A Peak Design Everyday Backpack Zip 15L bemutatója

A Peak Design ötletes és felhasználó centrikus termékeket gyárt elsősorban fotósoknak és filmkészítőknek. Az elmúlt évek során már többször is volt szerencsém a lelkes fejlesztőgárda termékeihez, és mivel mindig meg tudtak lepni érdekességekkel, ezért most is kíváncsian vártam, mit tesz le elém a hazai forgalmazó, a Tripont Foto Video Kft. termékfelelőse. Nos, ezúttal egy hátizsákot sikerült megkaparintanom, ami bár nagyon hasonlít egy korábban már letesztelt rokonához, az Everyday Backpack 30L-hez, ám mégis más. A Peak Design Everyday Backpack Zip 15L már nevében is utal arra, hogy egy a hétköznapok során is használható, 15 liter térfogatú hátizsák akar lenni. A típusjelölésben azonban szerepel a „Zip” szócska, ami a cipzárra utal, mint főbb jellemzőre.

Csakúgy, mint a már említett Everyday Backpack 30L, az Everyday Backpack Zip sem egy hivalkodó jelenség, hanem egy elegáns, letisztult, s modern formavilágú, többféle színben és kétféle méretben (15 és 20 literes létezik) is választható hátitáska. A Peak Design dizájnerekből, mérnökökből, és fotósokból álló csapata immár több évnyi tapasztalatra támaszkodva tervezte meg ezt az új termékvonalat; megrajzolásakor olyan részleteket építettek be a szakemberek, amelyek már korábban, más termékekben bizonyítottak. De még ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, hogyan jellemzi termékét maga a gyártó:

Az Everyday Backpack Zip külsőleg és funkcionálisan is egy egyszerűbb változata az ikonikus Everyday Backpack táskáinknak. Az ultra-tiszta esztétikumának köszönhetően ideális a diszkrét, hétköznapi városi, illetve a fotós viselethez.” – és valóban, az Everyday Backpack Zip 15L sokkal „letisztultabb” már nem is lehetne, hiszen külsőleg nincs rajta semmi zavaró, fölösleges, vagy a viseletet bonyolító rész. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hátizsáknak ne lenne elegendő zsebe, vagy fiókja.

Mindkét oldalán található egy-egy oldalzseb, aminek száját erős gumi tartja csukva. Ezek a fachok kellően nagyok ahhoz, hogy egy összecsukható esernyő, vagy akár egy félliteres vizes flakon is elférjen bennük úgy, hogy túrázás közben semmit se hagyjunk el. A hátizsák oldalain továbbá egy-egy fogantyút is elhelyeztek a mérnökök, így „bárhol” megmarkolható a táska.

A fő pántok megfelelően párnázottak, és szélességük pont ideális, azaz egy hosszabb út során sem fogják vállunkat vágni, de nem is túl szélesek, így nem izzadunk óriási felületen a nyári hőségben. A pántok csatlakozási pontjai ráadásul úgy lettek kialakítva, hogy a hevederek testünk formájának és mozgásának megfelelően mozoghassanak:

A két vállpántot mellmagasságban egy keresztpánttal foghatjuk össze, hogy kényelmesebb és biztonságosabb lehessen a hátizsák viselete. Nem csak a hosszát, hanem a magasságát is be lehet állítani a keresztpántnak:

Bár a Peak Design Everyday Backpack Zip 15L nem rendelkezik állványfelfogató rendszerrel, mégsem kell lemondanunk a tripod, vagy más, nagyobb terjedelmű extra cipeléséről. A hátizsák hátoldalán és alján is találunk egy pár hurkot, amelyekhez a mellékelt akasztós hevedereket rögzíthetjük. A táska hátoldalára kabátunkat, vagy akár drónunkat is felfogathatjuk, míg a táska aljára az állvány kerülhet.


A Peak Design Everyday Backpack Zip 15L-nek nincsenek talpai, ezért figyeljünk oda, ha letesszük a földre.

A táska tartalmához gyakorlatilag minden oldalról hozzá lehet férni: a két oldalon lefutó, 270 fokban, azaz szinte teljesen körbehúzható főcipzár lehetővé teszi, hogy a hátizsák felső részét, vagy oldalait nyissuk ki. A főcipzár ráadásul nem egyetlen egy, hanem négy kocsival rendelkezik, így tetszőleges irányból történhet a nyitás.

A hátitáska belső felépítése teljesen szimmetrikus: a lenyíló „lebbencsekben” egy mágnessel és egy cipzárral zárható zsebet találunk, ahol pénztárcát, memóriakártyákat, akkutöltőt, vagy más egyéb apróságot helyezhetünk el.

A Peak Design Everyday Backpack Zip 15L-ben is megtalálható a gyártó szabadalmaztatott, egyedi elválasztó rendszere, ami ennél a táskaverziónál két kivehető, tépőzáras szeparátorból áll. Ezeket úgy hajtogathatjuk, ahogy felszerelésünk megkívánja, de akár ki is vehetjük őket a táska belsejéből, így egy hatalmas teret nyerhetünk általános „csomagszállításra”.

A fő részleg mögött találjuk a notesz- és táblagép részleget. A külön cipzárral zárt egység három fiókot rejt, ahol a legnagyobb egy legfeljebb 13”-os notebook elnyelésére képes. A második rekeszben egy 9”-os táblagép is simán elfér, noha a termék weboldalán az olvasható, hogy ez a táska nem rendelkezik dedikált tablet-fiókkal.

Külön pluszpontot érdemel, hogy a Peak Design Everyday Backpack Zip 15L 100%-ban újrahasznosított anyagokból készül, ahol a felső rész 400D impregnált nejlonból, míg az alsó rész 900D vízálló anyagból van kialakítva. Az „UltraZips” cipzárak különlegesen strapabíróak, így valószínűleg hosszú évekig nem lesz velük gond.

Értékelés

A Peak Design Everyday Backpack Zip 15L egy a márkától már megszokottan jó minőségű termék, ami letisztult, modern külsejével divatos megjelenést garantál. Használható hétköznapi hátizsákként, azaz cipelhetjük benne notesz- és táblagépünket, könyveinket, füzeteinket, de bevethető fotós hátitáskaként is. A két különleges szeparátor használata némi gyakorlást igényel, de utána játszi könnyedséggel helyezhetjük el a táskában az egy objektívvel szerelt vázból, valamint egy további lencserendszerből álló szettünket (a fotógép lehet nagyobb MILC, vagy egy közepes méretű, full frame szenzoros dSLR). A Peak Design Everyday Backpack Zip 15L fekete, hamuszürke, csont, valamint éjkék színekben vásárolható meg bruttó 72 900 forintért a Tripont szaküzletében, illetve a webshopon keresztül.

Peak Design Everyday Backpack Zip 15L

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...