A Nikon D780 lehet a D700 igaz utódja? Frissítve!

Képminőség

A gyártó magyar képviseletétől egy AF-S Nikkor 24-70 mm F2.8E ED VR objektívet kértem kölcsön az első ismerkedéshez. Ezzel a lencserendszerrel nagyon klassz, kiegyensúlyozott párost vehettem kézbe, amit öröm volt akár egész nap használni. Az ipari szabványnak mondható Adobe Camera RAW beépülő modul egyelőre nem támogatja a Nikon D780 NEF fájljait, így most még muszáj megelégednünk a legjobb minőségű, legnagyobb felbontású JPEG állományokkal. A fotógép menüjében FX képterületet, NEF (RAW) + JPEG finom* képminőséget választottam ki „nagy” képmérettel (6048 x 4024 pixel). Hogy a későbbiekben a lehető legjobb képminőséget nyerhessem majd ki a nyersfájlokból, ezért a RAW állományokhoz 14-bites színmélységet és veszteségmentes tömörítést választottam (a D780 nem engedi a tömörítés nélküli RAW-t). Mint mindig, most is Adobe RGB színteret használtam, hiszen ez adja a legtágabb színpalettát. Az Active D-Lightingot, a zajcsökkentéseket kikapcsoltam, de az objektív képkorrekcióit (vignettálás, diffrakciókompenzáció, torzításvezérlés) sem aktiváltam. Lássuk, milyen zajt csap a masina:

Kattints!

A fentiek alapján elmondható, hogy a nagyon finom részleteket tartalmazó témákat még ISO 3200-as érzékenységi értékkel is minden aggodalom nélkül fotózhatjuk, sőt, adott esetben még az ISO 6400 is tökéletes eredményt nyújthat! ISO 12800-on csak a finom részleteknél látszik némi összemosódás, és ISO 25600 sem használhatatlanul ronda. ISO 51200-on és fölötte viszont már nem csak összemosódással, hanem színzajjal is találkozhatunk, ezért ezeket az értékeket csak olyan témák esetében használjuk, ahol nem kell ügyelni apróbb részletekre. Nagyjából elmondható, hogy a gép natív érzékenységi tartományát úgy határozta meg a Nikon mérnökgárdája, hogy az a lehető legjobb élményt nyújtsa. Vélhetően a RAW fájlokból akár még egy FÉ-vel jobb teljesítmény is kipréselhető lesz, így már várom az ACR újabb kiadását!

Mivel nincs RAW feldolgozásra lehetőség, ezért egyelőre nincs értelme beszélni a dinamikáról, de a zajszint vizsgálatát sem zárnám még le. Készítettem pár képmintát, ezeket ide kattintva tekinthetitek meg.

Frissítés: RAW konverziók!

Az Adobe Camera RAW 12.2.0.386-os verziója, ami február 11-én jelent meg, már támogatja a Nikon D780 NEF állományait is, így utólagosan elkészítettem a zajos tesztábrákról készített fényképeket. Alábbiak jöttek ki:

Kattints!

Nos, a RAW konverzió után az én meglátásom szerint a kapott JPEG állományok szemcsésebbek (az ACR alapértékeivel dolgozva), mint a fényképezőgép saját JPEG motorja által készített felvételek, de egy picivel több részlet látható rajtuk. Körülbelül fél FÉ-t nyerhetünk, ha magunk alakítjuk veszteségesen tömörített képekké a nyersfájlokat, ami azt jelenti, hogy a D780 saját képalkotó rendszere immár nagyon jó munkát végez.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...