyom a modern klasszikus lencserendszer.

A gyártó Canon EF, Nikon F (AI), Sony FE, Sony A és Pentax K foglalatokkal kínálja ezt az optikát; a Fotoplus Kft.-től – aki egyébként a márka hivatalos forgalmazója – nekem Canon EF bajonettel érkezett a teszthez (egy EOS 5D Mark IV fényképezőgépen használhattam a tesztidőszak alatt). A Laowa 105 mm F2 (T3.2) STF 105 mm-es gyújtótávolságú, legkisebb tárgytávja 90 cm, legtágabb F-értéke F2, legtágabb T-értéke T3.2, szűrőmenetének átmérője 67 mm. A 76 x 98,9 mm-es lencserendszer, amint azt fentebb már említettem, két írisszel rendelkezik. A termék hivatalos honlapján az szerepel, hogy az F-értékek állításáért egy nyolc (8), míg a T-értékekért egy 14 lamellás írisz felel. Nos, a teszteszköz esetében mindkét írisz 14 lamellás volt, ami jó hír.

Az F-értéket F2 és F22 között lehet állítani, a T-értéket T3.2 és T8 közötti értékekre tekerhetjük. Fontos, hogy használat közben a két íriszt ne használjuk együtt, a használaton kívüli mindig a legtágabb értéken maradjon, különben megbolondul a fényképezőgép fénymérése – de erről kicsit később részletesebben olvashattok.

A Venus Optics ad a megjelenésre, az objektív tetszetős, „bizonyos neves német márkára” hajazó dobozban érkezik, aminek belsejében a műanyag napellenzőtől külön csomagolva találjuk. Érdekesség, hogy a gyárban az optikát légmentesen zárják le a nejlonzacskóba.

Jó érzéssel tölti el a fotóst, ha a Laowa 105 mm F2 (T3.2) STF-et kézbe veszi, mert tényleg a „régi szép időket” juttatja eszünkbe a hideg fém érzete. Elölről belenézve szinte beszippantja a fotóst az igényesen megmunkált üvegtömeg:

Noha a Laowa 105 mm F2 (T3.2) STF teljesen manuális üveg, azaz nem csak az élességet, hanem a rekeszt is kézzel kell rajta beállítani, elektronikus csatlakozókat is találunk rajta, melyek a váz felé átviszik az élességet mutató jelet. Ha tehát félig lenyomott kioldóval lassan elforgatjuk a két végpontja között kb. 260°-ban mozgatható fókuszgyűrűt, akkor a fényképezőgép keresőjében felvillan a kiválasztott fókuszmező és egy zöld pont (Canon esetében) amikor tökéletesen élesre álltunk. A csatlakozókon viszont semmi más jel nem megy át, az elkészített fotók EXIF adataiban például mindig az a rekeszérték fog szerepelni, amire a fényképezőgép épp be volt állítva, nem pedig a valós, az objektíven megadott F- vagy T-érték.

A Laowa 105 mm F2 (T3.2) STF nagyon szépen kidolgozott termék, egyedül az említett elektronikus csatlakozás tűnik utólag, „kis manók által odaragasztottnak”:

A használat során akkor tudtam a fényképezőgép fénymérését többé-kevésbé normális működésre bírni, ha csak az objektíven állítottam be a rekeszértéket. Amint a vázon is ugyanarra a számra álltam, hogy az EXIF-ben a megfelelő érték szerepeljen, azonnal megbolondult az EOS 5D Mark IV fénymérő rendszere és jellemzően erősen túlexponált képeket kaptam rekeszprioritásos módban.

Fókuszáláskor a tubusban előre-hátra mozog a teljes optikai rendszer, így pumpáló mozgást tapasztalhatunk. Az objektív hossza azonban nem változik, a frontlencse (és a szűrőmenet) nem végez forgásirányú mozgást, a CP szűrők használata problémamentes.

 

A Laowa 105 mm F2 (T3.2) STF nem szigetelt, így esőbe, sűrű ködbe, párába, porba, fagyba ne vigyük, mert nagy valószínűséggel nem tesz neki jót. Ez az objektív alapvetően stúdiómunkára való, illetve olyan helyzetekre, ahol nem zavar az állvány használata, és a téma jellemzően statikus, vagy nagyon lassan mozgó. A fókuszgyűrűvel finoman és pontosan be lehet állítani az élességet, de az én ízlésemnek picit túl nehézkesen, túltompítottan mozog.

Méretéből és súlyából adódóan a Laowa 105 mm F2 (T3.2) STF remekül illik az 5D/D810 méretű, vagy nagyobb tükörreflexes fényképezőgépekhez, mert ezekkel a vázakkal nem lesz orrnehéz a szettünk. Természetesen kisebb gépvázakkal, vagy APS-C szenzoros masinákkal is remekül használható, csak ott figyelembe kell venni a kiegyensúlyozatlanságot, ha állványra szereljük, vagy kézben tartjuk.

Képminőség szempontjából nincs szégyellnivalója a Laowa 105 mm F2 (T3.2) STF-nek, ugyanis már teljesen nyitott rekesszel is nagyon éles képet kapunk (nem csak középen, hanem a kép szélein is). Színhibáknak nyoma sincs, ami szintén nagyon jó hír, hiszen az utómunka során kihagyhatjuk annak az egy csúszkának a mozgatását..

Csupán egy nagyon halvány hordótorzítás látható, de az is csak akkor, ha kifejezetten négyzetrácsos tesztábrákat fényképezünk. A fókuszlégzés is minimális, de ennek az információnak igazából nincs nagy hírértéke.

A vignettálás csekély mértékű, F2.8-ra rekeszelve már valós használat során nem látszik a képeken, de F5.6-on már a tesztelés során is eltűnt a peremsötétedés. A becsillanásokat (flare) csak extrém helyzetekben lehet produkálni, de akkor is csak némi halvány, lilás folt formájában jelennek meg a felvételeinken. A képmintákat errefelé találjátok.

Mi értelme van a két írisznek? Nos, korábbi példányoknál (vagy csak nem EF bajonettes változatoknál?) eltérő számú lamellából állt a T és az F írisze, így a T rekeszgyűrű használatával szebb, lágyabb rajzú hátteret lehetett produkálni. A másik előnye a T írisznek, hogy fokozatmentesen és kattanások nélkül állítható, tehát filmfelvételkor hasznosabb lehet (és az F írisze csak teljes FÉ értékenként állítható, ezt se felejtsük el).

Értékelés

A Laowa 105 mm F2 (T3.2) STF használata „egész embert” kíván: aki a gyors autofókusz motorokkal szerelt objektívekhez, és a „ráfordulok-kattintok” fotózáshoz szokott, annak kellemetlen meglepetéseket okozhat a körülményes, lassú (vagy lelassult) stílust megkövetelő manuális használat. Nagyon tetszett a szinte tökéletes képminőség (rajz, élesség, vignettálás, színezés, torzítás stb. tekintetében), a kellemes háttérelmosás (bokeh), a nagyon jó kivitelezési minőség (leszámítva az elektronikus csatlakozót), de árát kissé sokallom. Ezen hátrányok ellenére mindenképp „Ajánlom”, azaz Ezüstérmes nálam a Venus Optics Laowa STF 105 mm F2 (T3.2)!

Venus Optics Laowa 105 mm F2 (T3.2) Smooth Trans Focus

A Venus Optics a Laowa 105 mm F2 (T3.2) Smooth Trans Focus objektívet és a Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgépet a Fotoplus Kft.-től kaptam a teszthez. Az objektív bruttó 269 900 forintért vásárolható meg egy év garanciával a Fotoplus webshopjában. Az objektív részletes műszaki adatlapját ide kattintva éritek el.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...