Így fotózz a repülőgép fedélzetéről

Itt a nyár, vége a tanításnak; bizonyára sokan utazni fognak – akár külföldre is. Aki repülőgéppel megy, és meg szeretné örökíteni odafentről az idelentet, az jól teszi, ha megfogadja az alábbi pár tanácsot:

_1000539

Ne borítsd ki az egész fotós hátizsákodat
Gondolj azokra is, akik melletted ülnek a repülőgépen: ne borítsd ki a fotós felszerelésed egészét az öledbe. Kapcsold ki a fókuszvisszajelző csipogót, az AF segédfényt. Ne fotózz fel- és leszálláskor, illetve akkor, amikor az elektromos kütyük használatát tiltja a pilóta. A legtöbb okostelefon már kellően jó minőségű kameramodullal van felszerelve, ezek jóval diszkrétebben használhatók, mint egy tükörreflexes féltégla. De ne feledd, hogy a telefont is repülőgépes üzemmódba kell kapcsolnod!

Válassz ülést – okosan!
A legtöbb légitársaságnál már te választhatod ki, hogy hová szeretnél ülni, ezért lehetőleg már a repülőjegy foglalásakor gondolj arra, hová szeretnél majd ülni. Értelemszerűen az ablak melletti ülést fogod választani, azonban nem mindegy, hogy hová telepedsz le. A fotózáshoz legalkalmasabb a gép eleje vagy vége; középen csak a szárnyat fogod leképelni. De vigyázz, mert vannak olyan helyek is, ahol csak az ablak felét kapod az üléssor elrendezése miatt.

_1000585

Erről az ülésről, bizony, nem fogsz fotózni

Gondolj a rázkódásra és a tükröződésekre
A repülőgép, bizony, néha igen rázósan repül. A légörvények képesek akár több száz métert is ejteni a szárnyason, de olyan is előfordul elég gyakran, hogy Budapesten érzed magad a régi macskaköves úton. A másik forrása a bemozdulásoknak maga a hajtómű, ami finom rezonanciát kelt. Ha az ablak üvegéhez (plexihez) szorítod a fényképezőgépet, akkor jó eséllyel átveszi az a hajtómű rezgéseit és a képeid zöme zizis lesz. A másik zavaró tényező, amire oda kell figyelni, az az ablak okozta tükröződés. Vigyél magaddal polárszűrőt, és lehetőleg árnyékold körbe az objektívet, amikor közel teszed az ablakhoz a végét. Az sem árt, ha lekapcsolod a fényképezés idejére az olvasólámpát (ha éjjel fényképezel).

Használj kézi élességállítást
A repülőgépek ablakai néha karcosak, ami a fényképezőgép autofókuszát összezavarhatja, de van, hogy csak a szép felhőzetet akarod lekapni, ám az AF nem talál kapaszkodót a nagy hömpölygő masszán. Ezért használd a kézi élességállítást.

Várd meg a megfelelő szöget
Az ablakok kicsi mérete és az ülésrended miatt néha cseles dolog a fotózás. Készítsd elő a gépedet, és várd meg, míg a repülőgép a te oldaladra billen kanyarodáskor, így ideális rálátást kapsz a Földre.

Mit lehet fotózni?
Próbálj meg higgadtan fényképezni. Ne készíts ugyanarról a témáról 101 képet. Keress érdekes felhő alakzatokat, Naplementét, Napkeltét, más repülőgépeket, vagy ufókat. De még a szárny is lehet érdekes téma, ha mögötte szép kék ég látható.

_1000586

Az út elején készítsd el a fényképeket
Ha lehetséges, a felszállás után készítsd el a fényképeket, mert idővel az ablak lejegesedhet, bepárásodhat (több rétegű az ablak). (Forrás: ephotozine.com)

DSC_0562

A mosoly nem őszinte..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...