A Nikon D780 lehet a D700 igaz utódja? Frissítve!

Külsőségek

A Nikon mérnökei a D780 külsejét úgy rajzolták meg, hogy annak minden porcikájáról a korszerűség ríjon le. Például a tetőlemeze elölnézetből kísértetiesen hasonlít a D850-ére, sőt, még a markolatba süllyesztett ikonikus piros Nikon ív is leginkább a D850-en láthatóra hajaz. Persze, azért ügyeltek arra az illetékesek, hogy a D780 ne vonjon el túl sok tekintetet a D850-ről, így például nincsen vakuszinkron aljzata (de valljuk be, a D780 célközönségének erre nem is nagyon van szüksége, sőt, a stúdióban dolgozók is inkább már a vezeték nélküli vezérlést választják).

Higgyétek el, hogy a termékfotók nem adják vissza azt az elegáns vonalvezetést, azt a technokraták részére iszonyatosan vonzó külsőt, amivel a D780 rendelkezik! Ráadásul a váz egy nagyon finom műszer lett – látszik, hogy a Nikon beleadott apait-anyait, hogy egy méltó masinával zárhassa le ennek a dSLR kategóriának a történetét.

A géptest elején két funkciógomb bukkan fel, melyek működését a fotós szinte teljesen szabadon szabhatja szája íze szerint a menüből. Kicsit elforgatva látható úgy igazán, hogy a D780-ról lehagyták a beépített villanót. Vajon ezzel a húzással is a fényképezőgép „etalonba tartozását” akarták hangsúlyozni? A vaku expozíciókompenzáció gombját nem lehet más feladatra besorolni, de a BKT (képsor) gombra igény szerinti funkciót oszthatunk.

A Nikon D780 aljzatait funkcióként csoportosítva rendezték el, így a feladatkörökhöz tartozó csatlakozók kerültek egy-egy közös gumifedél alá. Legfelül a mikrofon be- és a fejhallgató kimente, középen a vezetékes távkioldó, míg legalul az USB és a HDMI aljzatait találjuk. Praktikus, hogy a gumifedelek felnyitása után azok el is forgathatók, így nem kerülnek útba.

A váz hátoldalán egy a D750-éhez képest megnövelt felbontású, és immár érintésérzékeny kijelző található, ami felfelé és lefelé is dönthető, de továbbra sem hajtható kifelé. Az egérmozit egy a méreteihez képest igen masszív fém mechanika tartja. Mivel a D750-nel már több évnyi tapasztalatot szerzett a gyártó, ezért továbbra sem kell attól félni, hogy ez a rendszer idő előtt elfáradna, letörne a rendeltetésszerű használat során.

Igen, a D780 is két memóriakártya foglalattal rendelkezik. Az SD foglalatok immár kompatibilisek az UHS-II kategóriájú SD, SDHC, illetve SDXC egységekkel, tehát elméletileg a jelenleg kapható leggyorsabb memóriakártyákat is nyugodtan használhatjuk a készülékben (a kártyasebességnek elsősorban a puffer ürítése során lesz jelentősége).

A váz hátoldalát tehát a már fentebb említett dönthető érintőkijelző uralja, de az a 3,2”-os átlója ellenére sem tűnik túl nagynak. A gép vezérlését a dedikált nyomógombok és tárcsák segítségével végezhetjük, a kijelző csupán kiegészítésként kapott helyet a kezelőfelületen. Lépkedhetünk vele a menüben, kiválaszthatunk paramétereket, de képeinket is lapozhatjuk nézegetésük közben, sőt, kétujjas használattal azokat nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük igény szerint. Egyébként a D780 hátoldalának kialakítása követi a már megszokott Nikon vázakét, így akár csukott szemmel is azonnal megtalál rajta mindent egy Nikonos. Nekem azért kicsit hiányzott róla a kis botkormány, ami a D850-en megtalálható. A D780 esetében az érintőkijelzőt nem élőképes módban nem lehet arra használni, hogy az AF mezőt áthelyezzük, miközben a vázat a szemünkhöz emelve tartjuk. Élőképes használat során a panel az AF mező áthelyezésére, kiválasztására és az exponálásra is bevethető.

A váztest alján a szokásos kép fogad: fém állványmenet az optikai tengely mentén, illetve ettől jobbra az EN-EL15b akku fachja. A D780-ban a sima EN-EL15 is használható, de csakis ez a „b” utótagú elem tölthető USB aljzaton keresztül. Érdekesség, és sokak számára fájó pont lehet, hogy a D780 aljáról hiányzik a portrémarkolat csatlakozója, tehát csakúgy, mint a Z 6/7 esetében, ehhez a géphez sem lesz kapható „teljes értékű” markolat (valószínűleg kiad majd a Nikon olyan egységet, amivel viszont meg lehet duplázni az akkuteljesítményt).

A tetőlemez a D750-re emlékeztet: balra a klasszikus módválasztó tárcsát látjuk, amely alatt egy reteszelhető gyűrű közreműködésével állíthatjuk át a képtovábbítási módot (egy kép, sorozat, időzítő stb.). Jobbra, a pentaprizma púpja mellett a státuszkijelző, és a szokásos nyomógombok lettek elhelyezve.

A Nikon d780 egy nagyon kényelmes kialakítást kapott. A markolata mély, s kellően vékony – akár egy egész napos fotózás során sem válik kényelmetlenné a gép hordozása. Egy közepes méretű kéznek a kisujja is kényelmesen felfér a gép „nyelére”, azaz nem lóg le semmink a vázról. A D780 valamivel szélesebb lett a D750-nél, így a markolat és egy vaskosabb optika között is szépen elférnek az ujjaink.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...