Így védd fényképezőgépedet a tengerparton

Hogy micsoda??? Miért védeném a gépem, hisz nem azért vettem meg a XY gyártó zászlóshajóját, hogy védenem kelljen holmi párától, széltől, meg kis homoktól! Az én fényképezőgépem időjárásálló és fagyálló, eszem ágában sincs babusgatni!” – Hát, csak tessék, de akkor ne csodálkozz, ha idővel elkezd furcsán viselkedni a gépszörny, esetleg egy-két gomb nem reagál a nyomásra, és szép lassan lehal az egész fotógép. Az időjárásálló felépítés szép és jó, de kissé félrevezető. A gumigyűrűk új korukban még valóban nyújtanak némi védelmet a nedvesség és a por ellen, de idővel – nem is kell hozzá olyan sok idő – elkezdik elveszíteni a védőmechanizmusokat: a gumi öregszik, és ha még időnként meg is tudnád kenni ezeket az apró O-gyűrűket, a folyamatos igénybevétel (dörzsölődés a gombok nyomkodása által) lassan teljesen tönkreteszi őket. És ne feledjük, a masina belsejébe nem csak a nyomógombok mellett juthat nedvesség, por, hanem a memóriakártya és az akku fiókjain keresztül, de ami a legnagyobb veszélyt jelenti, az maga a foglalat, amire az objektíveket csavarjuk. Még ha nem is cserélünk gyakran optikát, zoomok esetében a folytonos pumpáló mozgás kényszerűen beszívja a levegővel együtt a port és a nedvességet is a gép belsejébe, ahol az szép lassan elindítja az elektronikát meggyilkoló korróziót. Na, de lássuk, mit tehetünk fényképezőgépünk megóvása érdekében!

1. Soha ne cserélj objektívet közvetlenül a parton.
Nos, gondolom, ehhez nem kell sok rizsát hozzáfűznöm. A legtöbb kosz, por, homok, nedvesség objektív cseréjekor kerül a vázba. Ezért a parton – főleg, ha sósvíz mellett állsz – ne cserélgesd az optikát. A parton ráadásul állandóan fúj a szél, így az nagymértékben növeli a szennyeződés esélyét.

2. A fényképezőgép tárolása, ha épp nem a szemed elé emelve tartod.
Ne a törölközőbe csavarva tárold a földön a géped. Persze, ez a semminél még mindig jobb, de ha viszel magaddal egy száraz, üres hűtőtáskát (tudod, a keményfalut), az jobban véd a kosz, a szél és a víz elől, mint bármi más. Ha lakattal zárható, akkor az még a tolvajok ellen is valamivel nagyobb védelmet nyújt, mintha csak magad mellé ledobnád a szettet.

3. Vigyél magaddal egy körtepumpát.
Mielőtt levennéd az objektívet, fújkáld végig a körtepumpával, így a kosz, a homok és a por java lejön róla. Minél kevesebb rajta a kosz, annál kisebb mennyiség jut a szenzor közelébe, ha obit cserélsz. Patikában szinte fillérekért lehet körtepumpát venni, felejtsd el a „fotós” előtagot viselő eszközöket, melyek általában jóval drágábban tudják ugyanazt.

4. Az optikai törlőkendőt se hagyd otthon.
Pumpálsz-törölsz, így a makacsabb mocsok is lekerül a cuccról. De vigyázz, soha ne fordítsd meg a sorrendet, mert a homok össze-vissza karcolhatja az objektíved üveglencséit is!

5. Használj ecsetet is.
Tényleg, ha kell, a kis zegzugokból a puha, kifejezetten objektívek tisztítására készült ecsetekkel tudod legegyszerűbben kiszedni a port. De óvatosan, csak lágy, gyengéd mozdulatokkal dolgozz, ne nyomd rá pl. üvegfelületre!

6. Töröld le a gépet is.
Ha már megszeretgetted az objektívet, ne feledkezz meg a vázról sem! Töröld át, akár nedves (fotós) kendővel is, így a sós tengervíz permetétől is megszabadulhatsz. Légy alapos, a sósvíz durván pusztít!

Végül: ne féltsd a fényképezőgépedet, végül is használati eszköz; de azért a lehető legkörültekintőbben használd és bánj vele, úgy sokáig fogod meglelni benne az örömödet. (Készült a photofocus.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.