Mit jelentenek a feliratok az objektíveken? II. rész.

Leírásom első részében a Nikon és a Sigma feliratainak jelentéseit vázoltam, ma a Canon kerül sorra.

Canon

DO: „Diffractive Optics” – olyan objektív, amely hagyományos társainál kisebb és könnyebb felépítésű. Előnye továbbá, hogy a kromatikus hibákat szinte teljesen kiszűri. Hátránya, hogy drágább és hajlamosabb a becsillanásokra (flare hatás), valamint esetenként zavaró mintájú lehet a bokeh (háttérelmosódás). Az objektív feliratában szereplő DO betűkön kívül a zöld díszítőgyűrűről is fel lehet ismerni. (A diffrakció elvéről itt olvashatsz)

EF: „Electro Focus” – olyan objektívek, amelyek az EOS rendszer részei, az AF motor immár az objektívben van, nem a fényképezőgépvázban és nincs mechanikus összeköttetés váz és objektív között (mint a Nikonnál a „csavarhúzó”). A rekeszvezérlés elektronikus módon történik, nem blendeállító gyűrűvel.

EF-S: „Electrofocus Small” – lásd EF. Az APS-C érzékelőkhöz tervezett, kisebb kört rajzoló objektívek jelölése. Az EF-S optikák nem használhatóak a Canon FF (Full Frame, azaz teljes Leica képkocka – 36 x 24 mm méret) gépvázaival.

EOS: „Electro-optical System” – a Canon újabb, elektronikus rendszere, amely többek között lehetővé tette az automatikus élességállítást az EF rendszerű objektívekkel. A régebbi FD bajonett leváltója. 1987-ben vezette be a gyártó, s immár nincs mechanikus kapcsolat váz és optika között.

FTM: „Full-Time Manual Focus” – egyes objektíveknél bármikor belenyúlhatunk, finomíthatunk az automatikus élességállításba kézzel, az élességállító gyűrű elforgatásával anélkül, hogy azt előzőleg MF (manuális fókusz) módba kellene kapcsolnunk.

IS: „Image Stabilizer” – képstabilizátor. A Canon objektívjeibe építi a képstabilizáló elemet, ami általában egy giroszkópból és egy mozgatható lencsetagból áll. 2 és 5 FÉ közötti előnyt adhat objektívtől és helyzettől függően. Csak a kéz remegését kompenzálja, az elmozduló témát nem.

L: „Luxury”, azaz luxuskivitel az objektívek esetén. Az L-es optikák általában időjárásállóak, lencséiken speciális bevonat található és kivitelezésükben, felépítésükben is tartósabbak, mint a nem L-es objektívek. Ismertetőjelük a piros díszítőgyűrű az objektív elején. Minden L-es optika tartalmaz vagy egy fluorit, vagy egy különlegesen alacsony szórású lencsetagot és egy vagy több aszférikus elemet.

MP-E: „Macro Photo Electronic” – a Canon 1-5x nagyításra képes MP-E 65 mm objektíve egyedülálló a dSLR világban az 5x nagyítási képességével. Az „E” szuffix az elektronikus rekeszvezérlésre utal. Ez az objektív manuálisan fókuszálható, ezért nem EF jelölésű.

TS-E: „Tilt/Shift Electronic” – speciális objektívek, amelyek eltolható optikai tengelyűek. Általában épületfotózáshoz, műszaki fotókhoz, de nem ritkán tárgyfotózáshoz is használatosak. A mélységélesség és a perspektivikus torzítások kreatív módosítása lehetséges velük. Automatikus élességállításra nem képesek felépítésük miatt, ezért nem EF jelölésűek. A rekeszállítás elektronikus módon történik („E” szuffix).

USM: „UltraSonic Motor” – 1987-ben a Canon által elsőként bevezetett élességállító rendszer, amely halk, gyors és pontos működésű, valamint alacsonyabb energiafogyasztású, mint a hagyományos, mikro motoros rendszerek. Két fajtája van: gyűrűs USM és mikro motoros USM. Előbbi lehetővé teszi a Full-Time Manual Focust.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...