A Panasonic istenei meghallgatták a rajongókat: fázisérzékelős AF van az új gépekben!

Vége a találgatásoknak, a Panasonic végre hivatalosan is bemutatta két új fényképezőgépét, a DC-S5II-t és a DC-S5II X-et. Bár a DfD kontrasztérzékelős autofókusz rendszer sem volt olyan rossz, mint sokan mondják, azért videofelvételnél zavaró lehetett a pulzálás, amit néha produkált. A két új, full frame szenzoros, hibrid fényképezőgép ezért már a videósok által is preferált fázisérzékelésen alapuló élességállítással szolgál. Már az elején szeretném leszögezni, hogy a sima és az ikszes verzió közti különbség minimális: az X-ben videózásra kihegyezett funkciókból találunk többet. Kár, én még korábban azt hittem, az X nagyobb felbontású szenzorra, fotós orientált gépre utal. Mindkét készülék 24 MP-es lapka köré épül.

A gyártó újdonságaiban a korábbinál kétszer erősebb, gyorsabb jelfeldolgozó rendszer dolgozik, ami többek között a magasabb adatsűrűséget is lehetővé teszi mozgóképe rögzítésekor. A „Phase Hybrid Autofocus” AF rendszer 779 fókuszmezővel dolgozik, ami jelentősen növeli a követőfókusz sebességét és pontosságát is: „Amint az S5II, illetve az S5II X rátapad a követendő témára, az AF még akkor is követni fogja azt, ha erős ellenfényben, vagy épp zavaró részletekkel dolgozunk”.

Mindkét váz kettős natív érzékenységi tartománnyal rendelkezik, ami jótékony hatással van a zajosodásra (csökkenti azt); a vázak érzékenységének csúcsa ISO 51 200, ami kiterjeszthető ISO 204 800-ig. Az új képérzékelő és a fejlett képfeldolgozó rendszer gyorsabb sorozatfelvételt is enged, így a mechanikus zárral legfeljebb kilenc, az elektronikus redőnnyel pedig maximum 30 kép készülhet másodpercenként teljes felbontás mellett – utóbbi esetben akár AFC módban is! Az új fotógépek hibrid képstabilizátort kaptak, amely a vázban lévő hatásfokát kombinálja az objektívbe épített rendszerrel. Az öttengelyes IS így akár 6,5 FÉ előnyre képes.

Mindkét váznak 3,68 millió képpontos OLED keresője van. Az elektronikus kereső 0,76-szoros nagyítást nyújt. A kihajtható és elforgatható kijelző érintésérzékeny, 1,84 millió képpontos, 3:2 oldalarányú – kialakítása során a mérnökök arra is ügyeltek, hogy ne legyen útba a HDMI, vagy az USB kábelnek. És itt érdemes megjegyezni, hogy a gépek teljes méretű HDMI aljzattal vannak felszerelve! Az USB aljzatok támogatják az USB 3.2 Gen 2-t, az adatok tárolásáért pedig két darab UHS-II kompatibilis SD foglalatba helyezett kártya gondoskodik.

Beépített vezeték nélküli szabványok is jelen vannak: az S5II és az S5II X 24, és 5 GHz-es WiFi-vel, illetve Bluetooth 5.0-val is rendelkeznek. A magnéziumötvözetből kialakított váztestek por- és cseppállóak, az áramellátásról 2200 mAh-s akku gondoskodik, ami az USB C aljzaton keresztül is tölthető.

Ahogyan azt fentebb említettem, az S5II X fejlettebb videofelvételi funkciókkal van teletömve. Ez azt jelenti konkrétan, hogy RAW videót is tud menteni külső felvevőre, de elérhető az ALL-I, a ProRes is USB C-re kötött SSD-re. A DC-S5II X továbbá képes vezetékes és vezeték nélküli IP adattovábbításra, valamint USB-n távvezérelhető. Mindkét kamera időkorlát nélkül rögzíthet 4:2:0 10-bit 6K (3:2) és 5.9K (16:9), valamint korlátlan (túlmelegedés nélküli) 4:2:2 10-bit C4K/4K videót. Választhatjuk a HFR módot is, ahol C4K/4K felbontásig akár 60 fps-sel, Full HD-ban pedig akár 180 fps-sel videózhatunk lelassítva. A 14+ FÉ dinamikaátfogást nyújtó V Log/V Gamut profilokkal HDR videót is készíthetünk.

A DC-S5II már most, januárban megvásárolható lesz, a DC-S5II X-re viszont májusig várni kell még. Előbbi 2000, utóbbi 2200 dollárért lesz megvásárolható. (Képek forrása: Panasonic sajtóközlemény)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...