Mi várható az Olympus OM-D E-M5 Mark III-tól?

Az Olympus OM-D E-M5 Mark II már nem mai csirke: a japán gyártó 2015 februárjában mutatta be, azaz immár elmúlt négy éves. Négy év nem tűnik soknak, de ha figyelembe vesszük az elektronikai eszközök fejlődését/avulását, olyan, mintha egy körülbelül 50 éves emberről beszélnénk a sport világában: a szenior kategóriában még tekintélyes teljesítményt nyújt, de az újabb generációkkal már nem képes lépést tartani. Az E-M5 Mark II is egy kiforrott, szép tudású és jó képminőségű fényképezőgép, de korunk (irreális?) elvárásainak már nem minden szempontból képes megfelelni. A digitalcameraworld.com szerzője összeszedte, hogy mire számíthatunk az utódmodell esetében, íme:

Idén száz éves az Olympus, tehát több nagy dobás is várható még a cégtől, noha az E-M1X-et valószínűleg már nem fogják tudni tetézni. A rajongók jelenleg két új gépre várnak: az egyik a PEN F Mark II, a másik az E-M5 Mark III. Az elmúlt időszak a MILC-ek világában a full frame szenzoros gépekről és rendszerekről szólt, több helyen (talán jogosan?) fel is merült a kérdés, hogy az Olympus vajon felszáll-e a full frame vonatra. A válasz nemes egyszerűséggel: nem. A vállalat vezetőségéből már többen jelezték, hogy az Olympus elkötelezett a m4/3 rendszer mellett, hiszen annak előnyei (méret, súly, optikák) által olyan gépeket és objektíveket lehet építeni, amelyek tökéletesen kiegészít(hetik) a full frame MILC-ek világát.

Trükkös az OM-D E-M5 Mark III helyzete, hiszen jóval többet kell nyújtania az E-M10-es gépeknél, ugyanakkor nem szabad túlszárnyalnia az E-M1 család tagjait. Ennek tükrében lássuk hát, milyen műszaki tartalomra számíthatunk!

1. Nem lesz full frame szenzor
Ezt már kitárgyaltuk fentebb, a márka elhivatott a m4/3 rendszer mellett és nem követte a Panasonic-ot az L-bajonett szövetségbe.

2. 20 MP-es szenzor lesz benne
Szinte 100%-ra vehető, hogy az OM-D E-M5 Mark III-be is a már bevált, esetleg finomhangolt 20 MP-es képérzékelő kerül. A 4/3”-os képérzékelők esetében azt hallani innen-onnan, hogy a 24 MP a maximum, amit még érdemes kifacsarni belőlük, ezt a felbontást a mai napig egyik gyártó sem lépte meg – nyilván megvannak az okai. Szóval, az OM-D E-M5 Mark III-ben sem lesz változás, fogadhatunk a 20 MP-re.

3. Dual Native ISO
A „régi” 20 MP-es lapka még nem jelenti azt, hogy az OM-D E-M5 Mark III képminősége ne lehetne majd akár jól láthatóan jobb a mostani 20 MP-es modellekénél. A gyártó például bevethetné azt a trükköt, amit a Panasonic a GH5S esetében: „alacsony és magas érzékenységi tartományban más-más analóg áramkörön keresztül halad a jel a pixelektől a képfeldolgozó processzor felé, így az ISO 80-800 közti jelet az „alap” áramkör szolgáltatja, míg az ISO 800 fölötti tartományért egy alacsony zajszintű áramkör felel.”, tehát eltérő jelerősítéssel lehetne javítani a jel/zaj szinten (ami szerintem elsősorban az alacsony ISO értékek képminőségének tenne jót).

4. Egyetlen memóriakártya foglalat
Nagy valószínűséggel marad ez a jellemző, hiszen ezzel a lépéssel is el lehet különíteni a „profit” az „amatőr” gépektől, így jelezve, hogy „ha többet akarsz, vedd meg az E-M1 Mark akármennyit!”. Valószínűleg a Pro Capture funkció is marad a profi vázak kiváltsága csakúgy, mint a fázisérzékelős AF-rendszer.

5. 6K videó Loggal
A 20 MP-es lapka lehetővé teszi a 6K felbontású mozgóképek felvételét is, így nem lennék meglepődve, ha valamilyen szinten ez a funkció is bekerülne az E-M5 Mark III-ba. Nyilván erősen megszabdalva, hogy ne jelentsen veszélyt a nagyobb gépekre nézve. Lenne Log is, amiért nem kellene külön fizetni – lássuk!

6. 50 MP-es Nagyfelbontású mód
Ismét a 20 MP-es lapka tenné lehetővé a 40 helyett 50 MP-es nagyfelbontású képeket, de nem kapnánk meg a kézből lőhető módot, ami maradna az E-M1X sajátja.

7. Új, TruePic IX CPU
A forrás arra tippel, hogy az E-M5 Mark III-mal az Olympus bevezetné az új, TruePic IX jelű jelfeldolgozó egységét is, hiszen a TruePic VIII még 2016-ban, az OM-D E-M1 Mark II-ben mutatkozott be. Ezt azonban kétlem, hiszen az E-M1X-ben is még csak a „régi” TruePic VIII található, igaz, nem egy, hanem két darab.

8. Kihajtható, elforgatható kijelző
Ez már megvolt az E-M5 Mark II-ben is, kár lenne kihagyni. Lapozzunk.

9. Ár
Az új E-M5 nyilván valamivel magasabb árral fog nyitni, mint a Mark II, de ez a mai világban már egyáltalán nem lep meg senkit, minden (jóval) drágább lett az elmúlt évek során – ilyen ez a fotós móka.

Szerinted mire számíthatunk még?

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...