Megvannak a Nikon MILC-ek – végre!

Nagy nehezen, rengeteg pletyka, hamis kép és információ után végre megjelentek hivatalosan is a Nikon tükör nélküli rendszerkompaktjai, a J1 és a V1. Valóság lett a 2,7-szeres szorzóból, igaz az is, hogy az egyikben van, a másikban nincs EVF. Ott voltam a sajtón, megnéztem, lefotóztam és kipróbáltam a gépeket. Véleményem? Hát, aki kompaktról akar továbblépni, de nagy, vagy „sok” neki a dSLR, az nyugodtan bevállalhatja a Nikon CX rendszerét (ez lett a neve – DX és FX analógiára), de számítson arra, hogy több mint a kétszeresét fogja a bolt kasszájánál hagyni, mintha megvenne egy csúcskompaktot. És akkor még hol vannak a többi kiegészítők?..

Az AF rendszert a Nikon is a világ leggyorsabbjának ígéri – tény, hogy baromi gyors, össze nem lehet hasonlítani sem a csúcskompaktokéval (pl. P7000, Canon G12, Samsung EX-1 stb.), sem a belépő dSLR gépekével, de így, röpke egyórás próbálgatás után meg nem mondom róla, hogy valóban ez-e a leggyorsabb (vagy az Olympusé, vagy a Panasonicé, vagy..), vagy csak marketinges rizsa az egész. Az tuti, hogy panasz nem lehet rá. Pontossága is megfelelőnek tűnik, bár az igen erős napsütés miatt a gyakran F8-ra szűkült rekesz és a 2,7-szeres szorzó miatt lehetett akkora a mélységélesség, hogy különösebben nem tűnik fel egy-egy hiba a képeken.

A képminőségről egyelőre óvatosan nyilatkoznék, hiszen egyrészt megkért minket a Nikon, hogy – mivel ezek nem végleges gépek – ne közöljünk teljes méretű képeket (s magunk se alkossunk egyelőre véleményt az előbbi oknál fogva), melyek a gépekkel készültek, másrészt ennyi idő alatt még a részletes beállításokra sem volt mindig esély, ami ugye elengedhetetlen a jó eredményhez. Ahogy azonban nézegetem a tesztfotókat, inkább a m4/3 képi világa jut eszembe, mint a kompaktoké – ezt az érzést persze az is erősíti, hogy a CX szenzor, ami jóval nagyobb, mint a csúcskompaktoké, csupán 10 MP-es felbontású. Piros pont a Nikonnak, hogy nem szálltak el a megapixelekkel!

A gépek színvilága Nikonos, itt nem ért meglepetés. Ergonómiájuk a kezelést illetően kompaktos, fogásra meg amolyan m4/3-os. És ez is jelenti valahol az ellentmondást: hiába kisebb a CX szenzor, mégsem lettek kisebbek a gépek sem az optikák, mint a m4/3 rendszernél – akkor meg minek szívatja magát a gyártó a fölöslegesen „apró” szenzorral? A váztestek mérete mondjuk jó is, hogy nem lett elaprózva, hiszen így még kezelhető és használható marad mindkettő (főleg a V1), de továbbra sem alkotta meg senki a zsebre vágható fotós svájci bicskát.

Majd még kiegészítem az anyagot, ha eszembe jut valami, de egyelőre hulla vagyok, sok dolgom volt a mai nap. Híranyagom a gépekről és a Nikon sajtórendezvényéről a Prohardveren lesz olvasható.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.