A világ legsötétebb anyaga még sötétebb lett – miért jó ez a fotósoknak?

Először 2014-ben mutatták be a Surrey NanoSystems kutatói a világ legsötétebb anyagát, a Vantablack-et, ami képes volt arra, hogy a rá vetülő fény 99,96%-át elnyelje. A kutatások és a fejlesztések nem álltak le, így mostanra a Vantablack „még sötétebb” lett. Olyannyira, hogy a cég spektrométerei már nem is képesek mérni az anyag fényelnyelő képességét – bár az elméleti 100%-ot nem érhették el, valószínűleg igen közel kerültek ehhez az értékhez a gyakorlatban.

vantablack1

A Vantablack függőlegesen elrendezett nano széncsövecskékből áll, melyek a fénysugarakat ahelyett, hogy visszatükröznék, egyszerűen elnyelik. A csövecskékben egészen addig „pattognak” a fotonok, míg hővé nem alakulnak. Ha például egy gyűrött felületű alufóliára alkalmazzuk a technológiát, azaz felvisszük a fólia felületére a nanocsövecskéket, akkor – mivel nincs fényvisszaverés – az teljesen simának fog tűnni. A Vantablack-kel gyakorlatilag a fekete lyukakat is utánozhatjuk (azok „káros mellékhatásai” nélkül).

De miért, illetve hol, hogyan lehet hasznos ez a speciális bevonat a fotózás, a fényképészet szempontjából? Nos, olyan háttereket készíthetünk belőle, amik teljesen elnyelik a fényt, de egy fotókiállításon is jól jöhet, ha ezzel az anyaggal vonjuk be azokat a falfelületeket, melyekre a fényképek vannak kifüggesztve, így ugyanis „szembeszökkenő” lesz a hatásuk. Persze, kézenfekvő a Vantablack anyag jótékony hatása például makró közgyűrűknél, objektívtubusoknál, vagy akár napellenzőknél (ezek belső felületeit bevonva teljesen kizárható a becsillanás). (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...