A nagy adatmentő projekt – első rész

A szerelés

Végre sikerült nekiveselkedni a Synology DiskStation DS420j-nek: szétszedtem azzal a céllal, hogy összerakjam. A gyerekek tavaszi szünetében végre volt annyi időm, hogy kicsit utolérjem magam, s ne csak a napi munkáim után loholjak, hanem az egyéb jellegű, de nem kevésbé fontos feladatokat is elvégezzem. Ezek közt pedig igen előkelő helyen szerepelt az adatmentő rendszer beüzemelése, ami egyre sürgetőbbé vált.

Elővettem, letettem magam elé, s egy ideig farkasszemet néztem vele – bár a DS420j elég egyszerű jószág, azért igyekeztem nem azonnal nekirontani. Noha minden férfiember tudja, hogy a használati utasítás, az összeszerelési útmutató csak az abszolút analfabéták miatt kerül a termékek mellé a csomagba, azért a biztonság kedvéért kéznyújtásnyira, széthajtogatva letettem magam mellé az asztalra.

Meg kell hagyni, a leírás könnyen követhető lépésekben, fölösleges duma nélkül vezetett végig a rendszer üzembe helyezésének fizikai részén. A fontosabb lépéseket magam is dokumentáltam, biztos akad majd más is, akinek hasznára válik.

A DS420j hátoldalán négy darab, kézzel is kitekerhető csavar található. Ezeket csavarjuk ki, majd döntsük le magunk felé a hátlapot. Láthatóvá válik a rendszer hűtéséért felelő két ventilátor, valamint a négy műanyag tálca, melyek a merevlemezeket tartják.

Fogjuk meg két oldalt a NAS borítólemezét, húzzuk kissé hátrafelé, majd emeljük le a készülékről. A HDD/SSD egységeket fogadó műanyag tálcák vájatokban mozognak – hátrafelé ki tudjuk húzni mindegyiket a masinából.

A tálcák kialakítása bolondbiztos, a 3,5”-os merevlemezt gyakorlatilag csak egyféleképpen lehet behelyezni és becsavarni. Értelemszerűen a tálca fülével ellentétes irányba kell mutasson a HDD csatolófelülete:

A merevlemezeket mindenképp rögzítsük csavarokkal, mert így egyrészt elejét vehetjük a rezonanciának, másrészt nem ragad a gépben a HDD, ha kihúzzuk a tálcát.. Ezt a lépést oldalanként két-két csavarral végezzük el – a középső furatot hagyjuk szabadon, annak más szerepköre van.


A gyártó a megfelelő mennyiségű és méretű csavarokat mellékeli a NAS-hoz

A merevlemezzel megtöltött tálcákat toljuk vissza a NAS-ba. Ügyeljünk arra, hogy a tálcák a részükre kialakított vájatokban akadálymentesen csússzanak. Ne erőltessük a műveletet, ha minden a helyén van, nem kell különösebb erőkifejtés a HDD egységek betolásához.

Érdemes fentről lefelé haladni, ugyanis a legfelső foglalat a HDD1-é, majd eggyel lejjebb a HDD2, megint eggyel lejjebb HDD3, majd végül a HDD4 következik. A DS420j elején található státusz LED-ek jelzései így könnyebben és főleg gyorsabban lesznek értelmezhetők számunkra.

Ha betoltuk a tálcákat a helyükre, akkor a tartozékként kapott hosszabb csavarokkal fixáljuk őket. Ez a lépés két okból fontos: egyrészt elkerülhető a HDD motorja okozta rezgés, másrészt nem tud kicsúszni a merevlemez SATA és áramfelvevő csatlakozója a foglalatból (különben a NAS áthelyezésekor egy rossz mozdulat, egy zökkenés elegendő lehetne a megfelelő csatlakozás megszűnéséhez).


A sínrendszer és a SATA/áram aljzatok – ide csatlakoznak a HDD-k

Helyezzük vissza a készülék borítólemezét, de közben ügyeljünk arra, hogy a lemez alul és oldalt a megfelelő vájatokba illeszkedjen. Hajtsuk fel a hátlapot, majd csavarjuk vissza a négy kézi csavart. Nem maradt más hátra, kössük össze a DS420j-t a rúterrel (használjuk bátran a mellékelt Ethernet kábelt), csatlakoztassuk a külső tápot, és indítsuk el a telepítést!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...