Az Ektra lehet az utolsó szeg a Kodak koporsójában

Kifejezetten fotósoknak szánt okostelefont mutatott be a Kodak, amit „Ektra” névre kereszteltek. Az Android operációsrendszert futtató okoseszközt a gyártó teletömte olyan alkalmazásokkal, melyeknek köszönhetően a „fotós lelkületű” felhasználó örömét lelheti majd a képalkotásban (vagy nem). Az Ektra név jogosan cseng ismerősen: az eredetit, ami persze nem okostelefon volt, még 1941-ben jelentette be a Kodak. A Kodak Ektra a brit Bullitt Group gyámja alatt kerül a piacra; a hátsó (fő)kamerát egy 21 megapixeles képérzékelő (1/2,4”) hajtja, amire egy F2 fényértékű optika rajzol. Az elülső képalkotó modul 13 MP-es és F2.2-ről indul. Érdekessége ennek a kamerának, hogy fázisérzékelő AF rendszere van.

kodakektra1

Az okostelefon kialakítása egy erősen levékonyított kompakt fényképezőgépre emlékeztet, és a külalakját nézve még viszonylag csinos is. A kijelző egy 5”-os HD felbontású TFT, aminek jobb alsó sarkában egy a „dSLR vázakra emlékeztető” módválasztó tárcsa látható. 4K felbontású videókat is rögzíthetünk az állóképek mellett, és van egy „Super 8” klasszikus film mód is. Az Android 6.0 Marshmallow OS alá telepítve kapjuk a Snapseed képszerkesztőt, egy integrált nyomtató alkalmazást, képmegosztó funkciókat és nem utolsó sorban optikai képstabilizátort. A telefon lelke egy 2,3 GHz-es Helio X-20 Decacore (tíz magos) CPU, az átmeneti tároló (RAM) 3 GB, a tároló 32 GB kapacitású. Az energiaellátásért egy 3000 mAh-s akkumulátor felel.

kodakektra2

A Kodak Ektra először Angliában kerül forgalomba, majd idővel az EU-ban is megvásárolható lesz. Ára 450 font, illetve 550 dollár körül alakul. Az majd idővel fog kiderülni, hogy telefonként és fényképezőgépként mennyire válik be az eszköz, de félő, hogy egyik téren sem kapunk kimagaslót. A Kodak már csak licencelhető márkanévként létezik, kár lenne emlékét meggyalázni.

kodakektra3 kodakektra4 kodakektra5

kodakektra6

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...