Ma reggel hivatalosan is elstartolt a Fuji X-Pro 2

A számtalan pletykának immár véget vethetünk, mivel a Fuji végre hivatalosan is bejelentette az X-Pro 2 tükör nélküli fényképezőgépét. Ideje is volt, mert az elődmodellt már valószínűleg rongyosra használták a tulajok – az X-Pro 1 ugyanis olyan kellemes, fotózásra invitáló masina volt, hogy alig lehetett letenni. A profiknak szánt X-Pro 2 egy 24 MP-es, X-Trans CMOS III lapka köré épül, aminek alapérzékenysége ISO 200 és ISO 12 800 közé esik (ez kiterjeszthető lefelé ISO 100-ig, s felfelé ISO 51 200-ig). A Fuji újdonsága a szokásos JPEG formátum mellett nyersadat mentésre is képes: az X-Pro 2 az első olyan Fuji MILC fényképezőgép, ami tömörítetlen RAW állományok mellett veszteségmentesen tömörített, 14-bites nyersfájlokat is készíthet. A mechanikus redőnyzár mellett, ami 1/8000 mp-es záridő elérését is lehetővé teszi, megjelent az elektronikus „redőny”, amivel akár 1/32 000 mp-es expozíciós időket is használhatunk.

xpro2main

A Fuji gépei korábban kissé gyengélkedtek az autofókusz sebessége terén (cserébe legalább pontosan dolgoztak), ám az X-Pro 2 ezen a területen is teljesen megújult. Az új rendszer egy összesen 273 AF mezőt felvonultató hibrid AF egység, ahol a kontrasztérzékelésesek között 77 AF pont fázisérzékeléses elven működik (ezek a kép 40%-át fedik). A gyártó azt állítja, hogy az X-Pro 2-é jelenleg a leggyorsabb automatikus élességállító rendszer a tükör nélküli rendszerkompaktjaik közül, ám az AF teljesítménye – többek között – nagyban függ a rácsavart objektívtől.

xpro2fronta

A váz anyaga magnéziumötvözetből készült, ami különösen erős felépítést kölcsönöz a távmérős gépekre emlékeztető készüléknek. Az X-Pro 2 időjárásálló: összesen 61 ponton látták el a mérnökök szigetelő elemekkel. Kezelőfelületére az elődmodell funkcionalitása jellemző, hiszen a legtöbb funkciónak saját kezelőszerve van itt is. A profi vonalat hangsúlyozza a két memóriakártya foglalat is, melyekbe SD/SDHC/SDXC formátumú kártyákat illeszthetünk. Az X-Pro 2 immár kompatibilis az UHS-II szabványú memóriakártyákkal is, tehát a sebességgel rendszerbusz szinten nem lehet gond.

xpro2back

Az X100T-hez hasonlóan az X-Pro 2 hibrid elektro-optikai keresője is 2,36 millió képpontos felbontást kapott. Az optikai keresőképre rávetíthetőek az expozíciós adatok, de használhatunk kizárólag elektronikus keresőképet, vagy kivetíthetjük a kiválasztott AF mező mögötti képrészletet nagyítását is (az X-Pro 2 is átvette a kivetíthető segédrácsot, a digitális osztott prizmás kézi élességállítás segédet, vagy az élkiemelést (focus peaking)). A fényképezőgép hátoldalán egy 1,62 millió képpontos, 3”-os kijelző található, ám ez nem dönthető, nem hajtható ki.

xpro2top

A számos filmszimulációs mód ebben az esetben az „Acros” móddal bővült, ami „lágy tónusátmeneteket” produkál. Van beépített WiFi modul, aminek a használata majd valószínűleg nem tesz túl jót az amúgy is csak 350 fotó/töltés kapacitású akkunak. A Fuji gépei eddig nem szerepeltek túl jól a videósok listáján – nos, ez az X-Pro 2-vel sem fog változni, mivel – a korábbi pletykákkal egybecsengően – a maximális felbontás 1920 x 1080 pixel lehet, igaz, a képfrissítési frekvencia legalább 50/60 fps-re nőtt. A fotógép tömege akkuval és memóriakártyával együtt 495 gramm, mérete 141 x 83 x 56 mm. Az X-Pro 2 februárban kerül majd a boltokba, ára 1700 dollár lesz.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...