Újabb fény-tér fényképezőgéppel robbantott a Lytro: íme, az Illum!

Több mint két évvel ezelőtt jelentkezett a gyártó az eredeti Lytro fény-tér fényképezőgépével, amely igen rendhagyó és egyedi működésével próbálta megváltani a világot. Csakúgy mint akkor, az Illum is lehetővé teszi a témán az utólagos fókuszálást, azonban most már nem csak az élességi pontot, hanem a perspektívát is (némileg) áthelyezhetjük!

lytro_illum_02.jpglytro_illum_03.jpg

Az Illumban immár egy 1”-os szenzor található (a korábbi 1/3”-os helyett), amelyre egy konstans f/2 fényértékű zoomobjektív (ekv. 30-250 mm) rajzol. Az újonccal elérhetővé válik a Programautomata, az érzékenység (ISO), a záridő-prioritásos (S) és a teljesen manuális (M) fényképezési mód egyaránt, ráadásul a készülék immár Android OS-t futtat. A hátoldalon egy 4”-os dönthető, érintésérzékeny kijelző kapott helyet, aminek 800 x 480 pixel a felbontása.

lytro_illum_04.jpg

Az Illum „40 Megaray” felbontású, minimum 1/4000 mp-es záridőre képes, a 8-szoros átfogású optikája pedig extrém közeli makró-felvételekre is használható. A 86 x 145 x 166 milliméteres terjedelmű fényképezőgép tömeg 940 gramm. Az Illum várhatóan júliusban kerül a boltok polcaira 1600 dolláros áron (a most előrendelők 100 dolláros kedvezményt és kiterjesztett, 2 éves garanciát kapnak. Korábbi Lytro tulajoknak 200 dolláros árengedményt biztosít a gyártó).

lytro_illum_05.jpg

Az „élő képeket” (living pictures) alkotó masinával egyedi képmegjelenítési igénye miatt valószínűleg ismét nem arat majd mindent elsöprő és átütő sikert a Lytro. Korábban sem a hardverrel volt a gond, hanem a képek megjelenítésével, amihez egyedi szoftverre volt szükség. A gyártó most ezt a helyzetet igyekszik tompítani azzal, hogy a képeket 3D-ben is nézhetjük, akár kisebb animációkat is építhetünk belőlük, de igény szerint kedvenceinket JPEG formátumba is exportálhatjuk, sőt, „integrált munkamenetet” ígérnek az ipari szabványnak tekinthető Adobe Photoshoppal, Lightroommal, illetve az Apple Aperture-ral. Ez azt jelenti, hogy az utófeldolgozás során hozzáférést kapunk a rekeszvezérléshez, a fókuszhoz, a perspektivikus beállításokhoz és „fizikailag is pontos” dőlésvezérléshez (tilt). A végterméket pedig menthetjük JPEG-ként.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...