Teszt: Olympus OM-D E-M1 Mark II – igazi csúcsragadozó

Menürendszer

Az Olympus cserélhető objektíves fényképezőgépeinek menürendszere egy útvesztő. Ezen nincs mit szépíteni, ez tény. Egyszerűen annyi funkció, szolgáltatás paramétereit rejtették el benne, hogy ember legyen a talpán, aki ripsz-ropsz beállít mindent egy szuszra. Ami bosszantó, hogy nincs egy olyan lehetőség, hogy a beállításokat elmentsük memóriakártyára. Igaz, a módválasztó tárcsán ott vannak a C1, C2, C3 egyéni beállításoknak fenntartott helyek, de jó lenne, ha a teljes beállítás-módosítást egy TXT vagy BIN fájlba ki lehetne menteni kártyára, hogy a későbbiek során – legyen szó gépcseréről, vagy firmware frissítés által kinyírt egyedi beállításokról – ne kelljen mindent újra belőni.

menu2

Az Olympus OM-D E-M1 Mark II menürendszere gyakorlatilag teljesen megegyezik a többi OM-D gépen találhatókkal, így túl sok szót nem fogok rá fecsérelni. Összesen hat fő oldalt találunk, ahol az első kettőben alapvető, a fotózással kapcsolatos paraméterekkel találkozhatunk.

menu3

A harmadik oldalon a videofelvétel beállításai láthatóak, itt állíthatjuk át igényeinknek megfelelően a felbontást, a módot (P, A, S, M), és a többi paramétert.

menu4

A negyedik oldal a lejátszással kapcsolatos, a hatodik pedig a fényképezőgép általános jellegű értékeit takarja (pl. óra, dátum, nyelv, kártyák formázása stb.).

menu5

menu6

Az igazi „szörnyűségek” azonban az ötödik oldalon kezdődnek, itt lehet csak igazán elmerülni a paraméterek, funkciók mocsarában! Az avatatlan szemnek elsőre nem tűnik annyira vészesnek a helyzet, hiszen minden szépen fel van sorakoztatva, minden funkció sorrendbe, csoportokba van osztva..

menu7

menu8

Igen ám, de ha kiválasztunk egy funkciót, mondjuk az A1 pontban az AF üzemmódot, akkor újabb és újabb aloldalak jelennek meg, ami egy idő után szédítő tud lenni – főleg az E-M1 Mark II tudásával. Szerencsére az Olympus mérnökei is észrevették ezt a helyzetet, ezért az „info” gomb megnyomásával minden egyes ponthoz egy rövid, jellemzően egy-három soros magyarázat jeleníthető meg.

menu1

A másik segédlet a „szupermenü”, ami alaphelyzetben az OK gombbal hívható elő. Ezen a legfontosabb paraméterek mind csokorba vannak szedve, tehát fotózáskor elegendő itt körbenézni, ha már előzőleg a főmenüben mindent beállítottunk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...