„Földrengésjelző rendszert” kap a Phase One XF középformátumú gép

Az idén júniusban bemutatott Phase One XF rendszert úgy tervezték a mérnökök, hogy digitális korunkban a hatványozottan felgyorsult avulásnak ellenállhasson. Ezt a célt a fejlesztők részben újabbnál újabb funkciókkal és szolgáltatásokkal megspékelt, rendszeresen kiadott alapszoftverekkel szeretnék elérni, aminek tükrében most meg is jelent az első vezérlőszoftver frissítés. „Seismographic Vibration Delay” a Phase One XF KF rendszer új firmware-ének egyik legpraktikusabb újítása, aminek hatására a kioldással addig vár a fényképezőgép, amíg meg nem szűnik az amúgy bemozdulást eredményező mozgás, remegés (például ha egy lakás belsejét fotóznánk, de egy a közelben elhaladó villamos vagy vonat beremegteti a padlót, amin a fotómasina állványra szerelve áll).

phaseonexfhead1

Egy másik újítás a „Hyperfocal Tool”, amivel minden egyes objektív hiperfokális távolságát választhatjuk élességállításkor (tájfotózáskor nagyon praktikus funkció, így minden éles lehet a fotón). Ehhez előbb a Capture One PRO-val kalibrálnunk kell, és el kell mentenünk a kapott értékeket. [Megjegyzés: a hiperfokális távolság egy érték, ami függ a gyújtótávolságtól, a szenzor méretétől és a rekeszértéktől. Az objektívünk ezen a ponton adja a maximális mélységélességet.]

phaseonexfhead2

Kapunk még egy „BullsEye” szintezőt is, ahol a státuszkijelzőn egy fehér korong mozog egy körön belül, ezzel jelezve, hogy mennyire billent ki a gép a vízszintes síkból. Lau Norgaard, a Phase One kutatás-fejlesztési részlegének elnökhelyettese egy kisfilmben mutatja be, és magyarázza el közérthetően az újításokat:

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

  • Ajtay Zoltan

    Erdekes funkciok, meg ha nem is mindegyik teljesen uj. Pl. a “foldrengesjelzo” funkcio, azaz a rezgesek megszunesere valo exponalas szerepel az egyes Canon fenykepezogepekhez irt Magic Lantern “freeware”-ben, a Shoot menuben, a Motion Detect alatt, Steady Hand neven, termeszetesen, mint minden, ez is parameterezhetoen. A masik ketto viszont egeszen eredetinek tunik, es bar en altalaban nem szeretem az erintokepernyoket, de itt a kepernyovaltas az kifejezetten elegans volt a demo videon, s ugyan ezt mar a telefonoknal megszoktuk, a fenykepezogepeken meg ujkent hat.

  • lesgolla

    hiperfokalis beallitas mar 20 eve minden jobb filmes kompaktban volt… feltalaltak a melegvizet. a masik ketto meg kb a parasztvakitas kategoria. mondjuk a hiperfokal is. aki ilyen kategorias gepet vesz, az belenez a keresobe es precizen beallit mindent, a fokuszt is meg a vizszintest is es nem tamagocsizni fog. persze valamit ki kell talalni hogy legyen egyedi funkcio amit ki lehet tapetazni a prosi fooldalara, mi meg ilyet is tudunk cimszoval.