Bemutató: Ricoh Theta S – ingatlanügynökök ne kíméljenek!

Egy biztos: a Ricoh Theta S egy érdekes, egyedi termék, s ráadásul az egyik legkedvezőbb árú fényképezőgép-kamera hibrid, ami 360°-os álló- és mozgóképet készít! Amikor a gyártó lerántotta a leplet a készülékről, nem igazán tudtam hova tenni, de gondolom, ezzel nem lehettem egyedül. Aztán amikor megérkezett hozzám, szinte azonnal megvilágosodtam: ez A kamera (nagy „A” betűvel!) azoknak, akik buliban vagy egy épületben/lakásban szeretnének fotózni/filmezni! Erre mindjárt kitérek, de még egyelőre ne szaladjunk ennyire előre.

theta_on

A Theta S leginkább egy régi, hagyományos (tehát nem okos) telefonra hasonlít, de egyesek szerint a „csoki szelet” hasonlat sem sántít túlzottan. Kezelőfelületét tekintve olyan egyszerű, hogy a hatéves fiam is elbírt vele. Ez nem is csoda, hiszen négy nyomógombon kívül semmi mást nem találunk rajta.

theta_main

A készülék oldalán három kisebb, míg előlapján (már ha mondható bármelyik oldala is előlapnak) egy nagyobb nyomógomb látható. Ez utóbbi a kioldó, míg a három kisebb közül a legfelső a be- és a kikapcsolásért, a középső a WiFi be- és kikapcsolásáért, az alsó pedig a módválasztásért felelő nyomógomb. A Theta S mindkét oldalán egy-egy 180°-os látómezővel rendelkező optika lett elhelyezve. Ezek az F2 kezdő fényértékű lencserendszerek (7 lencsetag 6 csoportba rendezve) egészen közelre képesek fókuszálni: a legkisebb tárgytáv kereken tíz centiméter lehet. A gép lelkét két darab 1/2,3”-os CMOS szenzor alkotja, melyek adathalmazát képalkotáskor az elektronika rakja össze. Mindkét szenzor 12 MP-es, de a készülék az elkészített fotókat 14 MP-re méretezi át. A legkisebb érzékenység ISO 100, míg a legmagasabb érték ISO 1600.

theta_top

A váz tetején látható nyílások a hangszóró és a mikrofon hangjának adnak szabad utat. A fenti fotón az is látszik, mennyire kidüllednek az optikák frontlencséi. A megfelelő védelemről a mellékelt puha tok gondoskodik, de használat közben védtelenek az üvegfelületek. Érdemes odafigyelni!

theta_bottom

A test aljára került a gép két csatlakozója: balra a HDMI, míg jobbra az USB látható (a vezetékes kommunikáción kívül a beépített akkumulátor töltése is ezen a porton keresztül történik). A két aljzat közé pedig a műanyag állványmenetet helyezték a mérnökök. Mivel a Theta S csupán 125 grammot nyom, ezért a fémmenet teljesen fölösleges, a műanyag kivitel is tökéletesen megfelelő.

theta_onstand

A Ricoh Theta S-t szükség esetén egy háromlábra is fel lehet csavarni. Ideális megoldást nyújt ilyen esetekben például a Manfrotto Pixi, vagy annak őselődje. Jut eszembe: a fényképezőgép beépített, nem cserélhető akkumulátorral van felszerelve, és az összesen 8 GB-os belső memória sem bővíthető. Bár a Theta S használható önálló egységként is, a benne rejlő tudást csak az ingyen letölthető alkalmazás („Ricoh Theta S Main app”) és egy okoseszköz közreműködésével lehet kihasználni.

Igaz, a két optika teljes 360°-ot vesz fel, a főtémát mindenképp érdemes úgy pozicionálni, hogy az valamelyik optika középvonalán legyen, ugyanis értelemszerűen ott a legjobb a képminőség. Apropó képminőség: mivel a Theta S-be két igen pici, a régi kompakt gépekből ismert, 1/2,3”-os képérzékelőt építettek, ezért csodákra ne számítsunk, a készülék képvilága pont az említett kompaktokénak felel meg. A lencserendszer felbontóképessége az egy-két méter közötti távolságtartományban csúcsosodik, ami e mögött van, az valamivel gyengébb minőségű, kevésbé részletes lesz F-értéktől függetlenül. A fényképezőgéppel egyébként automata, zárprioritásos, ISO prioritásos, vagy akár manuális módban is lehet fényképezni (videózni csak automata módban képes a gép). A zársebesség 1/6400-60 mp közti érték lehet, de videózáskor akár 1/8000 mp-re is képes a masina. RAW nincs, JPEG és MP4 állományokkal operálhatunk.

Fotózni, vagy videofelvételt indítani lehet az alkalmazáson keresztül, vagy egyszerűen csak nyomjuk meg az előlapra helyezett nagy gombot. Ekkor a készülék csippan egyet (ennek a hangerejét az alkalmazásban lehet átállítani), így jelzi, hogy elkészült a kép, elindult a videofelvétel.

[vrview img=”http://mlzphoto.hu/wp-content/uploads/2016/11/R0010265.jpg” width=900 height=450]

Exponálás után a Theta S alkalmazása automatikusan áthúzza csökkentett felbontással az okoseszközre az elkészített fotót (a videót nem), amit az appban kedvünkre nézegethetünk. Lehet zoomolni, forgatni orrvérzésig. Az alkalmazásról készített képeket a szerveren lehet megtekinteni, itt. A Theta S-hez számítógépre is le lehet tölteni egy kis programot, amivel nem csak fájlokat másolhatunk, hanem megnézhetjük a 360°-os fotókat, videókat (utóbbiakat az alkalmazás automatikusan átkonvertálja más szoftverek által emészthető formátumúvá), de a készülék vezérlőszoftverét is frissíthetjük:

thetasw1 thetasw2 thetasw3

A Theta S-hez való csatlakozás is roppant egyszerű: indítsuk el a kamerát, kapcsoljuk be a WiFi-t. A fényképezőgép ezután WiFi hotspotként jelenik meg, amihez csatlakozhatunk. A jelszó a gép alján található sorozatszám lesz (ezt később tetszés szerint megváltoztathatjuk). Kész is! A Theta S kameráinak összegzett élőképe megjelenik az okoseszköz kijelzőjén (10 fps frekvenciával), s természetesen az összes paraméterekben való módosítás hatását is azonnal látjuk.

A Theta S 1920 x 1080 pixeles, azaz Full HD felbontású videót vesz fel, a képfrissítési frekvencia 30 kép/mp. Mozgóképeink legfeljebb 25 percesek lehetnek, ettől több nem fér a beépített memóriába.

[vrview video=”http://mlzphoto.hu/script/mlzproxy.php?file=ricoh/Theta_S/R0010273_er.MP4″]

Nos, miért is írtam a cikk címébe, hogy „ingatlanügynökök ne kíméljenek”? Mert a készülék használata során – számomra legalábbis – azonnal felmerül az egyik fő témakör: ingatlanok belsejét vehetjük fel a géppel, amit aztán interaktív lakásbemutatóként tálalhatunk! Nem csak állóképekkel, hanem akár mozgóképekkel is bemutathatjuk az eladni kívánt lakást/házat, és így olyan élményt nyújthatunk a nézőnek, mintha ő maga is ott lenne a helyszínen (ugye azt már említettem, hogy a videókat is lehet zoomolni, forgatni kedvünk szerint?). Persze, ez csak egy ötlet, a Theta S-sel például barlangokat is bejárhatunk, de akár múzeumok tárlatait is közelebb vihetjük a nézőközönség felé. A határt csak képzelőerőnk húzza meg! Szerintem a gép képminősége rendben van, nyilván nem fog versenybe szállni egy bonyolult, több millió forintos dSLR szettekből összeeszkábált VR rendszerrel; a Theta S ráadásul zsebünkben is elfér, könnyű, és bárhová magunkkal vihetjük. Lehet hozzá rendelni vízálló tokot is, akkor aztán az óceán élővilágát is felvehetjük ismerőseinknek. A Theta S jelenleg 99 920 Ft-ért vásárolható meg a Fotoplus szaküzleteiben. Tőlem jár neki az ezüstérem, azaz „Ajánlom”!

ajanlom

Ricoh Theta S

A Ricoh Theta S készüléket a Fotoplus Kft.-től kaptam bemutatóra. A kamera részletes műszaki leírását itt találjátok.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...