Bemutató: DJI Osmo – hihetetlenül stabil videók!

Bevezető, külsőségek

Mozgás bemozdulás nélkül. Akciódús felvételek remegés nélkül. Tökéletes videó akkor is, ha te [felvétel] közben mozogsz.” – körülbelül így kezdődik a DJI Osmo leírása a termék weboldalán. De még mielőtt belevágnánk a készülék ízlelgetésébe, tisztázzuk, hogy valójában mi is ez az Osmo [ozmo:]! A DJI Osmo egy olyan kézi kamera, amely egy háromtengelyes képstabilizáló rendszerrel (a gimballal) van szervesen összekötve. Lelke egy aktívan hűtött (a ventilátor zúgása jól hallható), 1/2,3”-os Sony Exmor R CMOS képérzékelő, aminek 12,4 MP az effektív felbontása. Az elé helyezett optika egy ekvivalens 20 mm-es (94°-os látómezős), F2.8 kezdő F-értékű lencserendszer. A kamera elektronikus zárral rendelkezik, ami 1/8000-30 mp közti záridők használatát teszi lehetővé.

dji_osmo_full

A kézi kamera érzékenységét ISO 100-3200 (videó), illetve ISO 100-1600 (állókép) között lehet állítani. Mozgóképeink felbontása legfeljebb 4096 x 2160 pixel lehet 24/25p képfrissítési frekvenciával (választható még 3840 x 2160 @ 24/25/30p, 2704 x 1520 @ 24/25/30p, 1920 x 1080 @ 24/25/30/48/50/60/120p, 1280 x 720 @ 24/25/30/48/50/60p – a mozgóképek maximális adatsűrűsége 60 Mbps). A további jellemzőket kicsit később, a külsőségek után részletezem, de már most is látható, hogy egyáltalán nem egy kis játékszerrel, hanem egy valóban igényes videokamerával állunk szemben.

 dji_osmo_lens

A DJI Osmo egy „hegedűtokban” érkezik, amiben tökéletes biztonságban szállítható, tárolható az okostelefont tartó kiegészítővel együtt. A tokon belüli mozgolódást egy tépőzárral ellátott pánt gátolja, de ez a pánt akkor is jól jön, ha szétcipzározzuk a táskát: nekem egyszer sikerült úgy kinyitni a tokot, hogy ha nincs ez a heveder, akkor a kamera, bizony, leesett volna a földre.

dji_osmo_1

Az Osmo maga három részből áll: az alsó rész (a markolat) tartalmazza az áramforrást és a teljes vezérlőfelületet (gombok, kapcsolók), a felső rész a motorokkal ellátott stabilizátort és a kameraegységet, és végül a harmadik rész az, amit a markolat oldalára fel lehet csavarozni, és a kamerarendszer kezeléséhez/vezérléséhez okvetlenül szükséges okostelefont tartja. Az Osmo-nak ugyanis nincs saját kijelzője, minden beállítást az ingyenesen letölthető alkalmazás (Android és iOS alatt fut a DJI GO app) segítségével lehet beállítani.

dji_osmo_4

A DJI Osmo-t egy 11,1 V névleges teljesítményű, 980 mAh-s (10,8 Wh), „intelligens” lítium-polimer akku hajtja, ami – a gyártó adatai szerint – mínusz 10°C és plusz 50°C között képes a megfelelő teljesítmény leadására. Ezt az akkut alulról kell behelyezni a markolatba; kivételét egy kis fülecske könnyíti, így nem kell a készüléket rázni, hogy kiessen belőle az amúgy valószínűleg nem épp olcsó áramforrás.

dji_osmo_battery

A markolat felénk eső oldalán található a joystick, amivel a kamerafejet mozgathatjuk tetszőleges irányba. Alatta a kioldó, mellette pedig a videofelvételt indító nyomógomb (piros pöttyel ellátva). A joystick mellett, a markolat szélein balra és jobbra is van egy-egy LED: a bal oldali a készülék bekapcsolt állapotát jelzi, míg a jobb oldali az akku töltöttségét (zöld fény: elegendő töltés, piros fény: hamarosan lemerülő akku). Az elülső oldalon egy 3,5 mm-es, a külső mikrofon számára fenntartott aljzat alatt az „elsütőbillentyűt” láthatjuk, amivel a stabilizátor aktiválható (aktív stabilizátor mellett nem lehet mozgatni a kamerafejet).

dji_osmo_buttons

A markolat bal oldalába lehet becsavarni a már fentebb is megemlített keretet, ami az okostelefont fogja. A keret mérete, „befogadóképessége” elég tág tartományban állítható, de a kisebb mobilokkal (pl. Samsung Galaxy ACE – lásd majd lentebb) nem kompatibilis, azok lötyögnek benne, kiesnek belőle.

dji_osmo_3

dji_osmo_phoneholder1

dji_osmo_phoneholder2

Végül, a rendszer „lényege” a felső szekcióban található, ami nem más, mint a stabilizátor (gimbal) és a kamera.

dji_osmo_2

Az Osmo kameramodulja egy aktívan hűtött egység, ami a külső hőmérséklettől függetlenül, a készülék bekapcsolását követő pár másodperc után elindul. A ventilátor zaja belehallatszik a felvételbe, de hangereje elviselhetően alacsony marad. Kritikus munkák során pedig amúgy sem a beépített mikrofonra fog hagyatkozni az operatőr..

dji_osmo_cameraback

A kameramodul egy ekvivalens 20 mm gyújtótávolságú optikával van felszerelve, ami kellően tág (kb. 94 fokos) látómezővel rendelkezik. Az autofókusz gyors, szinte észrevétlenül működik – bár lehet, hogy csak a kis szenzor okán látott nagy mélységélesség miatt tűnik úgy, hogy a kép mindig kellően fókuszált. A kamera oldalában a microSD memóriakártya foglalatát helyezték el, míg a hátoldalon egy USB aljzat található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...