Bemutatkozik a Vanguard Oslo táskacsaládja

Bevezető, Vanguard Oslo 47BY

A Tripont Foto Video Kft. jóvoltából a Vanguard egyik legújabb táskacsaládjának, az Oslónak két tagját vehettem szemügyre: az egyik a 47BY hátizsák, a másik a 25BK válltáska volt. Az Oslo termékcsalád alapvetően hátizsákokból és válltáskákból áll. Míg a válltáskák közül a 12Z a legkisebb, a hátizsákoknál a 37-es számtól indul a skála. Mindkét kategóriából a legnagyobbat hoztam el, de amint később látni fogjuk, ezeket az „erszényeket” elsősorban azoknak találták ki a tervezők, akik kevés, illetve kisebb méretű fotós felszereléssel indulnának neki a nagyvilágnak. „Az Oslo termékcsalád tagjai olyan zökkenőmentes funkcionalitást kínálnak, amilyenre nem is számítanánk. A kényelmes kialakításnak és a strapabíró felépítésnek köszönhetően sima ügy lesz a napi rutin. Az átgondolt részletek, mint például a jól tapadó vállszíj, vagy a jól szervezett belső és külső zsebek mind-mind megkönnyítik a táskák használatát.[…]” – olvasható a gyártó honlapján.

Elsőként a Vanguard Oslo 47BY hátizsákot vettem szemügyre. Csupán 486 grammos tömegével szinte kiröppen az ember kezéből, ha üresen vesszük fel a földről. A Vanguard ezt a hátizsákot egy alapobjektívvel (pl. egy 50 mm F1.4-gyel) felszerelt dSLR vázhoz és plusz két, esetleg három (mind kisebb méretű) objektívhez ajánlja. Két elkülönített szekcióból áll, melyek közül a felső az apró „egyéb cumónak” fenntartott fészek. Itt okmányainkat, okostelefonunkat, egy szendvicset és még pár kisebb csecsebecsét tárolhatunk, de egy rejtett zsebbe még akár egy 9”-os táblagépet is becsúsztathatunk (a gyártó legfeljebb 8” képátlójúnak ajánlja a helyet, de a jó öreg Lenovo A2019A gépem is befért). Nagyon tetszett, hogy a felső tárhely fedőlapjának belső zsebe cipzár-kocsi parkolót is kapott, ami megakadályozza, hogy bármit összekarcoljunk vele.

A fotós szekció – és az egész táska – úgy lett kialakítva, hogy könnyen hozzáférhető legyen még akkor is, ha a táska épp hátunkon van. Ha nem kapcsoltuk be a plusz stabilizációt nyújtó másodszíjat, akkor egy mozdulattal magunk elé fordíthatjuk a hátizsákot, ahol így azonnal elérhető a fényképezőgép rekesze.

Ez a felépítés azonban magával hordozza azt a problémát, hogy a fotós rekesz csakis ezen a cipzáras fedélen keresztül érhető el, így a két plusz objektívet csak innen tudjuk betenni, vagy kivenni úgy, hogy a fényképezőgépet is ki kell emelnünk előtte.

Ha már említettem ennek a rekesznek a fedelét: a belső oldala két gumírozott hálóval van ellátva, ahová memóriakártyákat csúsztathatunk.

A hátizsák hátoldalán egy oldalzseb is található, ami nagyszerűen alkalmas pl. papír térképek (!) tárolására, vagy ahová lapos, legfeljebb arasznyi hosszú és tenyérnyi széles tárgyakat rejthetünk.

A Vanguard Oslo 47BY rendelkezik esővédelemmel, ami egy ráhúzható nejlonzsák formájában ölt alakot. Ez nincs hozzávarrva a táskához, így akár otthon is hagyhatjuk, ha útban érezzük és úgy véljük, nem lesz rá szükség.

A fotósrekesszel szemközti oldalon állványnak kialakított felfogató látható, ami elsősorban monopodoknak nyújt megfelelő otthont, de kisebb méretű, jellemzően utazó háromlábaknak is megfelelhet. Tetszett, hogy a Vanguard Oslo 47BY fogantyúval is el van látva, így nem csak háton, hanem kézben is vihetjük (pl. buszon, villamoson praktikus). A táska vaskos műanyag/gumi lábakon áll, ezért kevésbé érzékeny a nedves, piszkos talajra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...