A Gitzo és a Manfrotto szabványosítaná az állványok terhelhetőségét

A Gitzo és a Manfrotto egy új tesztelési eljárást regisztráltak az olasz szabványosításért felelős testületnél, az UNI-nál. A két gyártó azt szeretné elérni, hogy a háromlábak terhelhetősége is végre szabványosítva legyen. Az UNI/PdR 105:2021 számú standardizálási kérelmet idén májusban jegyezték be. Ez a bejegyzés olyan eljárásokat és metodikákat tartalmaz, amelyek alapján a háromlábú állványok és fejegységeik terhelhetőségét lehet pontosan megállapítani.

Jelenleg nincs életbe léptetve olyan ipari szabvány, amely a gyártók részére egyértelműen meghatározná, hogyan kellene megállapítani állványaik és állvány-fejegységeik terhelhetőségét, azaz a maximális terhelhetőséget és a biztonságos terhelhetőséget. A Manfrotto elmondása szerint a „biztonságos terhelhetőség” az a maximális érték, amit egy állvány elbír úgy, hogy közben megtartja teljes funkcionalitását, míg a „maximális terhelhetőség” azt az értéket jelöli, ahol a tripod még nem rogyik össze. E két érték közti különbségnek egyértelműnek kellene lennie, s a gyártóknak átláthatóan kellene ezeket a számokat meghatároznia.

Képek forrása: petapixel.com

A közzétételkor egyelőre csak a Vitec Group termékcsoporthoz tartozó Gitzo és Manfrotto vállalták a szabvány használatát, de nyilvánvalóan azt remélik, hogy idővel a többi gyártó is csatlakozik majd a kezdeményezéshez. A fotográfiában nem ez lenne az első szabványosítás, hiszen már létezik a vízállóságra vonatkozó jelölés (IP besorolás), tudhatjuk, hogy egy-egy akku meddig bírja szuflával (CIPA) – szóval, az új standard mindenkinek előnyére válhatna. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...