Egy teherautónyi újdonság érkezett a Manfrottotól!

Állványok, állványfejek, táskák, sliderek – és még sorolhatnám! Annyi minden jött a Manfrottotól, hogy a lista szinte végeláthatatlan. Azért megpróbálom csokorba szedni az érdekességeket, kezdjük is talán a Manfrotto luxusmárkájával, a Gitzoval:

A Gitzo új gömbfejekkel gazdagította kínálatát, mégpedig a GH1382TQD-vel (ez a legkisebb), a GH1382QD-vel, és a GH3382QD-vel (ez a legnagyobb). A gyártó új termékeit nem csak az igényes amatőröknek, hanem a profi fotósoknak is ajánlja, mégpedig elsősorban a Traveler és Mountaineer háromlábas állványcsaládokhoz. Az újítások közt mindenképp említést érdemel, hogy a gömbök felülete volfrám-diszulfiddal van bevonva, ami párját ritkító simaságot garantál. Ez a csúszós felület azonban egyedi szorítómechanizmust igényel: a golyó alatt és körül különösen kemény fémből készült elemek gondoskodnak a pontos, egyenletes rögzítésről, és a gömb akadás mentes mozgathatóságáról.

GH1382TQD

Mindhárom modell rendelkezik külön forgási irány-retesszel, így a panoráma-felvételek is egyszerűen kivitelezhetőek. A súrlódás mértékét a GH1382QD és a GH3382QD esetén egy külön szabályzóval állíthatjuk be, amit a mérnökök a golyó rögzítéséért felelős csavarfejbe süllyesztettek. A fejegység cseretalpát csavaros megoldással lehet rögzíteni, ami kompatibilis a legtöbb Arca-Swiss talppal.

gitzo adatlap

A fenti gömbfejekhez remekül illenek a Gitzo új Traveler, azaz utazó háromlábas állványai, amiket az egyedi, 180°-ban visszahajtható lábak jellemeznek. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően az állványok még kisebb méretűre csukhatóak szállításkor. A lábak a gyártó újfajta, úgynevezett „Carbon eXact” csöveiből állnak, melyek kiemelkedően precíz és merev kivitelezésűek. A Traveler család legkisebb tagjai a 0-s jelölést kapták (ezek teljesen újak), míg az 1-es és a 2-es modellek magasabbak lettek elődjeiknél.

GT0545T

A Carbon eXact lábak a korábbi Carbon 6X jelölésűeknél merevebbek és erősebbek lettek, átmérőjük megnövekedett: az 1-es család ötszekciós tripodjának alsó szárátmérője 40%-kal nagyobb, mint a korábbi modellé. A Traveler G-Lock egy olyan újfajta lábszár-zár mechanizmus, amit a Gitzo szakemberei kifejezetten a Traveler háromlábak számára fejlesztettek ki. Helyigénye rendkívül csekély, az új, ívelt forma pedig jó fogást tesz lehetővé, míg a belső o-gyűrű lágyabb működésű, és megakadályozza a por és piszok bejutását a zár belsejébe. Az újdonságok természetesen szettben is elérhetőek lesznek a fentebb leírt gömbfejekkel:

0-s sorozat: GT0545T / GK0545T-82TQD
1-es sorozat: GT1555T / GK1555T-82TQD
2-es sorozat: GT2545T / GK2545T-82QD

gitzo allvany adatlap

A Manfrotto saját márkaneve alatt jelent meg a 290-es állványcsalád, aminek összesen négy tagja van: három tripod és egy monopod viselheti a 290-es jelölést az olasz gyártó termékkínálatában. Az „új” család tulajdonképpen a korábbi 290-esek örökségét viszi tovább a 290 Light, a 290 Xtra, a 290 Dual és a 290 Monopod személyében. A 290 Light lehet a hobbifotósok ideális társa, hiszen kedvező ára ellenére egy erős, megbízható háromlábbal állunk szemben. A 290 Xtra a klasszikus, „bomba-biztos” tripod haladó fotósoknak, míg a 290 Dual a spéci, 90°-ban dönthető középoszloppal a legkacifántosabb helyzetekben is helytáll. A 290 Monopod kompakt, könnyen hordozható – olyan fotós bevetésekre vihetjük magunkkal, ahol minden milliméter számít.

290familiy

A 290 Light állványfejjel szettben kapható, de választhatunk gömb- illetve 3-utas fej között. EZ az állvány csak alumínium kivitelben lesz megvásárolható. A 290 Xtra már szénszálas változatban is elérhető, míg a 290 Dual megint csak alumíniumból készül. Végül, de nem utolsósorban, a 290 Monopod esetében ismét választhatunk alumínium és szénszálas kivitel között. A Manfrotto a 290 Xtra és a 290 Dual tripodjaihoz ajánlja a 804 Mark II jelölésű, 3-utas fejegységét, ami különösen kompakt felépítése végett ideális kiegészítője ezen háromlábaknak.

A változatosság kedvéért az állványok és fejek után most következzen egy speciális LED lámpa, amit a Manfrotto kifejezetten a GoPro kalandkameráihoz fejlesztett ki. Az Off road ThrilLED alumínium konzollal érkezik, ami tökéletesen illik a GoPro kamerák aljára (1/4”-os csavarral van felszerelve). Három darab, 80-nál nagyobb CRI értékű SM LED-jei 60°-os szögben világítanak összesen 225 lumen fényerővel, amit szükség szerint csökkenthetünk. Teljes fényerő mellett körülbelül 35 percig üzemelhet az Off road ThrilLED, aminek beépített Li-ion akkuját USB aljzaton keresztül lehet feltölteni. A léghűtésű készülék tömege 120 gramm, méretében pedig tökéletesen idomul a GoPro HERO kamerákhoz.

MLOFFROAD_Det03

A következő termékcsoportnak videográfusok fognak örülni, hiszen immár végre a Manfrotto is felvette termékkínálatába a Slidereket (sínrendszer, amin a kamera mozgatható). Ebből a nélkülözhetetlen kiegészítőből nem egy, nem kettő, hanem kapásból többféle variáció érkezik: az alapot minden esetben egy 60 illetve egy 100 centis sínrendszer alkotja, amire különféle fejeket lehet szerelni (a gyártó szettben is kínálja az újdonságokat, így 3-utas, gömb-, vagy videofejjel is kapható lesz az eszköz). Összesen nyolc, precíz kialakítású csapágy garantálja a sima, egyenletes szán-siklást, amit ráadásul fékezhetünk a súrlódásvezérléssel. A szán kerekei polimerből készülnek, és rendkívül halkan siklanak a sínen. Valószínűleg több sín is összecsavarható, de erről egyelőre nem találtam hiteles információt.

slider

Táskák: bemutatkozik a Manfrotto Street Collection táskakollekciója, amiben megtalálható hátizsák, oldaltáska, válltáska és toploader egyaránt. Az olasz gyártó ezzel a táskacsaláddal belépőt váltott a divat világába. A Street Collection tagjainak magrajzolásakor a tervezőmérnökök figyelembe vették a praktikusság, a biztonság, de a lazaság irányelveit egyaránt, így olyan termékeket sikerült megalkotni, amik tökéletesen kielégítik a „városi felfedezők” igényeit. A kollekció jelenleg négy tagból áll: a Street Medium Backpack hátizsákból, a Street Messenger oldaltáskából, a Street Shoulderbag válltáskából, és a Street Holster toploaderből (ez egy felülről pakolható táska).

taska1 taska2 taska3 taska4

A Manfrotto egyre szélesebb termékkínálattal szeretné kielégíteni a fotós/videós rajongótáborát, ezért az állványok, állványfejek, táskák, lámpák stb. mellett immár szűrőket is kínálnak. A Japánban készülő termékek közt találunk UV, védő-, ND-, és CP szűrőket egyaránt; ezeket háromféle kollekcióba fogta a gyártó: Essential, Advanced és Professional lesz kapható a boltokban. Minden Manfrotto filter többszörös lencsebevonattal lett ellátva, ami kimagaslóan jó képminőséget garantál. Az ND szűrők kaphatóak ND8, ND64 és ND500 kivitelben – az összes termék elérhető lesz 52, 58, 62, 67, 72, 77 és 82 mm-es menetátmérővel.

Folytatás következik!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...