Ezért nem veszek új fotós cuccot

Még mielőtt valaki félreértene, nem rólam van szó. Én ugyanis technokrata őrült vagyok, akinek szüksége van az állandó változásra, a hardverek „pörgetésére”. Imádom az új cucc illatát, imádom kihámozni az új 40-150 mm F2.8-ast a dobozából, és imádom kipróbálgatni egy-egy új fényképezőgép-generáció tudását. Számomra megállni egy gépnél egyenlő az elképzelhetetlennel. De sokan vannak az ellenkező oldalon is, akiknek eszük ágában sincs megválni a régi cucctól. No, nem a szentimentalizmus hajtja őket, hanem sokkal inkább a megfontoltság. Egy 2015-ben publikált videóban Simon Cade, aki egy ifjú operatőr és rendező, elmagyarázza, hogy ő miért nem válik meg régi dSLR gépétől, amit a mai napig professzionális munkák elvégzésére is használ.

„Mondjuk, hogy gyűjtögettem, és megvettem egy új fényképezőgépet. Amit magamban mondogatok, hogy elsősorban a technológia az, ami visszatart [a fejlődésben] *krahácsolás*. Tehát, ha egy újabb, jobb váz után sóvárogsz, ha egy fényerősebb objektívet, egy masszívabb állványt, jobb minőségű szűrőket stb. szeretnél, akkor ezek szerint már csak a hardver tart vissza a jobb eredmények elérésétől? Akkor tehát tökélyre fejlesztetted a kompozíciós tudásod, ismered a megvilágítás, a fényformálás minden titkát, kívül-belül ismered az utómunkálatokhoz használatos szoftvereket, és a mostani felszerelésedből minden lehetségest kipréseltél? Minden egyes fotód egy magával ragadó történetet mesél, és az egyetlen dolog, amitől még elragadóbb lenne az a kép, nos, az a nagyobb dinamikatartomány, a kisebb mélységélesség, vagy az alacsonyabb zajszint lenne, amit csakis új(abb) fotós cuccal érhetsz el?

Persze, nem elképzelhetetlen, hogy valóban így van, ám eléggé valószínűtlen. Ezt nagyon egyszerűen magad is ellenőrizheted: ha akár csak egy olyan fotóst is találsz magadon kívül, aki a tiédhez hasonló, vagy gyengébb, rosszabb felszereléssel jobb képeket készít, akkor még bőven van mit tanulnod, és nem új cuccok után kéne sóvárognod.

Nézd, ha filmrendezőnek szeretném magam nevezni, akkor elsősorban filmek készítésével kellene foglalkoznom, nem pedig új felszerelés vásárlásával. Ugyanez érvényes rád is: ha fotográfusnak szeretnéd magad tekinteni, akkor inkább a fotózással kellene foglalkoznod elsősorban.” – mondja Cade. És íme, a videója az arcnak, érdemes megnézni és elgondolkozni:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...