Füstfotózás? Mi sem egyszerűbb annál!

Legyen szó kezdőről, vagy haladóról – valószínűleg sokan próbálkoztak már a füstfotózással. Pár évvel ezelőtt én is kísérleteztem egy-egy elfújt gyertya füstjének megörökítésével – több, de inkább kevesebb sikerrel. Aztán valahogy feledésbe merült a „projekt”, így kifejezetten kellemes meglepetésként ért, amikor egy volt középiskolai osztálytársam, Körtvély Előd feltett pár füstös fotót Facebookra.

(c) Körtvély Előd

Éltem is a lehetőséggel, s megkértem Elődöt, írja le pár sorban, hogyan járt el ő, milyen beállításokat és milyen fotós eszközöket használt a fényképezés során. Idézem sorait és felvételeit:

(c) Körtvély Előd

„Egy gépvázról levehető vaku és pár fekete karton segítségével látványos képeket készíthetünk a felszálló füstről.

A legfontosabb, hogy a füst megvilágítása kizárólag a vaku feladata. A fotózás elején célszerű ellenőrizni, hogy a villanó nélküli exponáláskor valóban teljesen üres, azaz fekete marad-e a kép. Kellően szűk rekesznyílás (f/8, f/11), a vakuszinkron által megengedett rövid záridő (1/125, 1/160) és ISO 100-as érzékenység mellett egy világos szobában is teljesül ez a feltétel. Mindez azt is jelenti, hogy nincs szükség elsötétítésre, így az autofókusz is használható, és kézben tartott géppel is dolgozhatunk. Az f/8 körüli rekesz esetén a mélységélességgel sem lesz gond.

(c) Körtvély Előd

A második kritikus pont a vaku megfelelő elhelyezése. A fénynek oldalról (esetleg felülről) kell érkeznie (a vakufej és az objektív síkja derékszöget zár be), hogy ideális esetben csak a füstön szóródó fény érhesse el a kamerát. A valóságban azonban a vakuból kilépő fény jelentős része közvetlenül jut el a lencséhez, ami becsillanást (flare) okozhat. A fény irányát korlátozhatjuk egy, a villanóra húzott ormánnyal (snoot), de két fekete kartonlapból is barkácsolhatunk árnyékolót. A vaku és a füst távolságával érdemes kísérletezni; ugyanez érvényes a vaku teljesítményre. Kisebb teljesítménynél a megvilágítás ideje rövidebb és az újratöltés is gyorsabb, ezért érdemes 1/4, vagy annál alacsonyabb értéket választani.

(c) Körtvély Előd

A harmadik megoldandó feladat a fekete háttér elérése. A füst mögé tett fekete karton (backdrop) elegendő lehet, de ha sok fehér fal van a közelben, akkor további barkácsolással kell megszabadulni a nem kívánt visszaverődő fénytől. Az elkészült képeket az utómunka során színezéssel még látványosabbá tehetjük.”

(c) Körtvély Előd

  • Kamera: SONY A7II
  • Objektiv: SONY FE 24-105 mm F4 G OSS
  • Vaku: Godox TT350s
  • Vezérlő: Godox X1T vezeték nélküli vakukioldó

A fényképeket Előd szíves engedélyével tettem fel.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...