A szenzorsík tologatásával fókuszálna a Canon

Az Egami szabadalomvadász blogja ásott elő egy olyan szabadalmi bejegyzést, mely szerint a Canon egy újfajta élességállítási technológiát fejleszt. Eszerint a szenzorsík eltolásával lehetne gyorsan, precízen élesre állni, amivel elsősorban a kontrasztérzékeléses fókuszálást segítnék a mérnökök. Az ötlet maga nem új, hiszen a 90-es években már a Contax AX fényképezőgépben is volt egy hasonló megoldás, ahol a filmsíkot mozgatták (amit egyébként a kényszer szült, mivel nem voltak AF objektívek, ezért vázba épített „pótlással” kellett dolgoznia a Contaxnak).

Canon_Z_Shift

Piros: szenzor; sárga: piezoelektromos egység; kék: ellensúlyok

A Canon most elsősorban a gyors sorozatfelvétel és a videózás közben használható kontrasztérzékeléses fókuszrendszer felgyorsítása érdekében keresi az újfajta megoldásokat. A szenzorsík mozgatásával azonban általában véve is felgyorsulhatna az élességállítás, hiszen sokkal kisebb tömeget kellene mozgatnia a rendszernek, mint egész lencsetag csoportokkal való operálás közben.

A Canon elképzelése szerint a képérzékelőt egy alá helyezett piezoelektromos egység mozgatná a vázra csavart objektív hátsó lencsetagja felé, illetve húzná távol attól. Apró ellensúlyok gondoskodnának afelől, hogy ne lépjenek fel nemkívánatos vibrációk. Ez az úgynevezett „Z-Shift” szenzor főleg olyan objektívek használata során lehetne előnyös, melyeket nem optimalizáltak a kontrasztérzékeléses élességállításhoz (tehát elsősorban a régebbi lencserendszerek sebessége profitálhatna az újításból). Vajon megvalósulhat ez a szabadalom, vagy csak egy poros íróasztal fiókjában heverve fog feledésbe merülni? (Forrás: photoscala.de)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...