Házi fotóstúdió fillérekből

Tudtad, hogy igazából csak öt dologra van szükséged egy olcsó, házi fotóstúdióhoz? Persze, lehet ragozni a témát, akár milliókat is el lehet költeni egy profi felszereltségű műteremre, de ha nincs épp kéznél annyi pénz, vagy csak szimplán másra akarod elkölteni, akkor íme pár trükk, hogy kevés pénzből is kijöjj.

1) Kell egy ablak. Helyezz egy asztalt, széket, vagy bármit, aminek megfelelő a magassága olyan közel, ahogy csak tudod, az ablakhoz. Az ablakon beszűrődő fény lesz a fő fényforrásod, amit a fehér függönyöddel tudsz lágyítani. Mindenképp oldalról érkezzen a kinti fény, így sokkal szebb hatást tudsz majd elérni.

2) Kell egy állvány. Gyakorlatilag bármilyen háromláb megfelel, ami bemozdulás mentesen meg tudja tartani fényképezőgéped és a rajta csüngő optikát.

3) Kell egy vaku. Bármilyen olcsó rendszervaku (rengeteg kínai utángyártottat kapni már akár 10-20 ezer forintért) megfelel, aminek el lehet fordítani a villanófejét. Az sem baj, ha van hozzá lágyító sapka (fehér műanyag kupak). Ezzel a vakuval fogod azokat az árnyékokat kiküszöbölni, amik az ablak fényétől keletkeznének. Akár a plafonra, vagy egy másik oldali falra irányíthatod, a lényeg az, hogy kísérletezz és próbálkozz.

4) Kell egy fényvisszaverő felület. Az ablak fényénél ugyan nem olcsóbb, de az öt kellék közül ez a második legkevesebb pénzbe kerülő eszköz. Ragassz egy kartonlapra egy A4 vagy A3 méretű fehér (lehetőleg matt felületű) fénymásoló lapot és kész is vagy. Ezt a derítőlapot helyezd pont ellentétes irányba az ablakkal úgy, hogy a tárgy, amit fotózni szeretnél, az ablak és a lap között legyen. Támaszd meg könyvekkel vagy L-alakú vaslemezzel, amit bármelyik barkácsboltban fillérekért be lehet szerezni.

5) Kell egy háttér. Többféle színben lehet kapni nagyméretű kartonpapírt a papírboltban. Általában a pasztell színeket részesítem előnyben, ezek nem vonják el a figyelmet magáról a fotózandó tárgyról és hatásuk is elegáns, de a legjobb a sima fehér háttér. Tedd a hátteret az asztalra úgy, ahogy alábbi képen látod:

Az ívelt papír a végtelen hatását kelti a fotón, ha szemből lefotózod a tárgyat. Fenti képen egyfajta semleges, sötétebb szürke hátteret választottam, ez szépen kiemeli a világosabb színvilágú témát, tárgyakat. Sok sikert és örömöt a kísérletezéshez!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...