A Pentax K-1 II és az SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited bemutatója

Bevezető

Két érdekesség került hozzám a napokban, ugyanis a Pentax hazai forgalmazójától, a Fotoplus Kft.-től kézbe kaptam a márka legújabb, full frame szenzoros tükörreflexes fényképezőgépét, a K-1 II-t, valamint egy igazi kis gyöngyszemet, a teljes 36 x 24 mm-es képérzékelőt kirajzoló SMC Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited lencserendszert.

A Pentax szinte pontosan két évvel ezelőtt, 2016 áprilisában mutatta be első full frame képérzékelős dSLR vázát, a K-1-et, amivel a rajongók körében nagy sikert aratott. Anno tesztelhettem is a készüléket, amiről a cikkemet itt találjátok – fontos lesz a hivatkozás, ugyanis a Mark II külsőleg és belsőleg is szinte teljesen ugyanaz, mint elődje:

A fenti és a lenti képeken balra az eredeti K-1, míg jobbra az újonc, a K-1 Mark II látható. Elölről csak a K-1 II felirat árulkodik, hogy itt egy újabb géppel állunk szemben. Hátulnézetből és fentről nézve viszont semmi különbséget nem találni a két masinán. Gyakorlatilag két tojásként hasonlítanak egymásra:

 

Tényleg nem tudok semmi újat mondani a fényképezőgép külsejéről, ergonómiájáról és kezelőfelületének működéséről, minden maradt a régiben – mindek is váltani valamin, ami már bizonyított és bevált?

A hajtogatható, speciális mechanikára szerelt kijelző sem változott, sőt, a teljesen rendkívüli megvilágítási rendszeren sem módosítottak a mérnökök: ha megnyomjuk a váz tetején látható kis izzó ikonjával ellátott gombot, a fényképezőgépen több helyen kapcsolnak be a segédfények, amelyeknek az a célja, hogy koromsötétben is mindent megtaláljunk a gépen.

A kijelző hátoldalán négy LED gondoskodik a gépváz hátoldalának teljes megvilágításáról, de találunk LED-eket a memóriakártyák foglalataiban, a bajonett fölött, valamint a vezetékes távkioldó aljzatában is. Nem is szaporítom tovább a szót, álljon itt még pár termékfotó a Pentax K-1 II-ről:

A K-1 II menürendszere is pontról-pontra ugyanaz, mint a K-1-é, egyedül a Dinamikus Pixel Shifttel egészült ki a pixeleltolásos szolgáltatás menüpontja.

Oké, ha ennyire egyforma a két „generáció”, akkor mi a különbség kettejük közt? Nos, állítólag a K-1 Mark II új képfeldolgozó processzorának (PRIME IV) köszönhetően alacsonyabb zajszintet produkál magas érzékenységi értékeken. Ennek megfelelően az érzékenységi tartomány is bővült, az ISO értékét immár 819 200-ig csavarhatjuk fel. A SAFOX 12 fókuszrendszer is elvileg hatékonyabban működik a K-1 II-ben, de én igazából semmi különbséget nem vettem észre.

Az igazi újítást tehát egyrészt a képfeldolgozás terén tapasztalhatjuk, ahol a leírás szerint alacsonyabb zajszintet érhetünk el, másrészt a Pixel Shift Resolution System II-nek köszönhetően immár kézből (!) is készíthetünk több képből álló, különlegesen magas felbontású fotókat (Dynamic Pixel Shift Resolution mód). Új a beépített, szenzormozgatásos képstabilizátor is, ami az SR II névre (Shake Reduction II) hallgat. Az öttengelyes mechanizmus 5 FÉ előnyt kínál, ami ezzel az értékkel a leghatékonyabbak közé tartozik.

Aki korábban már vásárolt elsőgenerációs K-1-et, de rákívánna az új masinában található fejlesztésekre, ám nem akar egy új fényképezőgépre beruházni, az sem mehet el üres kézzel: a gyártó a K-1 tulajdonosoknak felkínálja a fényképezőgépük átalakítását, amelynek során egy alaplapcserével és az „SR” matrica leváltásával ugyanazt a tudást kapják, amit az újonc kínál. Ezt a szolgáltatást majd 2018. május 21. és 2018. szeptember 30. között lehet igényelni 150 000 forintos áron.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...