Ingyenessé vált az Adobe Photoshop CS2 – többszörösen frissítve!

Fontos: NEM vált ingyenessé az Adobe CS2 (sem az azon belüli termékek, sem az Acrobat 7), csupán az aktiválást szüntette meg a gyártó! Bővebb információk itt, a frissítésekben!

Ki ne ismerné az ipari szabványnak tekinthető Adobe Photoshop képszerkesztő környezetet? Az immár 25 éve létező programcsomagnak a tíz éves változata, a CS2 (Creative Suite) ingyen és bérmentve letölthetővé vált. Sőt, nem csak magát a Photoshopot, hanem a teljes Creative Suite 2-es verzióját letöltheti bárki, aki rendelkezik Adobe fiókkal (ingyenesen létrehozható)!

adobe-photoshop-cs2

Valószínűleg megunták az Adobe illetékesei, hogy külön aktivációs szervert tartsanak fent (azaz túl drága lett), ezért döntöttek úgy (ismét), hogy egy régebbi „kreatív keretrendszert” tegyenek ingyen elérhetővé. A letöltött állományokhoz egy sorozatszámot is kapunk, amivel többé nem kell aktiválni a szoftvereket, így azokat akár a létünk végéig szabadon használhatjuk. Igaz, a CS2 „nem egy mai csirke”, de még mindig nagyon jól használható alapvető képszerkesztési feladatokhoz. Aki ráadásul régebbi digitális fényképezőgéppel rendelkezik, az még a RAW fájlok hívására is bevetheti az Adobe Camera RAW-t.

Remélhetőleg az Adobe megtartja e jó szokását, és hamarosan majd a CS3 is ingyenessé válik! Ja, igen: itt érhetőek el a fájlok (be kell jelentkezni az említett Adobe fiókba, de ha nincs, az se baj, gyorsan hozz létre egyet).

Frissítés 1: Egy kedves olvasóm hívta fel rá a figyelmemet, hogy azért nincs teljesen kolbászból ez a kerítés sem, ugyanis az Adobe a jogi nyilatkozatban (amit általában senki sem szokott elolvasni..) kikötötte, hogy csak azok használhatják ezeket a sorozatszámokat, akik anno hivatalosan megvásárolták vagy a Photoshop CS2-t, vagy a Creative Suite CS2-t, vagy az Acrobat 7-et! Tehát telepszik és futtatható a programcsomag, de teljesen jogszerű csak akkor lesz a használata, ha anno megvásároltuk azt! Tehát a forrásom és én is rámozdultunk a csalira és bekaptuk a horgot. A most kiadott sorozatszámok csupán a későbbiek során, egy esetleges újratelepítéskor veszik le a vállunkról az aktiválás terhét. Mondjuk, akkor megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán minek tette közzé a programok letöltési linkjét a gyártó, ha csak a régi vásárlóknak akar kedvezni..

Frissítés 2: Ez a szöveg olvasható angol nyelven a letöltési linken: „Műszaki problémák miatt az Adobe leállította a CS2 termékek és az Acrobat 7 aktiváló szerverét. Ezeket a termékeket hét évnél régebben adtuk ki, és nem futnak a mai modern operációs rendszerek alatt – az Adobe már nem támogatja ezeket a szoftvereket. Az Adobe határozottan nem ajánlja az elavult és már nem támogatott szoftverek használatát. Csak azok a felhasználók, akik anno megvásárolták a CS2-t vagy az Acrobat 7-et, és fenn kell tartaniuk a status quo-t, használhatják a szoftverekhez mellékelt sorozatszámokat. Ha korábban megvásárolta valamelyik CS2 terméket, és a telepítés során problémák merülnének fel, akkor letöltheti erről az oldalról a telepítéshez szükséges fájlokat.

Frissítés 3: A hír valójában már több éves, már 2013 januárjában írtak az Adobe döntéséről (például itt, de a CNET is félreértelmezte anno). Elnézést kérek mindenkitől, hogy nem voltam elég figyelmes, és nem néztem utána a témának!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...