Első ízlelgetés: FujiFilm GFX 50S

Külsőségek – folytatás

A hátoldalt a 3,2”-os érintőkijelző uralja, ami fölött további kezelőszerveket látunk. Jobbra az egérmozitól egy kis botkormány lett elhelyezve, amivel például az AF-mezőket tologathatjuk. Alatta egy további funkciógomb, valamint a multifunkciós kurzorok foglalják helyüket. A gyorsmenü gombja a hüvelyktámaszra került.

A GFX váz érdekessége, hogy az akkumulátort nem alulról, hanem oldalról kell betolni a fényképezőgépbe. Részben ez is magyarázat arra, miért olyan dundi a kijelző alatti rész.

A markolat oldalában a két memóriakártya foglalat található, míg az összes csatlakozó a másik oldalon kapta meg helyét.

A gépváz alján a fémből készült állványmenet, valamint a portrémarkolat csatlakozása látható. A markolattal még kényelmesebb lehet a munka, ráadásul tovább is tarthat a fotózás a plusz akkunak hála.

Legfelül, a FujiFilm GFX 50S tetőlemezén a záridő és az érzékenység tárcsája mellett egy kisebb OLED kijelzőt is elhelyeztek a mérnökök. Erről a monitorról a legfontosabb expozíciós paramétereket lehet leolvasni. A kis kijelző a gép kikapcsolt állapotában is mutatja az akku töltöttségét, illetve azt, hány fényképnek van még hely a memóriakártyán.

Amint a fenti animáció is mutatja, az OLED monitornak háttérvilágítása is van, így az sötétben is könnyedén leolvasható.

Amint azt már fentebb említettem, az elektronikus keresőt le is lehet venni a gépvázról, így még kisebb a készülék terjedelme.

A keresőt egy retesz és erős, fémből kialakított sínek tartják a helyén, a vakusaruban.

Az elektronikus kereső kapcsán muszáj megjegyeznem, hogy bár a képe szép, képfrissítése meglehetősen lassú, és kissé késik a keresőkép, ha gyorsabban svenkeljük a gépet, vagy gyenge fényben fényképezünk. A kijelző gyorsabb működésű, ezért rossz fényviszonyok közepette én inkább azt használtam a komponáláshoz.

A FujiFilm magyar képviseletétől a vázon kívül három objektívet (GF 32-64 mm F4, GF 63 mm F2.8, GF120 mm F4 makró) és egy portrémarkolatot is kaptam, így a GFX rendszert jobban meg tudtam ízlelni, de a nálam töltött idő túl kevés volt egy kimerítő teszthez, így ez még várat magára. A gép képminőségének megismerésére azonban volt időm, így a következő oldalon ezt osztanám meg veletek.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...