Ricoh GR II – kis testben nagy lélek

Menürendszer

Nem csak megjelenésével különcködik a GR II, hanem menürendszerével is valamelyest eltér a megszokottól. Azért, mert a Ricoh és a Pentax már egy ideje egy közös vállalkozás zászlaja alatt futnak, még senki se várja el, hogy a GR II-nek Pentax-féle menürendszere legyen (illetve fordítva). Három főoldallal találkozni: az első a felvétellel kapcsolatos paraméterekkel, a második a gombok egyéni beállításaival, míg a harmadik a(z általános jellegű) beállításokkal foglalkozik.

menu1

Amint azt már neve is elárulja, az első pontban a fényképezéssel kapcsolatos beállításokat végezhetjük el. Ide tartozik például az AF rendszer, a fénymérés, a képformátum, az ND szűrő, a zajszűrés és társaik. Persze, a paraméterek jó része közvetlenül, a nyomógombok segítségével is elérhető, de itt, a menüben általában részletesebb beállítási lehetőségekkel találkozhatunk.

menu14

menu2

A második oldalon a kezelőfelület egyénre szabása hajtható végre. Itt határozhatjuk meg, hogy melyik gomb milyen funkciót lásson el a fényképezőgép használata során. A beállításokat el is menthetjük, erre a célra több üres hely van fenntartva, így akár családtagjainkkal, munkatársainkkal megosztva is használhatjuk a fotómasinát – mindenki a saját beállításait hívhatja be egy szempillantás alatt.

menu3

menu9

menu4
A saját beállításokat el is menthetjük

A harmadik, s egyben utolsó főoldal a készülék általános jellegű beállításait rejti. Itt formázhatjuk le a belső memóriát, vagy a memóriakártyát, itt állíthatjuk be a fájlnév- és a mappahasználatot, de meghatározhatjuk, hogy a kijelző fényereje kövesse-e a környezeti fényeket. A GR II zár- és fókuszhang kiadására is képes. Akinek nem kell, nem tetszik a hangoskodás, az itt le is tilthatja ezeket a rendszerhangokat. Ebben a fő menüpontban állítható be a vezeték nélküli hálózat, itt választhatunk a támogatott nyelvek közül, illetve itt adhatjuk meg a videó jelkimenet formátumát is.

A Ricoh GR II-nek nincs gyorsmenüje, de erre nincs is szükség, hiszen minden fontos funkció és paraméter a nyomógombokkal közvetlenül is elérhető. Vannak persze almenük, amik a dedikált nyomógombokra előbújnak, mint pl. az ISO értékek legördülő listája stb.

menu4

A Ricoh GR II menürendszere nem szép, nem színes, nem izeg-mozog. Cserébe viszont lényegre törő, logikus felépítésű, tud magyarul, és nem utolsósorban megfelelő terjedelmű (nem riasztja el a kezdőket sem).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...