Foldio Foldable Studio – csapd a fotóstúdiódat a hónod alá!

Nagyon sokba kerül egy igazi fotóstúdió felépítése, és a megfelelő eszközökkel való „feltöltése” (falak festése, hátterek, világítás, állványok, vezetékek stb.), de még egy egyszerű tárgyasztal két lámpával sem olcsó mulatság. Sajnos, a stúdióbérlés sem mindig megoldható (időhiány, túl messze van, nem akkor szabad, amikor kéne és hasonlók), így gyakran csak a házi „tákolás” marad. Láttam én már olyan „tárgyfotós sarkot”, ami egy bejárati ajtó holtterében lett kialakítva: a háttérként szolgáló, már kissé sárgás, vasalatlan ágylepedő egy 60 wattos izzó pislákoló fényében lengedezett fáradtan. A tulaj a webshopjában forgalmazott termékeket fényképezte itt, s büszkén vallotta, percek alatt megcsinálja ő maga is a termékfotókat, minek fizetne fölöslegesen egy profi fotós szolgáltatásaiért (történt mindez réges-régen egy azóta már csődbe ment számítástechnikai üzletben)..

Mit lehet hát tenni? Mi a megoldás, ha nincs nagy pénz, se elég hely a házi fotóstúdió felállítására? Elég egy dohányzóasztal a nappaliban, vagy a konyhaasztal az ebédlőben, és pár tízezer forint: a Foldio többféle méretű, összecsukható, gyakorlatilag „teljes értékű” fotóstúdiót kínál, amelyek közül most a Foldable Studio 2 járt nálam egy röpke bemutató erejéig. A stúdió szetthez a tárgysátron kívül egy motoros forgóasztalka is tartozik, aminek érdekessége, hogy Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül okoseszközről is vezérelhető a megfelelő alkalmazás segítségével („Foldio360”).

A szett két dobozban érkezik: a nagyobbik, lapos doboz a fénysátrat, a dimmelhető LED-es lámpákat (2 db-ot), a tápot, és a háttereket (fekete, fehér, szürke, zöld) tartalmazza. A kisebbik dobozban a motoros forgóasztalka és annak tápja található. Az összecsukható fénysátor egy műanyag irattáskára hasonlít; lapjait a beléjük ágyazott mágnesekkel lehet összeilleszteni.

Egy-egy mágnes található mindkét oldalon, illetve a sátor felső részében van még két kisebb, amik a mellékelt kiegészítővel összeeresztve tartják meg a hátteret.

A mágnesek jó erős kapcsolatot biztosítanak, munka közben biztos nem fog összedőlni a mobil tárgyasztalunk!

Amint fentebb említettem, a háttereket a kiegészítő lappal lehet rögzíteni, aminek végeibe szintén egy-egy mágnest építettek. Ez a rögzítési megoldás nem csak praktikus, hanem gyors is, ráadásul oda sem kell nézni, a mágnesek automatikusan a helyükre cuppantják a keresztlapot.

Miután felállítottuk a műanyag „fotós bódét”, ragasszuk fel a helyükre az öntapadó matricával ellátott LED sorokat. A mellékelt használati utasításban minden lépést egyértelmű ábrákkal illusztráltak, még a kétbalkezesek is seperc alatt összerakhatják a szettet (nekem is sikerült, no). Bár a LED sorok fényereje szabályozható a tárcsákkal, ha nem akarunk művészkedni, hanem a lehető leghomogénebb, „tiszta” termékfotókra van szükségünk, akkor hagyjuk őket maximális fényerőn.

A kis forgó tárgyasztal egy két műanyag részből álló egység, aminek felső, tárcsa része mindkét irányba elforgatható. Az asztalka 5 kg-os teherbírással rendelkezik, mérete 25 cm (átmérő) x 4,5 cm (magasság). A Bluetooth 4.0 kapcsolaton kívül infravörös érzékelővel is ellátták a tervezők, így a készülék fényképezőgépünkkel is kommunikálhat, ha az kompatibilis vele. 12 V/1,2A áram kell neki, amit a mellékelt tápegységtől kap. Beépített „hangulatfénye”, ami hátrafelé világít, 5700 K színhőmérsékletű, és igény szerint aktiválható. A forgóasztalt a Foldio360 alkalmazás segítségével vezérelhetjük (Android és iOS alá egyaránt letölthető), de ha csak egyszerű és folyamatos forgatásra van szükségünk, vagy épp nincs nálunk okoseszköz, akkor egy beépített nyomógomb nyomva tartásával is elindíthatjuk a folyamatot.


Ekkora a Foldio Foldable Studio menetkészen

A fejlesztők a Foldio Foldable Studio rendszert elsősorban az okostelefonnal fényképező réteg igényeihez igazították, de nem zárták ki a MILC, vagy dSLR fotómasinákkal dolgozó fotósokat sem. Aki tehát gyakran tesz fel kisebb méretű termékeket a népszerű adok-veszek oldalakra, az imádni fogja ezt a rendszert gyorsasága és egyszerűsége miatt.

Indítsuk el telefonunkon (vagy táblagépünkön) a Foldio360 alkalmazást, majd kapcsoljuk be a forgóasztalt. Helyezzük a tányért úgy a fénysátorba, hogy a kéken villogó LED felénk mutasson. Az alkalmazásban válasszuk ki azt a forgótányért, amelyikhez csatlakozni szeretnénk (többet is kezel az app, de nem egyszerre).

A párosítás pillanatok alatt automatikusan megtörténik, nincs szükség semmiféle jelszó beírására. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhetnek az alapvető beállítások, mint például a fényerő, a segédvonalak megjelenítése, a szintező kijelzése (bizony, még ilyen is van, így a felvételek mindig vízszintesek lehetnek):

A kijelzőn a tányér forgási sebességét, az elkészítendő felvételek számát, valamint a forgatás irányát is megadhatjuk. Ha egyszerűen rábökünk a LEFT vagy a RIGHT feliratokra, akkor a tányér addig fog forogni a kívánt irányba, míg le nem vesszük az ujjunkat a kijelző adott területéről. Automatikus körbeforgáskor az elektronika annyi szakaszra osztja a 360 fokot, ahány készítendő képet beállítottunk. Minden szakasz végén rövid időre megáll a forgómozgás, a mobil készít egy képet, majd megy tovább a folyamat. Ha van az appal kompatibilis fényképezőgépünk, akkor azt is vezérli a rendszer.

Az általános beállítások közt igazából nem sok beállítani valót találni, de elolvashatjuk az alkalmazás verziószámát, az eszköz sorozatszámát, illetve a licencet, sőt, esetleges problémáinkat elküldhetjük a gyártónak, de mélyre ható paramétereket ne keressünk, a Foldio nem erről szól.

A tányérforgás közben elkészített képsorozatból animáció is készíthető, sőt, remekműveinket fel is tölthetjük a spinzam.com weboldalra, ahol másokkal megoszthatjuk az egérmutatóval forgatható termékanimációinkat.

Értékelés

A Foldio Foldable Studio egy valóban remek alternatívája lehet egy igazi fotóstúdiónak, HA elsősorban okostelefonnal szeretnénk használni a rendszert, HA kizárólag kisebb méretű termékekről kívánunk termékfotókat készíteni, és HA nincs másra lehetőség. A Foldio Foldable Studio helyigénye rendkívül szerény, felállítva is kényelmesen elfér egy asztalon, összecsukva pedig szekrényben, ágy alatt, vagy egyszerűen a falnak támasztva tárolhatjuk. Az alkalmazás használata nem nehéz, de első ránézésre nem egyértelmű. Kár, hogy (egyelőre?) nem kompatibilis több fényképezőgép márkával, és kár, hogy a forgóasztal közepét nem jelölik legalább egy kis pöttyel, így ugyanis a fotózandó termék központos felhelyezése macerás. Ezen a linken találjátok a rendszerrel készített fotókat, és lentebb két animációt, amit az egyes képkockákból állítottam össze. A Foldio Foldable Studio rendszer bruttó 74 990 forintért vásárolható meg 1 éves garanciával a Tripont Foto Video Kft. webshopjában.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...