Hogyan készítsünk emlékezetes karácsonyi fotókat – kilenc kreatív ötlet

Az improvephotography.com összeállított kilenc olyan ötletet, melyeknek köszönhetően – remélhetőleg – emlékezetes fényképeket tudunk majd csinálni a karácsonyi ünnepről. Persze, ilyenkor karácsony előtt mindig megszaporodnak a hatásvadász posztok és ömlik a hülyeség, de ezek a tippek valóban egyszerűen követhetőek és még a „szakiknak” is kinyithatja a szemét, akik az évek során már esetleg egy kicsit belefáradtak a rivaldafotózásba. Íme (fényképek forrása: saját készítés):
 
 
1. Még jóval az események előtt ellenőrizd a felszerelésed. Nincs is annál rosszabb, mint amikor „életed fotóját” akarnád elkészíteni, de amint kézbe veszed a fényképezőgépet, rá kell jönnöd, hogy lemerült az akku, vagy tele van a memóriakártya korábbi képekkel, melyekről szintén azt hitted, hogy „életed fotói”. Semmi bajod nem lesz abból, ha karácsony előtt egy-két nappal teljesen feltöltöd az akkut és egy frissen formázott memóriakártyát teszel a gépbe. Az sem baj, ha az állvány is kéznél van és csak rá kell pattintani a gépet (állványfej cseretalpát csavard a fényképezőre).
 
 
2. Az ajándékokat „akció közben” fényképezd. Ragyogó szemek, boldog gyerekek – egy biciklit sokkal vidámabb dolog úgy lefényképezni, ha épp rajta ül a lányod és tekeri a pedált, mint becsomagolva, darabokban a fa alatt. Ne csak a kicsomagolást, hanem az elmélyült, vidám játékot is kapd le!
 
 
3. A tradíciókat, hagyományokat se hagyd ki! Minden családnak vannak saját hagyományai, szokásai, amiket az ünnepekkor követ. Míg egyetlen igazi fotós sem hagyná ki az ajándékok kicsomagolásának megörökítését, addig sokan megfeledkeznek azokról a kis egyedi családi mozzanatokról, amik annyira egyedivé, hangulatossá teszik a karácsonyt. Ha elkapod és megörökíted ezeket a pillanatokat, még évtizedekig emlékezni fogsz rájuk!
 
 
4. Örökítsd meg az izgalmat az arcokon! Ha szereted, ha nem, az ajándékozás nagy része az ünnepeknek. A kicsik számára ez az év legvarázslatosabb időszaka. Használhatsz például kicsit lassabb záridőt vakuval egybekötve, hogy a csomagolópapír feltépése ne egy befagyott pillanatként maradjon emlék, hanem benne legyen a mozdulat dinamikája is. Guggolj le, legyen a kamera egy magasságban a gyerkőcök arcával; kapd el a legemlékezetesebb pillanatot a csomag bontásakor.
 
 
5. Ne feledkezz meg a karácsonyi vacsoraasztalról sem. A szépen díszített, előkészített asztal az ünnepi abrosszal, a szép szalvétákkal és étkészlettel, a gyertyák, a karácsonyi fényben ragyogó míves poharak együttese igenis megér több szép fényképet!
 
 
6. Művészkedj! Ne törekedj minden fotónál arra, hogy tökéletesen éles és megvilágított legyen – kapd le a családot a fenyő előtt úgy, hogy a háttérben a fenyőre tekert fényfüzér fénye szépen elmosódva látszódjon. Vedd csendesebbre a szoba kivilágítását, engedd, hogy csak a karácsonyi lámpák fényjátéka borítsa be a szobát. Bátran emeld az ISO értéket, vagy használd az állványt.
 
 
7. Menj ki a lakásból! Bizonyára sokan díszítik fel a kerti fenyőket a szomszédságban. Menj körbe fényképeződdel és örökítsd meg a színes fénykavalkádot. A legjobb időpont ehhez a „kék óra”, amikor épp lement a nap, de még nincs sötét, hanem azúrkékben ragyog még az ég.
 
8. Lopva fotózz! Nincs szebb egy őszinte, nem beállított mosolynál! A gyerkőcök játéka is sokkal felszabadultabb, ha nem állsz előttük folyton a gépeddel, hanem például az ajtóból, vagy más „rejtekhelyről” örökíted meg őket. Légy kreatív, bújj el a kanapé, vagy a fotel mögé!
 
9.  Rakd össze a sztorit! Most, hogy elkészültél a karácsonyi fotózással, ülj le, válogasd ki a legszebb, legjobban sikerült képeket és állíts össze egy albumot belőlük.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.