Panasonic DC-GX9: nagy GX80, vagy kicsi GX8 – vagy valami teljesen más?

Képminőség

A Panasonic DC-GX9 fényképezőgépet a hozzá kapott G Vario 12-60 mm F3.5-5.6 objektívvel használtam, így a képminőségét is ennek az optikának a közreműködésével vizsgáltam. A gépen belül az összes lehetséges zajszűrést kikapcsoltam, illetve minimálisra vettem (-5), a JPEG profil a „Standard” volt. A RAW fájlok hívásához az Adobe Camera RAW 10.4.0.976-os verzióját használtam a gyári paraméterekkel (zajszűrés, képélesítés), de az expozíciós értékeket adott esetben igényeim szerint módosítottam. A kapott fájlokat 10-es minőségű JPEG-ként mentettem. Lássuk, milyen a készülék zaja laborkörülmények közepette:

Kattints!

Mint általában a legtöbb modern digitális fényképezőgépnél, úgy a Panasonic DC-GX9-nél sem lehet a klasszikus értelemben vett zajt látni. Ehelyett egyszerűen egy idő, azaz érzékenységi érték után elkezdenek összemosódni a részletek – előbb csak a finomak, aztán már a durvábbak is. A készülék saját JPEG motorjával egészen ISO 1600-ig nem lesz semmi gondunk, de ISO 3200-on is nagyon szépen teljesít, ám ISO 6400-nál a részletek már összemosódnak, messze nem látszik annyi képi részlet, mint mondjuk két FÉ-vel alacsonyabb szinten. ISO 12 800-at csak nagyon végszükség esetére tartogassuk, és az ISO 25 600-as érzékenységi értéket pedig lehetőség szerint már ne alkalmazzuk.

Ha viszont RAW-ban fényképezünk, a DC-GX9 esetében bő másfél FÉ-t nyerhetünk, azaz még ISO 3200 és ISO 6400 közötti értékeken is megmaradnak a részletek, csupán a szemcsézettség lesz valamivel erősebb. Az ACR használatával viszont itt már ISO 12 800-on elszabadul a vörös színcsatorna és elkezdenek összefolyni a vöröses árnyalatok. Továbbá azt vettem észre, hogy ISO 12 800-on és ISO 25 600-on a kép enyhén sávosodik, azaz adott esetben vízszintes csíkok látszanak (kattints ide a mintákért).

Kattints!

Kattints!

Kattints!

A Panasonic DC-GX9 dinamikatartománya is kellemesen széles, így remekül korrigálható az utómunka során az esetlegesen elrontott expozíció. A kiégettnek hitt tartományból és a bebukottnak vélt részekből is elismerésre méltó mennyiséget lehet visszahozni.

Nézzétek meg a képmintákat is, azok valószínűleg még többet elárulnak majd a fényképezőgép képminőségéről. Ide kattints!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...