Olympus CBG-12 fotós hátizsák – egy igazi óriás a m4/3 rendszerhez (is)

Nyakunkon a nyár, az utazások, a kirándulások és a kalandozások évszaka. Fotósok ezrei veszik ilyenkor nyakukba a világot, hogy elkészítsék azt a bizonyos fényképet, „A Fotót”, amire egész korábbi életükben hiába vadásztak. Van, aki még gyorsan, indulás előtt váltja megspórolt pénzét fényképezőgépre, objektívre, állványra, hiszen ezek a legfontosabb eszközök, igaz? Vagy mégsem? Bizony, akadnak mindig olyan balszerencsés fotósok, akik csak akkor eszmélnek fel, amikor már késő, amikor minden fillért elköltöttek: „és miben fogom magammal vinni a vázakat, az objektíveket? Hogyan fogom átvészelni a régi, foszladozó oldaltáskámmal a többnapos szafarit? Mi fogja megóvni a drága fotós felszerelésemet a hánykolódó csónakban, a pattogó kisbusz zsúfolt csomagtartójában?” – hát igen, sokan azt hiszik – hibásan -, hogy egy megfelelő, minőségi táska kevésbé fontos eleme a szettnek! Pedig befektetésünk védelme, a nehéz felszerelés kényelmes viselése, a fényképezőgéphez való gyors hozzáférés legalább olyan fontos (kellene legyen), mint maga a képalkotó rész!

Előre le szeretném szögezni, hogy az Olympus CBG-12 típusú hátizsák nem egy, az átlagos hétköznapokra való kis „városnéző” kellék, hanem egy komoly méretű (kívül-belül értendő), akár egy profi fotós teljes szettjének tárolására és kényelmes szállítására alkalmas hátizsák. Felépítésére jellemző, hogy az alkalmazott anyagok – az Olympus OM-D gépcsaládhoz híven – nagyon erősek, vízlepergető hatásúak (esőben azért használjuk a mellékelt esőköpenyt). A táska külső lapjai vastagon párnázottak, így a belbecs védelme garantált.

A gyártó saját leírása szerint a CBG-12 – bár nem egy apróság – még pont felfér a legtöbb légitársaságnál kézipoggyászként (külseje kb. 49 x 32 x 23 cm). Aki biztosra szeretne menni, az utazás előtt mindenképp érdeklődjön az elfogadott méretek felől, nehogy kellemetlen meglepetés fogadjon induláskor!

Bár az Olympus nagy hátizsákja kívül nincs megszórva ezeregy apró „titkos” zsebbel, kütyüjeinknek, iratainknak, egy flakon víznek, pénztárcánknak, telefonunknak és akár két állványnak is jut hely bőven. A fenti képen például a legfelső tároló látható. Ide mondjuk az iratokat raknám, amit egy utazás során gyakran elő kell venni.

A derékövre a gyártó emberei egy hálós külsővel ellátott, cipzáras zsebet tettek, ahol akár egy közepes méretű okostelefon is elfér – így legalább mindig kéznél van az amúgy is gyakran használt eszköz.

Ja, igen: a hátunk mögé notebookot csúszathatunk egy cipzáras fiókba. 14-15”-os gépek még elférnek, a feleségem 15,6”-os notesza már pont nem fért be magasságában. Hátunk és a gép közt elegendően vastag az anyag, így az izzadtság sem fog bejutni a kényes elektronikához.

Az egyik oldalon egy nagyobb, cipzárral zárható zsebet találunk, melyen keresztül a táska belsejéhez férhetünk. Ha fényképezőgépünket mondjuk egy 12-40 mm F2.8 PRO-val felszerelve itt tároljuk el, akkor utazás közben is gyorsan hozzáférünk, nem kell az egész belteret kinyitni.

Bár gondolom, mindenki értette, hogyan működik az oldalsó nyílás, de a fenti fotó talán egyértelműsíti a folyamatot.

A hátizsák fő pántjainak „lógása” is testalkatunkhoz igazítható, így a táska mindig optimálisan hátunkhoz simul, lötyögés nem okozhat kényelmetlenséget viseléskor.

A CBG-12 fontosabb zsebeinek cipzárjai egyébként lelakatolhatóak, a kocsik úgy vannak kialakítva, hogy egy kisebb lakat kengyelét átfűzhetjük rajtuk. Nem kell tehát attól félni, hogy a tolvajok könnyen hozzáférhetnek drágaságainkhoz.

A hátizsák viselésekor nagyon fontos, hogy minél kényelmesebbek legyenek a vállpántok (szélesség és párnázottság), hogy mellkasunkon és derekunkon is stabilan rögzíteni tudjuk a rendszert (minden fölösleges mozgás kidörzsölheti bőrünket, és idő előtti elfáradáshoz vezethet). Azonban nem kevésbé fontos, hogy a hátunkkal érintkező felület, a hátrész, puha és jól szellőző legyen. A CBG-12 esetében jól oldották meg a feladatokat a tervezők.

Amint fentebb említettem, az Olympus CBG-12 akár két állványnak is helyt tud adni: oldalra egy pici háromláb, vagy egy monopod fér, míg hátulra, az egyedi rögzítő rendszernek hála, akár egy közepes méretű (pl. Manfrotto 055 sorozat) is felfogatható.

Ha épp nem használjuk a középső állványrögzítő hevedereket, akkor azokat elrejthetjük egy cipzáras fiókban.

Alul, ahol az esőköpenyt is elrejtették, a nagy állványhoz szánt alsó rögzítő pánt is elcsomagolható. A CBG-12 fenéklapja három, keményebb gumiból készült talppal van ellátva, ami tovább növeli a biztonságot szállítás közben, mivel ezek a kis lábak keresztmerevítésként is szolgálnak.

No, de kukkantsunk végre a hátizsák belsejébe, mi minden fér el, mi mindent vihetünk magunkkal egy kiadós fotós túrára? „Van hely két, HLD‑9 akkumulátorral felszerelt E‑M1 Mark II fényképezőgépnek, illetve M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑40mm 1:2.8 PRO, M.ZUIKO DIGITAL ED 40‑150mm 1:2.8 PRO, M.ZUIKO DIGITAL ED 7‑14mm 1:2.8 PRO objektívnek” – áll a CBG-12 honlapján. Bevallom, nekem nincs annyi fotós cuccom, hogy akár csak a felét is belakhassam, ezért – ciki, vagy nem – a gyártó weboldaláról kellett lementenem egy olyan termékfotót, ahol „rendesen meg van pakolva” a hátitatyó:

Kép forrása: Olympus

Már a külső, lehajtható ajtajú zseb is méretes, itt nem csak papír alapú, nagy térképet, hanem táblagépet is el lehet helyezni.

Alábbi fotón egy OM-D E-M5 Mark II látható egy M.Zuiko 75-300 mm F4.8-6.7 II ED-vel felszerelve, ahogyan „épp elvész” a táska felső, tépőzáras gurtnikkal ellátott fachjában. Rengeteg elválasztót kapunk a CBG-12-höz, így bármilyen belső elrendezés kialakítható úgy, hogy még maradt tartalékba a szeparátorokból.

Érdekesség, hogy az esőköpenyen túl egy olyan takarót is kapunk a hátizsákhoz, amit leteríthetünk a földre, hogy ne legyen piszkos a felszerelés – kedves figyelmesség a gyártótól.

Értékelés

Nos, amint láthattuk, az Olympus CBG-12 egy minőségi, gazdagon felszerelt fotós hátizsák, ami rengeteg helyet kínál fotós felszerelésünknek. Ami viszont az előnye, az egyben a hátránya is: aki csak városnézéshez keres táskát, annak a CBG-12 egyszerűen overkill, hiszen szinte „elnyeli” a pár darabból álló cumót. Nem véletlen tehát, hogy a gyártó maga is elsősorban a nagy OM-D gépekhez és a tele, szupertele objektívekhez ajánlja ezt a hátizsákot. Ideális természetfotósoknak, akik rendelkeznek a „nagy üvegekkel”, hogy megtöltsék a CBG-12 bendőjét. Persze, jó azoknak is, akik szeretnek gyakran hosszasan kirándulni, és nem akarják otthon hagyni gépeiket, objektívjeiket. Az Olympus CBG-12 kényelmes és biztonságos hátizsák, de a minőséget – mint mindenhol – itt is meg kell fizetni: az Olympus Mintaboltban bruttó 119 990 forintot kérnek érte, cserébe viszont erre az Olympus termékre is jár a három évnyi garancia. Én megadom neki az „Ezüstérmet”, azaz „Ajánlom” ezt a hátizsákot!

Olympus CBG-12

Az Olympus CBG-12 fotós hátizsákot az Olympus hazai képviseletétől kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...