Így nyerj meg egy fotós versenyt – az alapok

Alábbi összeállítást Christopher O’Donnell készítette, aki egy profi tájfotós, és már több versenyt nyert fotóival. Írását tehát valós tapasztalatokra építi, érdemes legközelebb kipróbálni!

A fotós versenyek nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy munkásságunkat bemutassuk a nagyközönségnek, de szerencsés esetben akár nagyon klassz fotós felszerelést is nyerhetünk. Ezen felül az is előfordulhat, hogy fotónkat lehozza egy közismert magazin, felhasználják reklámkampányokhoz stb. – ezek mind olyan tényezők, amik jól festenek majd a szakmai portfóliónkban.

Ragaszkodj a témához!

Mindig ragaszkodj a verseny főtémájához, vagy az általad választott kategória kiírásához. Gyakran esnek kísértésbe a résztvevő fotósok, hogy egy már meglévő, korábban meglőtt fényképet akarjanak „beledolgozni” az adott témába. Ez akár ahhoz is vezethet, hogy a fényképeket félrekategorizálják. Bár a képek mindig nyitottak a szubjektív interpretációra, egy versenyben érdemes arra törekedni, hogy alkotásunk egyértelműen igazodjon a témához. Ne a kategóriát akarjuk képünkhöz „igazítani”, hanem pont fordítva, a versenymű igazodjon az előírásokhoz. Magyarán: hacsak nincs kéznél egy korábbi képed, ami tökéletesen illik a pályázat témájához, jobb, ha készítesz egy frisset, ami minden előírásnak megfelel és nem kell „beletuszkolni” a szabályok alkotta keretbe.

Ha pedig egy portfólió versenybe nevezünk, akkor ügyeljünk arra, hogy olyan anyagot adjunk le, ami „megy egymással”. Mindegy, hogy a képfeldolgozásban (színvilág, színek, tónusok stb.), vagy tartalmilag, de legyen meg a képek közti kohézió, építsünk hidakat, kapcsokat fotóink között. Egy diszharmonikus portfólióval garantáltan veszteni fogunk, még akkor is, ha amúgy a felvételek egyenként (azaz külön-külön) mind műalkotások.

Olvasd el a szabályokat (és értsd is meg őket)!

„Olvasd el a szabályokat, majd olvasd el őket még egyszer” – írja O’Donnell. Egyes versenykiírások például nagyon szigorúan vehetik az előírt méretek, méretarányok betartását. Ha ilyen esetben mondjuk a 3:2 képarány, vagy a „legyen a kép hosszabbik éle 2000 pixel” az előírás, akkor ne is próbálkozz ezektől eltérni – a legjobb műremeket is diszkvalifikálják kapásból. Ügyelj a leadás előírásokra is, ha TIFF-ben kérik, akkor ne JPEG állományt adj le; ha maximum 20 MB lehet a fájlméret, akkor ne egy 36 MB-os fotót akarj elküldeni. És így tovább.

Nézd át a korábbi pályaműveket

Ha a verseny, amire jelentkeznél már évek óta újra és újra megrendeztetik, akkor érdemes megtekinteni a korábbi remekműveket is, melyekkel sikeresen részt vettek rajtuk. Elsősorban nyilván az első három helyezettet érdemes alaposabban megvizsgálni, de ne ragaszkodj ezek stílusához, tartalmához, mert lehet, hogy a bírák idén teljesen mást néznek majd! Ha a résztvevők munkáit tanulmányozod, figyeld meg, mi bennük a közös: mind szigorúan követték az irányvonalakat? A képek kompozíciójukkal, vagy frissítően eredeti tartalmukkal hívták fel magukra a figyelmet? Netán a klasszikus fotós szabályokat követték?

„Amikor például a ’Clover’ című fotómat választottam pályaműnek, megnéztem a korábbi versenyek győzteseit és azt vettem észre, hogy egyfajta monokromatikus sémát követtek. A hangsúly egyetlen egy színpalettára volt helyezve. Reménykedtem tehát, hogy a saját fotóm zöld árnyalatai – karöltve a harmatcseppekkel – felhívják majd magukra a bírák figyelmét.” – így O’Donnell.

Kérd ki mások véleményét!

Minél több feedbackkel rendelkezel fotózásod felöl, annál felkészültebben nevezheted be képeidet egy versenyre. De ne ess túlzásokba, nincs és nem is lesz szükséged egy raj profi fotós véleményére. Csak kérdezd meg barátaidat, családtagjaidat (de őszintén!), munkatársaidat, vagy egy szakmai fórumban a résztvevőket, hogy mit gondolnak xy fotódról. Nem kell, hogy egy teljes, részletes és mindenre kiterjedő szakmai kritikát kapj – bármiféle reakció, visszajelzés segíthet abban, hogy eldöntsd, az eredetileg választott fényképpel akarsz e nevezni, vagy sem.

Már a kiírás elején add le az anyagodat

Ez a pont elég triviálisnak tűnik, és mégis sokan vannak, akik a leadási határidő előtt közvetlenül, vagy azt lekésve adják be versenyműveiket. Persze, minden fotó bekerül a versenybe, amit a tól-ig kiírt időszakban adnak le, azonban a határidő közeledtével drasztikusan megszaporodnak a beadványok, így a te fotód a süllyesztőbe kerülhet. Hogy pont a te munkád emléke égjen be a bírák retinájába és agyába, időben add le azt.

Persze, ezek az elvek nem garantálhatják azt, hogy meg is nyered majd ezentúl az összes fotós versenyt (én azért drukkolok neked!), de biztosan növelik az esélyeidet. Szerintem az a legfontosabb, hogy kikérd mások véleményét a munkádról. Így sokkal gyorsabban fejlődhet majd a technikád, a látásmódod. (Forrás: lightstalking.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...