Egy kis Fuji kompakt 3 évet és majdnem 1000 km-t úszott az Északi-tengerben, de túlélte

Ha valamit beleejtesz a tengerbe, akkor attól elbúcsúzhatsz. Számtalan akció- és kalandkamera, pénztárca, telefon, kulcscsomó stb. heverhet az óceánok, tengerek mélyén – a jövő generációja már most dörzsölheti a tenyerét, hiszen izgalmas relikviák lesznek ezek a tárgyak pár száz év múlva, amikor már vélhetően rendelkezésre fog állni olyan technológia, amivel „kincseinket” fel lehet hozni a felszínre. Addig azonban csak a vak szerencsében bízhat az, akinek értéke veszett oda.

fujicam2

A brit Adele Devonshire még 2013-ban vesztette el a tengerben fényképezőgépét, amikor Skócia dél-nyugati partjainál búvárkodott: a tartófül elpattant és a fényképezőgép elúszott. Három évvel és bő 900 kilométerrel arrébb, egy kis svéd sziget partján sétálgatott Lars Mossberg, aki egy összekarcolt, eléggé ütött-kopott búvártokot, és a benne rejtőző Fuji kompaktot megtalálta. Haza vitte, kiszárította a gépet, majd megpróbálta bekapcsolni azt. A Li-ion akkunak hála a művelet sikerrel járt, még volt némi kraft a kis telepben, hogy életre keltse a fotómasinát. A memóriakártyán fotókat és videókat talált, amiből kiderült, hogy a készülék egy brité lehetett.

„400-500 fotó volt a kártyán, mind más helyszínről. Az utolsó felvétel 2013 júliusában készült egy búvártúra során – le voltam döbbenve, hogy egy ilyen gép került hozzám.” – mondta Mossberg, aki ezek után fejébe vette, hogy megtalálja az eredeti tulajdonost. A közösségi hálónak köszönhetően elég hamar sikerrel is járt, a hír eljutott Adele Devonshire-höz: „Ez egyszerűen őrületes! Még most is a sokk hatása alatt vagyok – ez a kis gép három éven keresztül bukdácsolt a tengerben és még mindig működik! Hihetetlen! Az internet erejét és az emberek kedvességét igazolja, hogy visszakerült hozzám. [Miután elvesztettem] nem vettem helyette másikat, ezért már nagyon várom haza!” – mondta Devonshire.

Adele Devonshire búvártokja és a benne rejtőzködő kis kompakt gép egy összesen 31 hektáros szigeten vetődött partra, ahol összesen 90 ember él – az, hogy valaki megtalálta, már önmagában a csodával határos dolog!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...