Feiyutech G4 Plus – 3-tengelyes kézi stabilizátor okostelefonokhoz

Rengeteg okostelefon van forgalomban és nagyon sok telefontulajdonos használja fotózásra, videózásra eszközét. Ennek köszönhetően óriási piaca van az olyan kiegészítőknek, amik könnyebbé, kreatívabbá teszik a képalkotás folyamatát. Az ilyen speciális kellékek közé sorolható a Feiyutech G4 Plus is, ami egy kézi gimbal, azaz egy háromtengelyes stabilizátor. Ez a célhardver elsősorban azoknak ajánlható, akik mozgóképeket vesznek fel okostelefonjukkal. Bár az állóképkészítéskor is hasznát lehet venni a G4 Plus-nak, igazi potenciálját akkor mutatja meg, ha elindítjuk a videofelvételt a telefonon.

feiyutech_main

Maga a csomag ebben az alapkiszerelésben két szett akkut (2-2 darab egységet), a gimbalt a telefontartó kerettel, az USB kábelt, az USB csatlakozó adaptert (kizárólag ennek az adapternek a közbeiktatásával csatlakoztassuk a terméket számítógépünkhöz!), a töltőt, egy ellensúlyt, és az akkumulátorokat magába foglaló kézi markolatot tartalmazza, de a gyártó többféle kiegészítőt kínál opcionális megvásárlásra. Ilyen például a markolatot meghosszabbító toldat, a távvezérlő (ebből van vezetékes és vezeték nélküli egyaránt), illetve a nagyobb kapacitású áramforrások.

feiyutech_akku

A három tengelyes stabilizátorban három giroszkóp/motor végzi a dolgát, így a forgásirányú, a bólintó és a le/fel irányú mozgások védhetőek ki felvétel közben.

feiyutech_gimbal

A Feiyutech G4 Plus gimbalt a gyártó elsősorban az Apple iPhone 5/6 készülékekre méretezte, de minden hasonló méretű okostelefon befogható az állítható méretű keretbe.

feiyutech_szorito

A beszorított telefont gumírozott, puha pofák tartják a helyén, tehát még nagyobb zötykölődéskor sem kell attól tartani, hogy elhagyjuk a kameraként használt, olykor igen drága telefont.

feiyutech_withphone

Az üzembe helyezés nem meglepő módon pofon egyszerű: miután feltöltöttük a mellékelt töltővel az akkumulátorokat, kettőt behelyezünk a markolattoldatba, majd az egész csövet rácsavarjuk a gimbal részegységre.

feiyutech_akkuinsert

A markolat végén található nyomógomb a be- és a kikapcsolást szolgálja, ám még mielőtt megnyomnánk, fontos, hogy kiegyensúlyozzuk a fejegységet, amibe már beszorítottuk a telefont. Ehhez fogjuk meg egyik kezünkkel a markolatot, és tartsuk az eszközt függőlegesen. A telefon ekkor valószínűleg még „élettelenül fog lifegni”. Próbáljuk az okostelefon oldalirányú elcsúsztatásával és az ellensúllyal kiegyensúlyozni a fejegységet, hogy az vízszintesen álljon. Ha ezzel a lépéssel megvagyunk, jöhet a gimbal inicializálása.

feiyutech_ini

Sík felületre, mondjuk egy asztalra érdemes fektetni a gimbalt inicializáláskor

Helyezzük a fenti ábrának megfelelően a Feiyutech G4 Plus-t egy sík, vízszintes felületre (például egy asztalra), majd kapcsoljuk be az egységet (bekapcsoló gomb 2 mp-ig nyomva tartásával). Az inicializálás automatikusan zajlik, s nem tart tovább egy-két másodpercnél. Ezek után már használatba is vehető a készülék, kezdődhet a móka!

feiyutech_powerbutton

A stabilizátor működését a markolaton található egyetlen egy nyomógombbal befolyásolhatjuk: egy rövid nyomással az a témára zárható (akárhogyan forgatjuk a gimbalt, az okostelefon kamerája mindig az előre beállított irányba/magasságba fog mutatni), majd egy újabb rövid nyomással pánozás módba kapcsolható, ahol a bal és a jobb irányú vízszintes mozgás lehetséges, de a vertikális mozgás zárolt.

feiyutech_magicbutton

Ha kétszer nyomjuk meg a gombot, akkor az eszköz pánozás és billenő módba kapcsol: a bal és a jobb irányú vízszintes és a billenő mozgás lehetséges. Három egymás utáni gyors nyomásra a gimbal inverz módba kapcsol, azaz felénk fordítja a telefon kameráját és engedélyezi a pánozást, avagy svenkelést. Négy nyomásra az eszköz visszaállítja magát az eredeti pozícióba.

Ha a gimbal már körülbelül nyolc másodperce üzemel, akkor kézzel manuálisan beállíthatjuk a fejegység dőlésszögét, forgásának mértékét stb. Egyszerűen fogjuk meg a telefonnál, és forgassuk a kívánt irányba és tartsuk úgy fél másodpercig. A Feiyutech G4 Plus regisztrálja az új kamerairányt és máris használatba vehető.

feiyutech_usb

A Feiyutech G4 Plus rendelkezik egy USB aljzattal, melyen keresztül például frissíthető a vezérlőszoftver, de a megfelelő program használatával akár kalibrálható is a stabilizátor működése. Fontos, hogy a firmware frissítéséhez először távolítsuk el az akkumulátorokat, majd csak utána csatlakoztassuk a terméket a számítógéphez az alábbi diagramnak megfelelően:

feiyutech_diagram

Amennyiben elvégeztük az összes beállítást, és megfelelően üzembe helyeztük a rendszert, ehhez hasonló mértékű mozgásokat kompenzálhatunk vele:

Felvételi oldalról ilyen a kikapcsolt stabilizátor (okostelefon egyszerűen kézben tartva):

És ilyen, ha bekapcsoljuk a rendszert:

Amint látható, a Feiyutech G4 Plus nagyon hatékonyan végzi a dolgát, s az, aki komolyan foglalkozik az okostelefonos filmforgatással, jó hasznát veheti. A készülék minőségébe sem lehet belekötni, a távol-keletiek igazán odatették magukat a tervezéskor és a kivitelezéskor egyaránt. Ez persze a stabilizátor árán is meglátszik: bruttó 137 900 forintot kell érte leszurkolnunk, ha meg szeretnénk vásárolni a Tripont Foto Video Kft. webshopjában.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...