A nagy adatmentő projekt – első rész

A telepítés

Miután összeszereltem a Synology DiskStation DS420j-t, s láttam, hogy életre kell a rendszer, azon töprengtem, vajon mi mindent kell majd letöltenem hozzá az internetről, milyen operációs rendszert, milyen alkalmazásokat kell majd összeválogatnom, s vajon hány órát kell majd a gép mellett ücsörögnöm, mire az létrehozza a lemezpároson a megfelelő partíció(kat) és a fájlrendszert. Kezdtem kicsit aggódni, hogy ugyanoda lyukadok ki ezzel a NAS-sal is, mint anno a HP Proliant Microserverrel, és az egész projekt egy zsákutcába fut ki. Aztán egészen másképp alakultak a dolgok..

Történt ugyanis, hogy a korábban említett használati útmutató (tudod, amit csak a véres amatőrök vesznek elő..) utolsó oldalainak egyikén megakadt a szemem egy érdekes linken: http://synologynas:5000 – az asztalomon ketyegett a NAS, pont túl volt a masina a két merevlemez felpörgetésén, s mivel már rá volt csatlakoztatva a rúteremre, beírtam hát ezt a linket a böngészőbe, s láss csodát, a fenti kép fogadott! Rákattintottam hát a „Beállítás” feliratú gombra, így elindult a telepítés.

Épp ráértem, gondoltam hát, hogy essünk túl rajta, legfeljebb elücsörgök a gép előtt, majd közben netezek, míg ő elmolyol a háttérben. Az első lépés tehát a DiskStation Manager (DSM) telepítése – ez a NAS operációs rendszere. Ha rákattintunk a „Telepítés most” gombra, felugrik egy figyelmeztető ablak, hogy a NAS-ba beszerelt merevlemezeken az utolsó bitig minden törlődni fog. Nem elég leokézni a műveletet, ki is kell pipálni a kis négyzetet – fő a biztonság, ugye.

Már majdnem indultam volna a pattogatott kukoricáért, mire a telepítő közölte velem, hogy a Synology NAS körülbelül tíz perc múlva elkészül! Nofene, azt hittem, ez egy nagyon hosszú folyamat lesz, mert még homályos emlékeimben, sok-sok évvel ezelőtt egy PC szervizes kollégám órákat pazarolt el egy „elsőgenerációs” NAS-ra: a csupán pár gigabájtos HDD-vel is rengeteg időt kellett vacakolnia.


És valóban, 9 perc 56 mp után a NAS újraindította magát

A reboot után létre kellett hoznom egy adminisztrátori fiókot, ahol meg kellett adnom pár adatot. Egyrészt kellett egy kiszolgálónév, másrészt ki kellet találnom egy az admin fiókhoz tartozó felhasználói nevet, valamint az ahhoz tartozó jelszót.

A következő lépésben jött a QuickConnect beállítása, ami szintén elég könnyen ment. A QuickConnect segítségével akár egy böngészőből egyszerűen, porttovábbítás (port forwarding) nélkül férhetünk hozzá a Synology DS420j-hez.

Mivel nekem még nem volt, ezért létrehoztam egy Synology fiókot, ami segít abban, hogy az interneten keresztül is bárhonnan, s bármikor elérjem a NAS-t, illetve a rajta tárolt fájljaimat. A következő oldalon a Synology által ajánlott „csomagokat” (alkalmazásokat) lehet telepíteni – ezeket érdemes is, hiszen a NAS-nak ezek adják a „lelkét”.

Az egész telepítés – az értetlenkedésemet belevéve – szerintem nem tartott tovább fél óránál; amit furcsálltam, hogy telepítés közben a varázsló nem kérdezte, hogy akarok-e RAID-et, azaz szeretném-e tükrözni a merevlemezeket, hanem automatikusan elvégezte a beállításokat. A következő ablakban már gyönyörködhetünk is a Synology magyar nyelvű operációs rendszerének szépségében:

Még pár kattintás, és már tényleg elénk tárul a teljes rendszer:

Jobb oldalt alul egy alapszintű rendszerinformációs ablak nyílik meg. Itt szemmel tarthatjuk a gép terhelését (CPU, RAM, hálózat), valamint láthatjuk azt is, hogy milyen a rendszer állapota. A bal felső sarokban a főmenü ikonja található, ha erre rákattintunk megnyílik az összes elérhető alkalmazás és funkció:

A Synology DSM rendszere erősen hasonlít a Linux operációs rendszerekre. Van csomagkezelési központ is, ahol alkalmazások közül válogathatunk. Itt megjeleníthető az összes telepített program, de azt is látjuk, ha valamelyikhez frissítés érhető el. Zseniális a felület!

A vezérlőpultban a fájlmegosztással, a csatlakozási lehetőségekkel, a rendszerrel, valamint az alkalmazásokkal kapcsolatos beállításokat végezhetjük el. Megoszthatunk mappákat, létrehozhatunk felhasználókat, csoportokat, paraméterezhetjük a külső hozzáférést, a hálózatot, menedzselhetjük az eszköz karbantartását (frissítések) stb.

A további screenshotokat feltöltöttem a szerverre, érdemes végignézegetni a képernyőfotókat, mert sok minden kiderül belőlük! Még azért megmutatnám a Tároláskezelő Kötetre vonatkozó adatait:

Látszik tehát, hogy a rendszer telepítéskor a két darab, egyenként bruttó 3 TB-os HDD-t Synology Hybrid RAID (SHR) tömbként formázta meg (gyakorlatilag egy meghajtó tükrözés történt) ext4 fájlrendszer használatával. A telepítés kb. 990 MB-ot vett el a teljes tárterületből (nettó 2,72 TB), ami a mai oprendszerek igényeihez képest nagyon szerénynek mondható.

No, ez a rész eddig tartott, legközelebb a fájlmásolás módjairól, a Synology mobilos alkalmazásairól, valamint a fájlhozzáférésről lesz szó. Folyt. köv.!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...