Sugárzásmérőnek is használható az okostelefonok kamerája

Az Idaho National Laboratory (Idahói Nemzeti Kutatóintézet) kutatói olyan Androidos alkalmazást fejlesztettek, aminek segítségével sugárzásmérésre is alkalmassá válik okostelefonunk kamerája. Persze, a mérés pontossága nem egyezik az igazi, hitelesített, gamma-sugárzást mérő műszerekével, de ha ló nincs, jó a szamár is. Krízishelyzetekben nyújthat óriási előnyt, hogy a drága, speciális műszerek helyett egy már kéznél lévő eszközzel hajthatunk végre méréseket, amivel akár életeket menthetünk meg.

sugarzas0.jpg

Ha hisszük, ha nem, az okostelefon CMOS érzékelőjével könnyebb sugárzást mérni, mint gondolnánk: ha egy pixelre egy foton esik, akkor elektromos töltés keletkezik, amit a szenzor vezérlése érzékel. A gamma-sugárzás nem más, mint nagyon nagy energiájú fotonok áradata (akár több tízezerszer nagyobb energiával rendelkeznek, mint a „hagyományos” fény), s nyilvánvaló, hogy szintén reakciót váltanak ki a CMOS lapka pixelein. Ha a gamma-sugárzás megfelelő beesési szögben éri a képérzékelőt, akkor egyenes vonalakat rajzol, amiket aztán a sugárzásmérés során ki lehet értékelni.

sugarzas1.jpg

Azonban megnehezíti a kiolvasást, hogy ezeket [a sugárzás által keltett] vonalakat csak akkor lehet látni, ha nagyon alacsony a képzaj. A felvétel során le kell takarni a kamera lencserendszerét, hogy a látható fény ne jusson át rajta (a látható fény elnyomná a gamma-sugárzás fotonjait, azok ugyanis nagyon alacsony számban vannak jelen). Aztán speciális algoritmusokkal ki kell szűrni a zajt, ami egyrészt az elektronika keltette hő által termelődik, másrészt a szenzor pixelei közti „áthallás” (kúszóáram) során keletkezik. A szoftver végül a szűrés után megmaradt vonalakkal dolgozik, azokat értékeli ki.

sugarzas2_sm.png

Az első kísérletek során a kutatók Nexus S, Nexus Galaxy és Nexus 4 készülékeket használtak, ahol kiderült, hogy bár nem pontosak, a mérések eredménye nagyon is használható. A vonalak hosszának és fényerejének elemzésével ráadásul az is kideríthető, hogy milyen jellegű a sugárzás (a gamma-sugárzás forrásai mind egyedi intenzitásúak). Egy radioaktív anyaggal történt baleset színhelyére kiérkező mentők így speciális eszközök nélkül is meg tudják majd állapítani a sugárzás mértékét és forrását – a „az a legjobb sugárzásmérő, ami épp nálad van” elv itt is érvényesül. Sajnos, azonban a CellRad névre hallgató alkalmazás (egyelőre?) nem tölthető le a Play Áruházból, így az önkéntes sugárzásmérőknek még egy kicsit várniuk kell. (Forrás: extremetech.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...