Eddig soha nem látott számú kamera kémleli majd a Mars felszínét

Indul a NASA Mars 2020 küldetése, aminek keretein belül a „Perseverance” („Kitartás”) névre keresztelt Marsjárót küldik fel a vörös bolygóra. A misszió célja, hogy kiderüljön, volt-e valaha élet a Marson, de emellett fontos szerepet kap a talajminták begyűjtése, elemzése, s azok esetleges eljuttatása a Földre. A tucatnyi egyéb jellegű műszer mellett a Perseverance Marsjáró eddig soha nem látott számú kamerával fogja fürkészni a Marsbéli tájat: összesen 19 kamera készít majd lélegzetelállító részletességű felvételt vörös testvérbolygónkról.

Kattints! (Kép forrása: NASA)

A modulok közt lesz olyan, ami a Mars légkörébe való belépést figyeli, de olyan kamerákkal is fel van szerelve a Perseverance, amelyek a leszállást felügyelik majd. A NASA szakemberei az alábbiak szerint részletezik a digitális szemek szerepköreit:

Összesen 9 db kamera mérnöki feladatokat lát majd el. Ezek vegyesen színes, illetve fekete-fehér képet adnak; 3 db a leszállást felügyeli (ezek közül az egyik fekete-fehér képű és dedikáltan a terepfüggő navigációt segíti), lesz 2 db színes toronykamera, 1 db színes SuperCam, 2 db SHERLOC, 1 db PIXL (ff), és 1 db MEDA (ff), 3 db kamera a Marsjáró hátoldalán kap helyet (felfelé, az ejtőernyőt figyelik majd), 1 db kamera a leszálló egységről a járművet figyeli majd, ahogyan az ereszkedik.

A Perseverance hátán az 1,8 kg tömegű „Ingenuity” („Leleményesség”) nevű Marsi helikopter fog utazni, ami a NASA reményei szerint az első olyan drón lesz, ami egy idegen világot fog berepülni. A helikopter két darab, egyenként 1,2 méter hosszúságú, szénszálas anyagból kialakított rotorral van felszerelve, amelyek ellentétes forgással tartják majd stabilan a levegőben a drónt. A 2400 fordulat/perc sebességű rotorok nyolcszor gyorsabb mozgást végeznek, mint Földi társaik, hiszen a Marsi atmoszféra igen ritka. Természetesen ezen a drónon is lesz kamera: a két modul közül az egyik színes képeket készít majd a terepről, míg a másik (ff) a navigációt segíti.

Csakúgy, mint a korábbi küldetések során, a NASA nyers és feldolgozott képeket ezúttal is közkincsé tesz majd, melyek a misszió honlapjáról lesznek letölthetők. A Perseverance- Ingenuity páros a számítások szerint 2021. február 18-án fog leszállni a Marson. Ha minden jól megy, a küldetés legalább egy Marsi évig (kb. 687 Földi nap) tart majd. Bővebb infóért látogass el a NASA honlapjára. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...