Milyen portréobjektívet használjak m4/3-os gépemmel?

Konklúzió

S hogy mi a konklúzió? Nos, e nem egészen tudományos vizsgálódás után arra a következtetésre jutottam, hogy portrézáshoz elsősorban még mindig az Olympus M.Zuiko Digital 45 mm F1.8 MSC a legjobb választás (ár/érték, tömeg, méret), de akinek van rá pénze, az a Panasonic Leica DG Nocticron 42.5 mm F1.2 Asph. Power O.I.S. objektívvel még jobban jár (hajaj, az a krémes bokeh!). Meglepődtem a Pana-Leica Macro-Elmarit gyengébb teljesítményén, hiszen nekem is volt régebben ilyen lencserendszerem, és nem emlékeztem olyan hátulütőkre, mint amikkel itt találkoztam (vignettálás, lágy kép nyitott rekesznél). Nagyon vártam a Panasonic új portréágyújára, a 42.5 mm F1.7-re, de kissé csalódottan adtam vissza a hazai forgalmazónak, hiszen nyitva ez is viszonylag lágyan rajzolt, és a peremsötétedés mértéke is valamivel nagyobb volt, mint a kis Olympus objektívnél. Cserébe viszont a kép sarkaiban jobban teljesített, mint a nagy Olympus rivális. Ha a két optika azonos áron lenne, akkor nehéz lenne dönteni, így viszont még mindig az Olympus javára dőlt el a verseny.

Ha viszont nem számít a pénz, a méret, a tömeg, hanem csakis a képminőségre helyezzük a hangsúlyt, akkor máris átrajzolódik a rangsor. Itt, ebben a helyzetben egyértelműen a Nocticron áll az első helyen, majd egy nagyobb lélegzetvételnyi szünet után az Olympus 45-öse fut be a második helyre. A dobogó harmadik helyére a Panasonic 42.5 mm F1.7-et állítom, ám csakis nagyobb peremsötétedése miatt bukta el a döntetlent az Olympus-szal szemben (ne feledjük, itt most csak a képminőségről van szó!). Negyedikként a Macro-Elmarit 45 mm F2.8 ért be a célba, ám igazából élesben ez az objektív soha nem is versengett a többi hárommal, hiszen más célra készült, ráadásul eleve jóval szűkebb rekeszértékről indul, mint egy igazi portréobjektív.

Sajnálom, hogy a Voigtländer terméke nem vehetett részt a „versenyben” – talán majd a későbbiek során lehetőségem adódik arra, hogy egy önálló cikkben beszámoljak róla. A Panasonic teszteszközöket a Panasonic magyar képviseletétől kaptam bemutatóra, míg az Olympus M.Zuiko Digital 45 mm F1.8 MSC-t az Olympus Mintaboltnak köszönhettem.


Panasonic Leica DG Nocticron 42.5 mm F1.2 Asph. Power O.I.S.


Olympus M.Zuiko Digital 45 mm F1.8 MSC


Panasonic 42.5 mm F1.7 Asph. Power O.I.S.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...