A Google szoftvermérnöke kíváncsi volt, mire képes egy okostelefon kamerája

Florian Kainz, a Google egyik szoftvermérnöke még tavaly készített pár fotót a San Franciscoi Golden Gate hídról. A képeket egy Canon EOS 1D X és egy Zeiss Otus 28 mm F1.4 ZE párossal lőtte. Amikor a felvételeket megmutatta kollégáinak, a Google Gcam azon embereinek, akik számítógépes képalkotásra szakosodtak, azok kihívták őt, hogy készítse el újra ezeket a fényképeket, ám ezúttal egy okostelefon kamerájával.

A Gcam legérdekesebb szüleményei közt megtalálható a Google HDR+ kamera mód, ami megtalálható a Google Nexus és a Pixel telefonjaiban. Már ezt a módot használva is igen jó minőségű felvételeket készíthetünk rossz fényviszonyok mellett: a funkció működése során akár tíz fotót lő a témáról, majd ezeket kombinálva hozza létre a végső képet. Felvétel közben a bemozdulásokat is kiszűri az okos algoritmus, így a végeredmény szinte hibátlan lehet.

Nos, mivel Florian egy vérbeli szoftvermérnök, ezért nem elégedett meg ezzel a móddal. Olyan alkalmazást fejlesztett Android operációs rendszer alá, amivel egy okostelefon kameramoduljából minden csepp tudást kifacsarhat. Alkalmazása lehetővé teszi a teljesen manuális felvételt (ISO, zársebesség, fókusztáv); a kioldó megnyomása után az app vár pár pillanatot, majd az előre megadott beállításokkal akár 64 képet készít a témáról. A program DNG formátumú RAW fájlokat ment, amiket aztán számítógépen feldolgozhatunk.

Alkalmazásával Florian többféle éjszakai jelenetet örökített meg. A fotózáshoz a Nexus 6P okostelefont használta, amivel akár 2 mp-es záridő is elérhető magas ISO értékek mellett. Minden egyes jelenet fotózásakor black frame-eket (fekete képkockák) is lőtt, amit úgy tudott megvalósítani, hogy a kameramodul optikáját fekete szigetelő szalaggal ragasztotta le. Visszatérve az irodába a képkockákat egyesítette Photoshopban. Ahogyan bizonyára te is gondoltad, az egyes felvételek igen zajosak voltak, de az összeadott rétegekből egy tiszta, zajmentes felvétel lett. A zajszűrésnél fontos szerepet kaptak a fekete képkockák, mert általuk a szenzor termikus színzaja könnyen kiszűrhető volt.

Bár a 9-10 MP-es fotók kisebbek, mint a legtöbb tükörreflexes fényképezőgép felbontása, de a képek saroktól sarokig élesek, a zaj minimális, és a dinamikatartomány is meglepően tág. Persze, ezeket a szemrevaló eredményeket rengeteg munkával lehetett csak megvalósítani, de ahogyan egyre izmosabbak az okostelefonokba épített processzorok, már csak idő kérdése, mire azok teljesen automatikusan, egy-egy kattintással elvégzik helyettünk ezt a töménytelen munkát. Florian kísérlete elolvasható a Google Research blogján. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...