„Futottak még”: az X-Pro 2 árnyékában megjelent a Fuji X70 és az X-E2s is

A FujiFilm mai bejelentéscsokrában az X-Pro 2 gyorsan elvitte a pálmát, így – úgy érzem – az X70 és az X-E2s csak mellékszerephez juthattak. Valószínűleg, ha az „abszolút értéket” nézzük, akkor akár jogos is lehet a többi masina alárendeltsége, ám ne felejtsük, hogy mind az X70, mind az X-E2s más kategóriában indul a rajtvonalhoz. Nézzük, mit kínálnak a gyártó újdonságai!

FujiFilm X70

A Fuji X70 az X100 szellemiségében készült: fixen szerelt, fix gyújtótávolságú objektívvel rendelkezik (ekvivalens 28 mm), ami F2.8-ról indul (az X100 család tagjai ekvivalens 35 mm-es gyújtótávolsággal és F2 kezdő F-értékkel bírnak). A költséghatékonyság érdekében az X70-nél a tervezők elhagyták az X100 hibrid elektro-optikai keresőjét, cserébe ennél a készüléknél dönthető lett a hátoldalon található 3”-os kijelző. Ennek az új tulajdonságnak valószínűleg az önarcképek szerelmesei fognak a leginkább örülni (a kijelzőt 180°-ban lehet dönteni, tehát önmagunk felé is irányíthatjuk azt), de egyes helyzetekben – mint például a talajhoz közeli pozícióban – szintén nagy hasznát vehetjük a felhajtható egérmozinak.

x70front

A Fuji X70 kezelőfelületéről nem maradtak le a dedikált tárcsák és nyomógombok, így például a záridőt, az expozíciókompenzációt (+/-3 FÉ) a váz tetején, míg a rekeszértéket az optika tubusára helyezett tárcsával vezérelhetjük majd. Az X70 lelke egy APS-C formátumú, 16 MP-es X-Trans CMOS II képérzékelő, ami még a Fuji MILC masinák előző generációjából maradt meg. Az AF rendszer ennél a fotómasinánál is hibrid összetételű, és összesen 77 AF mező áll rendelkezésünkre, melyekből 49 használható egymezős módban. A 77 AF pontot zónákra osztva, illetve széles/követő módokban használhatjuk ki.

x70back

Az optikának az írisze kilenc lekerekített lamellából áll, s bár nem áll rendelkezésünkre nagy kezdő F-érték, valószínűleg esztétikus, kellemes lesz a háttérelmosás jellege (bokeh). A legkisebb tárgytáv 10 cm lehet, a mechanikus zárral 1/4000 mp, az elektronikussal 1/32 000 mp záridő is lehetséges. A készülék alap érzékenységi tartománya ISO 200 és IOS 6400 közé esik, ám ez kiterjeszthető akár ISO 100-ra, vagy felfelé ISO 51 200-ra. A sorozatfelvételi sebesség 8 kép/mp, ami egy ilyen jellegű fényképezőgépnél akár túl sok is lehet. Az X70 is megkapta a Fuji filmszimulációs módjainak teljes szortimentjét, így a kreativitásnak már csak a fotós szabhat határt.

x70top

Mint a Fujik általában, sajnos, az X70 sem lesz egy videós bajnok: az 1920 x 1080 pixeles mozgóképek képfrissítése legfeljebb 50/60 kép/mp lehet, míg a bitráta 36 Mbps-nál tetőzik. A kor divathullámát az X70 is meglovagolja, és ennek megfelelően rendelkezik beépített WiFi modullal (távvezérelhető a megfelelő alkalmazás használatával egy okoseszközről). A csupán 340 grammos, 113 x 64 x 44 mm-es terjedelmű készüléket SD/SDHC/SDXC memóriakártyákkal bővíthetjük. Ez a Fuji is februárban kerül a boltok polcaira, a kasszánál pedig 700 dollárnak megfelelő összeget kell majd hagynunk, ha meg szeretnénk szerezni.

FujiFilm X-E2s

A Fuji X-E2s tulajdonképpen egy kissé felturbózott X-E2, ami azt jelenti, hogy a lassan három éves „elődmodellen” itt-ott felvarrták a ráncokat. Valószínűleg a legnagyobb újítást a hibrid AF rendszer jelenti, ami az X70-ével megegyezik („[…]összesen 77 AF mező áll rendelkezésünkre, melyekből 49 használható egymezős módban. A 77 AF pontot zónákra osztva, illetve széles/követő módokban használhatjuk ki.”), és elsősorban a követő módot hivatott erőteljesen feljavítani.

xe2sfront

Az X-E2s-ben is megtalálható immár az elektronikus zár, így ezzel a modellel is akár 1/32 000 mp-es záridőt valósíthatunk meg (másik előnye az e-zárnak, hogy teljesen néma működésű). További módosítások: maximum ISO 51 200, módosított markolat, új felhasználói felület a menüben. Jó hír, hogy az X-E2 tulajok sem maradnak le (teljesen) az „S” utótagot viselő gép újításairól, ugyanis egy firmware frissítéssel legalább az AF sebességét, és a menü új felületét meg fogják kapni. Az X-E2s szintén februárban lesz megvásárolható, ára 700 dollár lesz.

xe2sback xe2stop

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...