Állványok: első a biztonság!

Mindegy, hogy kezdő, amatőr, vagy profi fotós vagy, a háromláb használatával jobb fényképeket készíthetsz nagyon sok esetben. A probléma az, hogy állványok százait lehet kapni, s mindegyiknek tucatnyi jellemzője van. Optimális esetben ezen jellemzők alapján fogod majd kiválasztani a felhasználási célnak legjobban megfelelő terméket – nekem is több állványom van, hiszen ami jó a stúdióban, az nem biztos, hogy ideális utazásokhoz. A választáskor azonban érdemes a biztonságra (felépítés minősége, teherbírás, felhasznált anyagok, fejegység cseretalp rendszere stb.) is odafigyelni. Ha például elnézzük egy állvány teherbíró képességét, és túl nehéz a ráaggatott fényképezőgép-objektív páros, szinte biztosak lehetünk benne, hogy baj lesz a dologból. Még akkor is érhet baj, ha a háromláb egyébként elbírná a terhet: ha egy túl hosszú és nehéz objektívet úgy fordítunk, hogy az a háromlábnak pont két lába között nézzen előre, fennáll a veszélye annak, hogy felborul a szett. De vegyük sorba a dolgokat, mire érdemes odafigyelni:

A cseretalp
A megfelelő cseretalp méretileg is igazodik a fényképezőgépünkhöz. Inkább legyen valamivel nagyobb (túlméretezett), mint túl kicsi, hiszen a cseretalpat fogjuk a fejegység befogadó vájatába helyezni, és ez fogja tartani a vázat és az objektívet. A cseretalp felső felülete, ami a váz aljához ér, legyen vagy gumírozott, vagy parafával bevont. Ezeknek az anyagoknak több szerepe is van: az egyik, hogy a fényképezőgépet erősen tartsa, az ne tudjon mozogni, „ficánkolni” fotózáskor. Egy másik szerepe ennek a rugalmas felületnek az, hogy a meghúzott csavar ne tudjon kilazulni, és a gép ne essen le. Ne féltsd a cseretalp állványcsavarját, húzd meg rendesen, ha azt a fotómasina aljára csavarozod!


Pénzérmével vagy egy kiskanál végével húzd meg rendesen!

A fej
A minőségi állványfejek legalább kétféleképpen rögzítik a beléjük helyezett cseretalpat, így az csakis készakarva vehető ki. Az egyik rögzítés mindig manuális (meghúzunk egy csavart, hogy beszorítsuk a cseretalpat), míg a másik mindig automatikus (egy rugós retesz karma beugrik a cseretalpon kialakított vájatba). Olyan fejegységet ne vásároljunk meg, aminek nincs ilyen másodlagos retesz funkciója!

Szíjak és felfogató pántok
Hiába van a fejegységben kétféle rögzítési mechanika, mindig menjünk biztosra, és egy pánttal, vagy szíjjal is rögzítsük a fényképezőgépet az állványhoz, hogy akkor se essen le a készülék, ha véletlenül rosszul kapatjuk be a helyére a cseretalpat és az automatikus biztonsági retesz sem tud belekarolni. Erre a plusz felfogatási módra elsősorban a terepen vehetjük hasznát, ahol gyakran vesszük vállra gépestül az állványt. Ekkor ugyanis fennáll a csavarok kilazulásának lehetősége. Érdemes olyan műanyag vagy fém „zsinórt” vásárolni, aminek mindkét végén van egy kis karabiner, ezzel könnyedén és gyorsan fixálhatjuk a gépet az állványhoz.


Kösd össze akár egy madzaggal a nyakpánt fülét és az állványt

Zárszó
Ha a gépünk pofára esik, akkor a legtöbb esetben a fotós a ludas, hiszen kapkodott, nem húzta meg megfelelően a csavart, vagy nem is figyelt oda, hogy a cseretalp rendesen belekapott-e a fejegység hornyaiba. De akkor is mi magunk vagyunk a felelősek, ha a jó állványt a rossz feladatra használjuk, azaz nem arra a célra, amire az tervezve lett. Érdemes védőszűrőt és napellenzőt csavarni az objektívekre, hogy legalább egy eldőlést túlélhessen a rendszer! (Forrás: photofocus.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...